Hopp til innhold

Slik blir det bedre å fly

Synes du det er ubehagelig å sitte her? Disse åtte tipsene kan hjelpe mot flyskrekken.

Fly

Mange sliter med flyskrekk, men du kan gjøre mye for at flyturen ikke skal bli en ubehagelig opplevelse.

Foto: Colourbox

Det er ferie, og kanskje tar du luftveien for å komme deg til ditt ferieparadis. Men for mange er ikke dette bare uproblematisk.

Ellen Halvorsen

– Så og si på hver flygning sier folk at de synes det er ubehagelig å fly, sier Ellen Halvorsen.

Foto: Su Thet Mon / NRK

– Jeg møter redde passasjerer hver dag på jobb. Det å være redd for å fly er en naturlig reaksjon på en unaturlig situasjon, sier Ellen Halvorsen, flyvertinne og kabinsjef i SAS, til NRK.

Hun holder kurs for reisende med flyskrekk. Målet hennes er ikke nødvendigvis at angsten til passasjerer skal forsvinne, men at man skal lære å kontrollere den.

– Redselen kan handle om mange ting. Det passasjerer med flyskrekk har til felles, er at de ikke vet hva de skal gjøre når angsten tar tak. Den største utfordringen er å håndtere den selv, sier Halvorsen.

Selv om det kan være utfordrende, er det mulig takle angsten. Her er åtte tips til hvordan du kvitter deg med flyskrekken:

1. Planlegg god tid

Ta deg god tid
Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

– Ta deg god tid, og prøv å få en god natt søvn før en reise. Når du ikke har sovet godt, reagerer du mer sensitivt på ting, sier Ole Christian Melhus. Han er assisterende flygesjef og kaptein i Norwegian.

Ellen Halvorsen råder deg til å sjekke inn 90 minutter før avgang, og gjerne to timer før når det er ferie- og høytid.

– Lange køer i sikkerhetskontrollen skaper stress. Prøv å unngå dette. Stress setter deg i en dårligere tilstand, sier hun.

Men det er ikke bare i innsjekkingen det kan være lurt å ta seg god tid. Du bør også bruke et par minutter på å komme deg godt til rette i stolen.

– Løs opp ledd og muskler i hånd, ankler og nakke. Få i gang blodsirkulasjonen. Allerede nå er du i gang med håndtere angsten, sier Halvorsen.

Det kan også være lurt å se for seg reisen på forhånd. Det mener Petter Corneliussen. Han hadde selv flyskrekk i mange år. Nå holder han kurs og gir råd til flyredde passasjerer som leder i Flight Clinic.

– Visualiser og gå gjennom reisen mentalt før du reiser. Tenk hvordan du tror du kommer til å få det underveis. Dette kan redusere angstnivået ditt, sier Corneliussen.

2. Kontakt besetningen

Flyvertinne
Foto: Colourbox

Når du er på plass i flyet, kan det hjelpe å ta kontakt med kabinbesetningen.

– Folk kan være urolige når de kommer om bord. Et typisk tegn er at de spør om været, forteller Halvorsen fra SAS.

Ofte ser flyvertinnen slike tegn på at noen passasjerer er redd for å fly. Menn som reisende kan det kan også være lurt å fortelle det selv.

– Jeg setter pris på at passasjerer forteller om flyskrekken når de kommer om bord. Da kan jeg følge opp underveis, sier Halvorsen.

Hun mener det er mye hjelp i å ha noen å snakke med. Halvorsen opplever at mange passasjer blir mer lettet av at hun kommer bort og tar kontakt.

– Jeg går ofte bort til passasjerer med flyskrekk, og hører om det går bra med dem. Bare det å starte en dialog, er en god begynnelse, sier flyvertinnen.

3. Beveg deg

Ristende bein
Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

Ellen Halvorsen oppfordrer deg til å tenke på hva du fysisk gjør når du blir redd.

– Noen tviholder seg i armlenet og holder pusten. Noen sitter helt stille, fordi de har en følelse av at de må holde flyet i balanse. Dette er ubevisste mestringsstrategier, sier flyvertinnen.

Hun mener du bør bevege kroppen din for å overvinne flyskrekken.

– Beveg beina opp og ned, nærmest som om du sitter med pedaler. Knyt hendene, som om du sitter og holder en ball, slipp opp og klem igjen. Fortsett på denne måten. Vi kan ikke bli stiv av skrekk når vi beveger oss, sier Halvorsen.

Folk vil gjerne forholde seg rasjonelt til frykten. Når det ikke går, må man gjøre noe annet, forteller kabinsjefen.

– Det var en passasjer som sa at han ikke kunne sitte å marsjere hele flyturen! Man kan velge mellom å se dum ut og å få panikk. Da han kom frem til Aten, ringte han meg og takket for tipset, sier hun.

