Hopp til innhold

Klipper du feil kan rosene dø

Dette bør du vite før du beskjærer rosebuskene.

Klipping av rosebusk

På tide å finne fram saksa? Først må du være sikker på at det ikke er flere frostnetter i vente.

Foto: Mette stensholt Schau / NRK

Mette Stensholt Schau

Mette Stensholt Schau er programleder i Grønn Glede og deler her sine råd til hvordan du får rosebuskene til å se fine ut.

Foto: Per Foss / NRK

Den kjølige våren gir utfordringer for den som vil beskjære rosene. Regelen er at man kan gjøre det etter siste frostnatt. Men når er det?


Noen har sikkert allerede klippet ned rosene, andre går der med saksa og lurer på når og hvordan. Da kan bjørkas museører være en god rettesnor.


Det er rosedyrkere som har klippet rosene lenge før siste frostnatt og likevel har det gått bra. Men helst skal det altså ikke være frost etter at rosene er klippet. Og våren kommer jo til svært ulik tid over dette langstrakte landet.

Fra gammelt av heter det seg at man kan klippe rosene når bjørka har fått museører. Det vil si at bladene ha sprunget ut, men ikke er større enn et museøre. Finn ei bjørk og følg med! Dessuten tåler de litt frost ei natt, bare det ikke blir skikkelig vinterkaldt.

Bjørk med "museører"

Når bjørka får «museører» kan tiden være inne for å klippe rosebuskene.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Må behandles forskjellig

Alle roser bør beskjæres på våren. Det som er brunt og dødt kan fjernes helt ned til bakken. Så må du behandle ulike typer roser litt forskjellig.

  • Busk-, klase- og stilkroser:

De som har begynt å sette skudd kan beskjæres slik at de har noen skudd igjen. 4–5 skudd kan være fint å beholde, det vil si ca. 15 cm høye grener bør stå igjen. Klipp bort grener som står tett og som peker innover i busker først og fremst. Luftige rosebusker er mindre utsatt for sykdom.

  • Bunndekkende roser:

Disse trenger ikke beskjæres annet enn for å fjerne døde grener. Hvis den skyter i høyden kan disse grenene fjernes, men i bredden bør den få lov til å bre seg ut.

  • Klatreroser:

Noen av disse blomstrer på gamle grener. (Flammentanz f.eks.) Da må du være varsom med beskjæringen. Andre gir blomst på nye skudd og da kan du være tøffere (Sympathie). Sjekk dette når du kjøper nye roser. Er det for tett kan du klippe enkelte grener helt ned og beholde de sterkeste. Da fornyer rosen seg samtidig som du beholder høyden og blomstringen. Sideskudd kan forkortes til dit der du har 2–3 knopper.

Oppstammede roser behøver ikke klippes så kraftig og miniatyrroser kan du bare la være som de er. Bare fjern det som er dødt og brunt. Så kan du fjerne mer når du ser om det blir for tett eller om noe utvikler seg svakt.

Er du glad i blomster, men er litt lat og har heller brune fingre enn grønne, bør du lese om tøffingene i hagen.

Rosebusk

For at rosebusken skal bli fin er det viktig å ikke klippe den før frostnettene er over.

Foto: Tor Beisvåg

Andre lure tips

Kommer det skudd fra roten må disse fjernes helt. Det er villskudd som ikke gir noen glede og som bare stjeler kraft fra rota.

Når klippingen er gjort kan du godt fyle på med jord rundt planta. Fjern gamle planterester og legg på litt kompostjord eller gjødslet torv.

Nå kan du begynne sesongen med rosegjødsel. Alternativet er å bruke fullgjødsel. Bland gjødselen godt med jord.

Husk å vanne rosene dine. Mange har dem inntil husveggen og der er det tørt. Vann helst på morgenen. Da har de litt å gå på hele dagen og de blir ikke stående fuktige hele natten. Da kan du få meldugg på rosene.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)