Hopp til innhold

Slik får hageplanter den beste starten

Tida er kommet for å plante og så i hagen. Her er noen tips som gir vakrere vekster.

Planter for skyggen

Mange steder i landet er det nå høysesong for utplanting i hagen

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Mange bruker pinsen til å sette ut vekster i hagen. Enten plantene er egendyrket innendørs eller kjøpt i butikken, er det noen elementære ting man bør huske på for at de skal gi mest mulig glede. Her er tre tips fra gartner Marianne Utengen i Hageselskapet:

Unngå sterk sol

Stemorsblomster

Pass på sola der blomstene settes ut.

Foto: OBP

Plantenes overgang fra inne til ute bør skje så skånsomt som mulig.

– Husk at det som er dyrket inne har hatt en lun og behagelig tilværelse, skjermet for sterke solstråler og kraftig vind. Det gjelder også for sommerblomster som har stått innendørs i butikken, sier Utengen.

Marianne Utengen

Se opp for sterk sol og mye vind når plantene settes i jorda, sier gartner Marianne Utengen.

Foto: Hageselskapet

– Hvis du setter plantene rett ut på et solrikt sted, risikerer de å bli solsvidde. Ekstra utsatt er de hvis du også plasserer dem et sted der det blåser mye, sier hun.

– Den første tida er plantens "hud" følsom for sola, spesielt hvis du har dyrket selv. Vil du ha den på en solrik plass i hagen, bør du dekke planten med en tynn fiberduk de første dagene. Duken skygger for sola og gjør forholdene lunere, forteller gartneren.

– Det aller beste er å sette ut plantene i overskyet vær, gjerne når det er regn i anmarsj, legger hun til.

Fuktige røtter

Fuktige røtter

Rotklumpen bør være gjennomvåt når du putter den i jorda.

Foto: OBP

Hageplanter dyrkes ofte i torv, som enten er helt våt eller helt tørr.

– Litt skvetting er ikke nok hvis torvjorda er tørr. Det er viktig at rotklumpen blir helt gjennomtrukket av vann før du setter planten i jorda, sier Utengen.

En enkel måte er å sette rotklumpen i en bøtte med vann, og la den suge fuktighet helt til det slutter å boble. Deretter planter du.

– Dette rådet gjelder for alle typer vekster; både sommerblomster, grønnsaker og nye bærbusker, sier Utengen.

Ikke sett frøene for tett

Plantefrø

Det kan være dumt å ta i 'litt ekstra' når du setter frø.

Foto: Colourbox

Når du sår i kjøkkenhagen, er det lett å glemme at hvert eneste frø gir én plante.

– Følg bruksanvisningen på frøpakken. Ikke ta i "litt ekstra", lyder gartnerens råd.

– Hvis det står at frøene skal settes med for eksempel 30 centimeters mellomrom, så er det ikke uten grunn. Husk at for eksempel ett salatfrø vil utvikle seg til en ganske stor plante både over og under jorda. Sår du for tett, må plantene slåss om både plass, vann og næring. Da kan resultat bli bokstavelig talt så som så, sier Marianne Utengen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)