Mange bruker pinsen til å sette ut vekster i hagen. Enten plantene er egendyrket innendørs eller kjøpt i butikken, er det noen elementære ting man bør huske på for at de skal gi mest mulig glede. Her er tre tips fra gartner Marianne Utengen i Hageselskapet:
Unngå sterk sol
Plantenes overgang fra inne til ute bør skje så skånsomt som mulig.
– Husk at det som er dyrket inne har hatt en lun og behagelig tilværelse, skjermet for sterke solstråler og kraftig vind. Det gjelder også for sommerblomster som har stått innendørs i butikken, sier Utengen.
– Hvis du setter plantene rett ut på et solrikt sted, risikerer de å bli solsvidde. Ekstra utsatt er de hvis du også plasserer dem et sted der det blåser mye, sier hun.
– Den første tida er plantens "hud" følsom for sola, spesielt hvis du har dyrket selv. Vil du ha den på en solrik plass i hagen, bør du dekke planten med en tynn fiberduk de første dagene. Duken skygger for sola og gjør forholdene lunere, forteller gartneren.
– Det aller beste er å sette ut plantene i overskyet vær, gjerne når det er regn i anmarsj, legger hun til.
- Les også:
Fuktige røtter
Hageplanter dyrkes ofte i torv, som enten er helt våt eller helt tørr.
– Litt skvetting er ikke nok hvis torvjorda er tørr. Det er viktig at rotklumpen blir helt gjennomtrukket av vann før du setter planten i jorda, sier Utengen.
En enkel måte er å sette rotklumpen i en bøtte med vann, og la den suge fuktighet helt til det slutter å boble. Deretter planter du.
– Dette rådet gjelder for alle typer vekster; både sommerblomster, grønnsaker og nye bærbusker, sier Utengen.
- Les også:
Ikke sett frøene for tett
Når du sår i kjøkkenhagen, er det lett å glemme at hvert eneste frø gir én plante.
– Følg bruksanvisningen på frøpakken. Ikke ta i "litt ekstra", lyder gartnerens råd.
– Hvis det står at frøene skal settes med for eksempel 30 centimeters mellomrom, så er det ikke uten grunn. Husk at for eksempel ett salatfrø vil utvikle seg til en ganske stor plante både over og under jorda. Sår du for tett, må plantene slåss om både plass, vann og næring. Da kan resultat bli bokstavelig talt så som så, sier Marianne Utengen.