Hvis høstklærne strammer litt ekstra her og der, kan det kanskje skyldes det late livet du har hatt i ferien.
Fem uker uten trening, i tillegg til kald øl på varme sommerkvelder og is hver dag, kan gjøre sitt.
Gjør du noen enkle grep allerede i dag, vil det ikke føles like kjipt når du om noen måneder finner frem vinterantrekkene.
LES OGSÅ:
Hundremeterløp og styrketrening
- Et konkret forslag til veldig god kondisjonstrening, er de øktene som
Finn en slak motbakke på cirka 100 meter, oppfordrer Yngvar.Varm opp i 10 minutter, før du begynner intervalltreningen. Løp bakken opp, gå rolig ned, løp opp, gå rolig ned.
- Første uken løper du bakken opp ti ganger. Så øker du med én 100-meter for hver uke. Avslutt med ti minutter rolig jogging eller gange, legger han til.
Denne økta kan du gjenta to ganger i uka. Dersom du har problemer med å løpe på grunn av vekt eller skader, kan du finne en brattere bakke og gå raskt opp i stedet for å løpe.
En gang i uka bør du gjøre et styrkeprogram med øvelser for hele kroppen. Yngvar har lagt ut både videoer med 30 minutters styrkeprogrammer og enkeltøvelser inndelt i nivåer som er enkle å bruke.
- Jeg anbefaler at man tar seg litt tid og setter sammen et program selv av enkeltøvelser. Velg øvelser fra ditt nivå og for ulike deler av kroppen. Du kan plukke skes øvelser og kjøre tre sett, sier Yngvar.
Les også:
Balanser inntaket
Aller helst bør du gjøre som treningseksperten Yngvar Andersen anbefalte under årets sesong av
Droppe godteri og potetgull i uken og gjeninnføre lørdagsgodt.Klarer du ikke det, må du balansere inntaket de dagene du spiser usunne ting.
- Faller du for fristelse og spiser en is, bør du også spise mer grønnsaker den dagen for å få en utjevning. Tar du en muffins, bør du også prøve å spise ekstra grovt brød samme dag. Det er ekstra viktig å balansere det usunne mot det sunne de dagene du skjærer ut, sier Lise von Krogh, ernæringsfysiolog ved Bramat til NRK.no.
Hun minner om at det aldri er noe hokus-pokus med hva du skal gjøre for å gå ned i vekt.
- Vær litt bevist hva du putter i munnen, anbefaler hun.
Les også:
Mye grønnsaker
Skal du bremse vektoppgangen eller gå litt ned i vekt, må du spise mer grønnsaker, få i deg drikke som ikke er tilsatt sukker, spise grovt og velge magre matvarer.
- Det er det vi har sett i studier, og har erfaring med som lønner seg på sikt, forklarer hun.
Skal du raskt ned i vekt, er det mange muligheter. Men pass på at du finner en løsning du selv føler deg komfortabel med, og som du kan klare over tid.
- Husk at i lengden er det et sunt og balansert kosthold som holder vekten i sjakk, understreker ernæringsfysiologen.
Planlegg mellommåltidene
Det som ofte ødelegger slankingen din, er de uplanlagte mellommåltidene i tretiden.
- Det er vanlig å bli sulten da, for det kan ofte gå mange timer mellom lunsj og middag. Det finnes mange alternativer til mellommåltider som er mye sunnere enn bollene mange kjøper i kiosken, minner von Krogh om.
- Du kan stikke innom butikken og kjøpe et beger med havregrynsgrøt.
- Du kan ha knekkebrød stående på pulten og tubepålegg i kjøleskapet.
- Du kan med deg frukt hjemmefra.
- Du kan ha en boks på pulten som inneholder nøtter, frukt, miniagurker og cherrytomater så du har noe å knaske på.
- Du kan ta deg en banan, men ikke fem.
- Du kan ta en eller en Men ikke overdriv smoothie-inntaket, de inneholder en del energi.
- Du kan knaske en håndfull med nøtter.
- Nøtter er kjempefint, og det geniale med dem er at ikke alle kaloriene som er i nøttene ikke tas opp i kroppen. En mindre andel fett tas opp fra nøtter enn fra andre fettrike matvarer. Omlag 10 til 15 prosent av nøttefettet går rett ut igjen. Studier viser at de som spiser nøtter er slankere enn andre. Nøttene metter godt fordi du må tygge ofte, men proteinene i nøttene fører også til metthet, sier von Krogh.
Du kan spise alle typer nøtter, men pass på at det er naturelle nøtter eller veldig lettsaltet.
- En blanding av forskjellige nøtter, eller variasjon fra dag til dag, er bra. Da får du i deg forskjellige næringsstoffer, for nøttene inneholder både vitaminer, fiber og antioksidanter, informerer mateksperten.
Les også: