Hopp til innhold

Klar, ferdig - bli gravid!

Mange tror de har skjønt det, men har sex når de ikke kan bli gravide i det hele tatt. Her er rådene som øker sjansen for å bli gravid.

Sex

Graviditet handler om timing. Og der gjør mange feil, hevder gynekologen.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Graviditetstest

En positiv graviditetstest er drømmen når man går i gang. Og mange lykkes på egenhånd hvis de bare timer det riktig.

Foto: Colourbox.com

For mange er det et poeng å få barn som blir «eldst i klassen». Og nå har startskuddet gått: Blir du gravid nå, får du termin i midten av januar.

Og skal man bli planlagt gravid, vil man gjerne at det skal skje så fort som mulig.

Det er bare noen få dager i måneden det er mulig å bli gravid. Og det vet de fleste. Men vet du egentlig når?

- Mange misforstår dessverre det med eggløsningen, og venter til den har skjedd. Da er det faktisk for sent, sier gynekolog Øystein Magnus ved Aleris Fertilitetsklinikk til NRK Puls.

Timing er (nesten) alt

I prinsippet kan man ha sex hver eneste fredag i ti år, uten noen gang å ha sjansen til å bli gravid. For graviditet handler om timing. Det handler om å ha samleie til riktig tid.

- Kvinnen har eggløsning 12-14 dager før menstruasjon. De siste fire dagene før eggløsning kan hun bli gravid, forteller Magnus.

Med en 28 dagers syklus, vil det altså være verdt å prøve på dag 10-16 (telt fra første mensdag).

- Når det er sagt, så skjer det jo at kvinner blir gravide også tidligere i syklusen. Det skyldes at seksuell opphisselse kan bråmodne egg, eller i noen tilfeller at mannens sædceller holder seg i live lenger enn det som er normalt, sier Magnus.

Skaff deg oversikt

Hvis man har dårlig oversikt over syklusen, eller den ikke er helt regelmessig, finnes det metoder som kan hjelpe - men også metoder som fungerer svært dårlig.

- Noen sier at man skal måle temperaturen. Og det er jo riktig at kroppstemperaturen går opp ved eggløsning - men da er det allerede for sent å prøve, slår Øystein Magnus fast.

Derimot kan eggløsningstester ha noe for seg. Da får man 1-1½ døgn på seg før vinduet er stengt. Magnus anbefaler at man begynner med testene fra 11. dag i syklusen.

- Men man skal være varsom med å sykeliggjøre dette for mye. For noen fungerer slike tester fint, men for andre blir det bare stress. Kropp og sjel hører sammen, og vi som jobber med dette, har en klar følelse av at de som har skuldrene oppunder ørene i forhold til dette også har problemer med å bli gravide, sier han.

Hvor ofte, hvor mye - og hvor bra?

Det er ikke så mye som skal til for å «treffe blink» når man først har plottet inn den riktige perioden.

- Hvis man har sex annenhver dag i løpet av de seks dagene man har på seg før eggløsning, er det nok.

- Det er ingenting som tyder på at sjansen blir noe større for graviditet hvis man gjør det oftere, vel og merke hvis mannen har normale sædprøver, sier Magnus.

Og alt du eventuelt har hørt om kvinners orgasme og ulike sexstillinger som skal øke sjansen - ifølge gynekologen er det ingenting i det.

- Det er jo fint om man får orgasme, men det spiller ingen rolle i forhold til graviditet. Sædcellene klarer fint å finne veien til egget selv, sier han.

Ikke vent for lenge

Kvinner på 25-30 år blir som regel lett gravide. Ekspertene regner med at de vil bli befruktet stort sett hver eneste måned, men at bare 1 av 5 befruktninger ender i graviditet.

Men selv om man ofte sier at par skal prøve på egenhånd i ett år før de søker hjelp, kan det være grunn til å søke hjelp tidligere for noen.

- Er du 38-39 år kan ett år være for lenge. Vi vet at fertiliteten får en kraftig knekk rundt 37/38-årsalderen, forteller Øystein Magnus.

Han mener et halvt år er nok på egenhånd når man har såpass «dårlig tid».

- I tillegg er det noen indikasjoner som bør få par til å søke hjelp allerede fra starten. Det gjelder for eksempel hvis kvinnen er operert for sprukken blindtarm eller har hatt gjentatte klamydiainfeksjoner, gjerne med feber. Hvis mannen har små testikler som kanskje ikke har kommet ordentlig ned, eller har blitt operert for brokk i barneårene, kan det også ofte bli vanskelig å bli gravide, forteller han.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)