Hopp til innhold

Slik kan fyllekuler skade hukommelsen

Fire av ti har drukket så mye at de har glemt deler av festen, viser en ny undersøkelse. Skjer det for ofte kan hukommelsen bli dårligere, ifølge psykolog.

People drinking beer in bar or club

Hvis du ofte drikker så mye at du ikke husker deler av kvelden, kan det svekke hukommelsen din.

Foto: Colourbox

Drikker du for mye alkohol en kveld, kan du oppleve at du ikke husker noe dagen derpå - du får en «blackout». Noen ganger kan du likevel huske deler av kvelden hvis andre minner deg på hva som har skjedd - dette kalles «brownout».

Fire av ti sier de har opplevd å brune ut etter en fest, ifølge en ny undersøkelse fra alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL.

Å drikke så mye at du bare husker deler av festen, eller ikke noe i det hele tatt, kan svekke evnen din til å huske i edru tilstand, ifølge psykolog.

Dette skjer i hjernen

– Drikker du mye og hyppig, kan hukommelsen på lang sikt bli svekket, sier Ragnhild Bø til NRK.

Hun er stipendiat ved psykologisk institutt på Universitetet i Oslo.

Ragnhild Bø

Hvor mye folk tåler av alkohol før man opplever blackout eller brownout, vil variere. Det viktigste kjennetegnet er at du får en veldig rask promillestigning, sier stipendiat Ragnhild Bø.

Foto: Lasse Moer / Universitetet i Oslo

For at minner skal lagres er vi avhengige av et område i hjernen som heter hippocampus. Dette området er sensitiv for alkoholens bedøvende virkning.

– Alkoholen hindrer signalstoffet som er viktig for å danne hukommelsesspor å nå fram. Jo høyere alkoholkonsentrasjonen er, jo mer hindres signalstoffet å nå fram, sier Bø.

Det fører til at ingen eller færre nye minner lagres.

– Det er altså forstyrrelser i lagring av minner som fører til hel eller delvis «blackout», forklarer psykologen.

Slik kan du dermed risikere å ikke huske noe dagen derpå. Og slik kan du også risikere at du husker dårligere i edru tilstand.

– Ved kraftig alkoholpåvirkning kan området i hippocampus bli mindre - dette kan få varige følger for hukommelsen, sier Bø.

Ungdomsfyll

Hukommelsen er særlig utsatt hvis man drikker mye som ung, ifølge Ragnhild Bø (illustrasjonsfoto).

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

Unge hjerner er mest sårbare

Alkoholen forårsaker endringer som er vist å kunne vedvare over måneder.

En avholdsperiode kan hjelpe for hukommelsen, forklarer Ragnhild Bø.

– Til og med hos sterkt alkoholavhengige vil hjernens funksjon i grove trekk kunne komme tilbake ved en avholdsperiode, sier hun.

Hun legger til at enkelte funksjoner fortatt vil være påvirket.

Ifølge AV-OG-TILs undersøkelse har nesten sju av ti fra 16 til 24 år drukket seg til en «brownout».

– Jo yngre man er ved sterk påvirkning av alkohol, jo vanskeligere vil det være for hjernen å gå tilbake i funksjon, sier Bø.

– Bruk alkovett

Kari Randen

En brownout kommer som regel etter en skikkelig fyllekule. Ofte handler det om at man drikker på tom mage eller at man drikker shots, ifølge Kari Randen i AV-OG-TIL.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

– Når man er såpass full at man glemmer deler av kvelden, blir man langt mer risikovillig. Dette kan få alvorlige konsekvenser, sier Kari Randen, daglig leder i AV-OG-TIL.

Hun oppfordrer deg til å bruke alkovett.

– Dersom man opplever å glemme hva man sier eller gjør, bør man ta det på alvor og kanskje ta en ekstra runde på hvilket forhold man vil ha til alkohol. Tenk gjennom alkoholbruken før festen starter, sier Randen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)