Hopp til innhold

Slik holder du hagen i sommerform

Hvis du følger disse rådene, kan du trygt reise på ferie uten at plenen og sommerblomstene tørker ut.

Hage

Også hagen må forberedes på sommerferie.

Foto: Colourbox

For mange hageeiere er ferien forbundet med en aldri så liten hodepine: Tåler hagen min at jeg reiser bort i de varmeste og tørreste sommerukene?

- Med litt planlegging kan du trygt dra på ferie uten at hagen ser ut som en brunsvidd ørken når du kommer hjem igjen, sier gartneren Marianne Utengen.

Hun er også redaksjonsmedarbeider i Norsk Hagetidend, medlemsbladet til Det norske hageselskap .

Krukker og potter

Hvis du er blant dem som liker å plante blomster i krukker og potter som du plasserer rundt omkring i hagen, kan det være lurt å holde seg unna de minste krukkene.

Sommerblomster i små krukker bør vannes hver dag, mens de større utgavene nøyer seg med vann hver annen eller tredje dag.

- Hvis du allerede om våren vet at du skal på en langvarig reise om sommeren, unngår du en del styr ved rett og slett å ikke satse på krukker det året. Hvis du bare blitt borte en langhelg, bør du sette krukkene på et skyggefullt sted som også er i le for vinden, forteller Utengen.

Dryppvanning

Et enkelt anlegg for dryppvanning kan redde hagen fra å tørke ut i ferien.

Foto: M. Utengen / Hageselskapet

- Hvis ferieturen varer mer enn en langhelg, er mye gjort hvis du dekker krukkene med noe som hindrer uttørking. Grus og dekorstein på toppen av jorda gjør at fordampningen går langsommere.

- Gressklipp kan også gjøre susen. Mitt råd er uansett at jo større krukkene er, jo bedre er det for blomstene, sier hun.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Vennetjenester

Marianne Utengen slår også et slag for det gamle gode rådet om gjensidig nabohjelp.

- Gjør du en avtale med naboer eller venner som kan stikke innom og vanne i ny og ne, kan du jo tilby deg å gjøre det samme hos dem når de er bortreist. Bruk den hjelpen du kan få! Bytting av tjenester er alltid smart, ikke minst blant hagefolket, mener hun.

Stueblomster

Inneblomstene trenger også vann. De kan du sette over et badekar eller en oppvaskkum med litt vann i. Med en såkalt kapillærmatte der den ene enden ligger i vann og den andre settes under blomsterpotta, vil jorda sakte suge til seg vannet den trenger.

Avispapir kan gjøre samme nytten, men er en mindre renslig løsning.

- Husk bare at bunnen på blomsterpotta må stå rett over vannspeilet, men ikke i selve vannet. Sjekk at det er hull under krukka, og at jorda går helt ned i bunnen. Dette er en smart måte å holde inneblomstene i live på mens man er bortreist, forteller gartneren, sier Utengen.

- Dessuten er en vannfylt brusflaske som man setter opp/ned i blomsterjorda fortsatt et gyldig råd, i hvert fall om man ikke er bortreist lenge av gangen.

- Hva med hageblomstene?

- En smart løsning hvis du har utekran er et såkalt dryppvanningsanlegg tilknyttet en vanningscomputer.

- Det er ikke så avansert som det kanskje høres ut. Systemet baserer seg på automatisk tidsstyrt vanning gjennom et nettverk av slanger fra krana til blomstene. Når man vanner er det viktig med en skikkelig rotbløyte. 20 minutter et par ganger om dagen bør være tilstrekkelig.

- Men dette koster penger?

- Ja, men det er likevel ikke spesielt dyrt. De rimeligste vanningscomputerne koster under 500 kroner. Med en tusenlapp i tillegg for slangene kommer du langt, hvis ikke hagen er veldig stor.

- Dette er en engangsinvestering som kan brukes år etter år. Husk bare å sjekke at alt fungerer som det skal før du låser døra og drar på ferie, lyder rådet fra Marianne Utengen.

Begrense vannbehovet

Gressklipp

Ta vare på gressklippet!

Foto: M. Utengen / Hageselskapet

Det er mange måter å begrense vanningsbehovet i hagen på.

- Mange snauklipper gresset rett før de reiser bort. Det er ikke spesielt smart. Er det tørt i været, blir plenen brunsvidd etter kort tid.

- La heller gresset være i normalhøyde og ta klippejobben når du kommer hjem. På den måten hjelper du gresset med å holde på fuktigheten, sier Utengen.

Gartneren slår også et slag for gressavklippet.

- Dekk hagejorda med avklipp når du har brukt gressklipperen. Dette er god næring for alle vekster, og bidrar til å holde fuktigheten nede i jorda.

Leirholdig jord

Utengen forteller at gressklipp også kan være et vidundermiddel mot leirholdig jord. - Legg klippet i bedet, men ikke bruk for mye av gangen.

Gartneren mener at hager ikke bør anlegges slik at de krever nærmest kontinuerlig tilførsel av vann.

- Noe av det viktigste er å ta hensyn til hvilke planter som passer hvor. Sandjord krever for eksempel mye vann, men det er ikke så mange her i landet som har hager med ren sandjord.

Husk å gjødsle!

Vi er midt i den beste vektsesongen akkurat nå. - Spandér gjerne litt gjødsel både på plener, blomster og trær. Mange glemmer at plantene trenger gjødsel også mens de gror, sier Utengen.

Hennes råd er at man gir hagen en runde med gjødsel rett før regnet kommer, eller mens det regner.

- En gressplen bør ideelt sett gjødsles ti ganger i løpet av sesongen, men i hvert fall et par – tre ganger. Det skal ikke store mengdene til, men gjødsling motvirker ugress, mose og gulfargede plener som ikke trives.

Marianne Utengen

Gartner Marianne Utengen.

Foto: Hageselskapet

- En blanding av kunstgjødsel og organisk gjødsel går helt greit. Men man kan også satse utelukkende på organisk gjødsel.

- Kunstgjødsel gir næring kun til selve planten, mens den organiske også inneholder humus og emner som gagner mikrolivet i bakken. Det er gunstig for selve næringsutviklingen og samspillet i jorda.

- Klipp ned blomstene!

Gartneren har også dette rådet til alle blomsterelskende hageeiere som reiser på ferie: klipp ned blomstene før du reiser!

- Hvis du er en tøffing, klipper du ned de uteblomstene som har god forgreining, selv om de skulle være aldri så vakre.

- Fjerner du blomster og knopper slik at bare det grønne står igjen, vil de fleste artene danne nye knopper og gi deg en tettere og enda flottere blomst når du er tilbake etter en forhåpentligvis velfortjent ferie.

  • Har du flere gode tips for sommerens hagestell? Del dem gjerne med andre i kommentarfeltet under!

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)