Hopp til innhold

Slik kjøper du trygg sydenbolig

Les ekspertenes råd for hvordan du tryggest mulig kan kjøpe feriebolig i utlandet.

Feriehus

Stadig flere nordmenn kjøper feriehus i utlandet.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Tall fra Prognosesenteret viser at nær 9000 nordmenn årlig kjøper feriebolig i utlandet.

Dagens eurokurs gjør at det er spesielt gunstig å kjøpe bolig i Spania, hvor det i dag er hele 1840 boliger til salgs på Finn.no.

Kjøper du bolig et sted for eksempel Norwegian eller Ryan Air flyr til, har du skaffet deg billige ferier i lang tid fremover.

Les også: Meglere ber takstmenn lyve

Mange blir lurt

Dessverre finnes det flere eksempler på nordmenn som har gjort dårlige kjøp i utlandet.

Merete Sillesen tapte nylig 900.000 kroner på en ferieleilighet og Sigurd Rusfeldt trakk seg ut av avtalen i grevens tid.

Om du bruker litt tid på å sette deg inn i kjøp av bolig i utlandet, kan du unngå å tape penger.

Les også:

Sjekkliste før boligkjøpet

Carsten O. Five, redaktør av kommentar og Agnar D. Carlsen, daglig leder av Norsk Megling AS, har sammen med Forbrukerrådet og Kredittilsynet satt sammen denne sjekklisten.

  • Garanti. Betal aldri ut penger til noen med mindre du har en garanti for beløpet gjennom en megler, advokat eller notar. Ta vare på bevis for innbetalt beløp til selger.
  • Regulering. Sjekk reguleringsbestemmelsene i området, så du unngår at du plutselig får en høyblokk rett foran deg.
  • Krav. Hva ville du tenkt på hvis du skal kjøpe eiendom i Norge? Hva ville du stilt som krav?
  • Prøv først. Det er lurt å leie før du kjøper for å se hvordan du trives i området. Det kan være verdt det selv om du risikerer at prisene stiger mens du leier.
  • Norsk megler. Bruk en norsk eiendomsmegler. Da skal det være stilt sikkerhet og meglerens rolle er lovregulert. Kredittilsynet har oversikt over hvilke firmaer som har stilt sikkerhet.
  • Sjekk hatten. Husk at agenter som selger på vegne av utbygger ikke har samme ansvar som en eiendomsmegler! Ifølge ny lov om eiendomsmegling kan ingen megler lenger opptre som agenter. Det er imidlertid gitt overgangsregler som gjelder ut året – sjekk derfor hvilken hatt formidleren av eiendommen har.
  • Mange av aktørene på markedet er annonsører eller agenter. Virksomheten deres faller utenfor den beskyttelsen som eiendomsmeglingsloven gir. Agenten er selgers mann og ivaretar utelukkende hans interesser. I Norge har ikke agenter lov til å bistå med kontrakter eller formidling av betaling.
  • Hjemmel. Forsikre deg om at selgeren av eiendommen har hjemmel til eiendommen.
  • Renommé? Sjekk renommeet til selger. Be om dokumentasjon og sjekk referanser. Ved boliger under oppføring er det spesielt viktig å sjekke entreprenøren.
  • Lover og regler. Sett deg inn i lover og regler knyttet til kjøp av fast eiendom i landet du vurderer å kjøpe i. Snakk med folk som har erfaring.
  • Skatt og arv. Tenk gjennom de skattemessige konsekvensene av å kjøpe eiendom i utlandet. Må du betale eiendomsskatt eller skatt i forbindelse med selve kjøpet? Hvilken skatteavtale har landet med Norge? Hva med arveregler?
  • Ikke misbruk ditt navn. Ikke skriv under på en kontrakt du ikke forstår. Still spørsmål og be om dokumentasjon for svarene. Husk at firmaer kan gå konkurs før eiendommen er ferdig. Banksikkerhet er da nødvendig for å unngå å tape alt.

Les også: Boliger får ny ligningsverdi

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)