4. Pust og tell i jevn takt

Pust med magen
Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

I tillegg til å bevege kroppen, kan det være lurt å puste og telle i en fast rytme.

– Hvis du beveger kroppen i en jevn bevegelse og teller samtidig, får du kroppen inn i en jevnt takt og balanse. Dette vil roe frykten, sier Ellen Halvorsen.

Det samme gjelder for voksne, som for små barn, forteller hun.

– Hva sier vi til små barn når de er redde? Ikke at de skal sitte helt stille og holde seg fast i noe. Vi løfter dem instinktivt opp og begynner å vugge dem. Bevegelsen og takten roer hjernen, og gjør at vi faller til ro, sier kabinsjefen.

Avslapningsøvelser der du fokuserer på én muskelgruppe om gangen, kan hjelpe.

– Start med magen, og kjenn at du klarer å slappe av. Fortsett med nakke, og deretter lårene. Fokuser også hele tiden på å puste rolig med magen. Du får mer kontroll, og blir roligere, sier Ole Christian Melhus.

Du kan også ha stor nytte av å bruke pusteteknikker før selve reisen.

– Folk som er virkelig redde for å fly, sover gjerne ikke de siste nettene før reisen. Det kan være lurt å bruke pusteteknikker før selve reisen, forteller Petter Corneliussen fra Flight Clinic.

5. Avled deg selv

Lese bok
Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

For noen kan det også hjelpe å fokusere på noe annet enn at du sitter i et fly.

– Du kan snakke med noen for å avlede frykten litt. Det kan hjelpe å tenke på andre ting. Ikke dyrk redselen. Å lese bok eller å høre på musikk kan være gode alternativer, sier Ole Christian Melhus.

Distraksjoner er viktig, mener også Petter Corneliussen.

– Hvis du blir opptatt med noe annet enn å tenke på flyturen, fjerner du tankene om at du er oppe i luften. Mitt beste tips er å se film eller lytte til musikk. Det kan hjelpe å lese, men jeg har sett folk på fly lese avisen opp ned, forteller han.

6. Spør deg selv: Hvor relevant er bekymringen min?

Flypassasjerer
Foto: Matej Kastelic / Colourbox

Ellen Halvorsen råder deg til å spørre deg selv om hvor relevant angsten og bekymringen din egentlig er.

– 92 000 fly tar av hver dag, og da skjønner man at det egentlig ikke skjer så mange ulykker. Selv om noe er ubehagelig, er ikke ubehag farlig, sier Halvorsen.

Flysikkerheten har blitt utviklet over mange tiår, poengterer Ole Christian Melhus.

– Sikkerhetsnivået vi nå ser innenfor europeisk luftfart, er ekstremt høyt, sier han.

Petter Corneliussen råder deg til å stole på det tekniske.

– Hvis du merker angsten kommer når du flyr, bør du tenke: Er jeg i en reell faresituasjon, eller er dette bare ubehalig? Og hvis dette er en reel faresituasjon, hvorfor har da besetningen denne jobben? sier han.

7. Lyder og turbulens er ikke farlig

I lufta
Foto: ScanStock

Det kan være lurt å være bevisst hvordan flymaskinen fungerer, og hvorfor du hører de ulike lydene under en flyreise.

– Det er helt naturlig med mange forskjellige lyder i et fly. Alle lyder har sin årsak. Det er både understell som skal inn og ut, og vingeklaffer som skal inn og ut, sier Ole Christian Melhus.

Og synes du turbulens kan være ubehagelig? Du trenger ikke uroe deg, er rådet fra kapteinen.

– Flyene er ekstremt sterkt bygget. Det er ikke farlig å fly gjennom turbulens. Sitter du i setet og har på deg setebeltet, vil det ofte gi deg en økt følelse av trygghet, sier Melhus.

8. Få hjelp før selve reisen

Telefon
Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

Halvorsens beste råd til deg med flyskrekk, er å søke om hjelp før selve flyturen. Det finnes kurs med fokus på håndtering og mestring av flyangst.

– Ta en telefon til noen som kan hjelpe eller delta på et kurs. Ikke la det ligge å dvele. Det stjeler så mye energi – ikke bare på flyturen, men også i tiden før, forteller flyvertinnen.

Petter Corneliussen har sett at å søke hjelp før selve reisen, har vært til god hjelp for mange.

– Vær i kontakt med noen som kan hjelpe deg med flyskrekk. Da får du tips til hva du du kan jobbe med underveis, sier han.

Hør også om flyskrekk i radioprogrammet Ekko:

Korleis begynte me å fly? Me besøker Bodø lufthamn, og får gode råd mot flyskrekk. Auget og oppfatting av fargar. Viss ein ikkje oppfattar raudt og oransje, korleis ser då ei rose ut? Kolera. John Snow var legen som løyste gåta om den frykta og utbreidde sjukdommen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)