Hopp til innhold

Slik blir du en traneturist

Mange mennesker har oppdaget den dobbelte gleden ved å oppleve kultur og natur ved tranenes raste- og overvintringsplasser.

Traner som attraksjon

På Hornborgasjön er det lagt til rette for å oppleve tranetrekket uten at fuglene forstyrres.

Foto: Trond Berg / NRK

SE BILDENE: Traneturisme

Det kan være en øyeåpner å se Europa fra fuglenes synspunkt. Vi som har laget Ut i naturen-filmen «Flygende krusifikser» valgte oss to velkjente tranesteder under opptakene. Hornborgasjön i Sverige og Gallocanta i Spania. Men det finnes flere.

Les også: De reiste etter tranene

Les også: Har du sett en ringmerket trane?

Traner

Det er klart spanierne savner tranene når det våres, og de reiser nordover. For i vintermånedene setter de sitt sterke preg på Gallocanta-området.

Foto: Trond Berg / NRK

Traneopplevelser i Norge

Vi vil bare skynde oss å si at hvis du er så heldig å bo på Østlandet eller i Trøndelag, eller kanskje på Nordmøre eller i Øst-Finnmark, trenger du slett ikke reise langt for å bli fanget av tranemagien. Bare stå opp tidlig om morgenen, gå varsomt og bruk sansene. Kanskje vil de mektige fuglene gi deg en naturopplevelse som fyller sjelen…

Hornborgasjön, Sverige

Skilt som viser vei til tranene i Hornborgasjön, Sverige

Svenskene tar imot 150 000 skuelystne i tranesesongen. Og sørger for at de finner fram.

Foto: Trond Berg / NRK

Så godt som alle norske traner (bortsett fra de aller nordligste) mellomlander her. Den beste tiden er slutten av mars og første halvdel av april. Hvorfor ikke la det bli en alternativ påsketur?

Selve sjøen ligger mellom Skara, Skövde og Falköping i Västergötland, et stykke sør for Vänern. Takket være at det kjøres ut et tonn med bygg hver natt, samles tranene i tusenvis. Det er altså en gigantisk foringsplass… Og derfor er man helt garantert å se masser av traner i den rette tiden. Foreløpig rekord er mer enn 15 000 traner på en dag (3. april 2008). Men opplevelsen er ikke mindre når det er bare halvparten.

Hornborgasjön er uendelig mye mer enn traner. Fuglelivet for øvrig er uvanlig rikt, omkring 250 forskjellige arter er registrert. I traktene omkring finnes et sjarmerende kulturlandskap, svenske slott, middelalderkirker og steinaldergravplasser. Nylig ble det gjort funn ved klosterkirken i Varnhem (rett nord for sjøen) som antyder at kristendommen kom tidligere enn antatt, allerede på 800-tallet.

Gallocanta, Spania

Utsikt mot traner fra kamuflasjetelt

Ved Gallocantasjøen finnes det kamuflasjehytter, noe som er helt nødvendig for å få oppleve traner på virkelig nært hold. Man må sitte hele dagen, men tiden går merkelig fort.

Foto: Trond Berg / NRK

Mye tyder på at dette er et populært sted for norske traner. Antallet varierer mellom 10 000 og mer enn 60 000 i perioden oktober til februar. I slutten av februar og begynnelsen av mars faller antallet raskt.

Gallocanta er navnet på en merkelig sjø og på en liten by like ved. Sjøen er merkelig fordi den har tilsig av naturlig saltholdig vann. Saltet danner en gigantisk hvit flate når vannstanden er lav i den grunne sjøen, og det er den ofte. Her føler tranene seg trygge, og derfor tilbringer de natten her. Og når de tar seg en pause i beitingen og hviler i sjøen midt på dagen, kan det ligne Øst-Afrikas saltsjøer med sine svermer av flamingoer.

Gallocanta ligger i Aragon, omtrent midt mellom Madrid og Barcelona.

Nordenden av sjøen Gallocanta i Spania der tranene tar en rast.

Dette er nordenden av sjøen Gallocanta, og i bakgrunnen er landsbyen med samme navn. Her kommer gjerne tusenvis av traner inn om formiddagen for å hvile.

Foto: Trond Berg / NRK

Nærmeste storby er Zaragoza. Sjøen ligger på en vidstrakt høyslette som skiller seg markant fra det kuperte landskapet omkring. Her er det fjell og canyons som er en opplevelse i seg selv. Men tranenes område er som en prærie. Vid åpent.

For tranene er dette både overvintringssted og rasteplass. Titusenvis stopper og tilbringer vinteren her. Mens horder av andre traner vil lenger sør etter et kortere opphold. Disse kommer tilbake fra Nord-Afrika og Extremadura i løpet av februar, og da når antallet de store høyder.

Distriktet er velegnet for «norsk» friluftsliv med fotturer i all slags terreng. Vi er på 1000 meter over havet, så ta med klær deretter. Vinden kan blåse meget friskt, og nattefrost er ingen umulighet. Men så kommer sola fram, og vi får en nydelig vårdag midtvinters.

De katolske severdighetene ligger tett i tett. En spesiell perle er byen Daroca, der det trenede øye også vil kunne finne mange tegn på maurisk inspirert arkitektur. Lokalbefolkningen er imøtekommende og vennlig, men kan knapt et ord engelsk.

SE FLERE BILDER AV TRANER:

  • Traner - flygende krusifikser

SE PROGRAMMET HER:

Til: nrknatur.no