Hopp til innhold

Skitne poteter varer lengst

Har du kjøpt mye poteter til jul? Husk at fuktighet, lys og høy temperatur reduserer holdbarheten. Og skitne poteter varer lenger enn trendy, nyvaskede knoller.

Skitne poteter

Uvaskede poteter har lengst holdbarhet, men kan være vanskelige å få tak i.

Foto: Colourbox

Hvis du vil oppbevare potetene i mer enn et par uker, egner uvaskede seg best. Men få butikker selger dem. Du må kanskje til et gårdsutsalg hvis du vil ha poteter med jord på.

– Når potetene vaskes, gjennomgår de en mekanisk prosess. Når de også utsettes for lys og varme i butikken etter vasking, så gir dette til sammen dårlig holdbarhet, sier forskningsleder Eldrid Lein Molteberg hos Bioforsk til NRK.no.

Eldrid Molteberg

Butikkene selger poteter som ikke burde vært solgt, sier Eldrid Lein Molteberg hos Bioforsk.

Foto: Bioforsk

Ferdigvaskede poteter bør legges rett i kjøleskapet når du har kjøpt dem. Da holder de seg best, ifølge eksperten. Renskrubbede poteter er ferskvare, mens de skitne holder seg like bra når de lagres i lang tid på den riktige måten.

– Fuktighet er potetens største fiende. Så hvis du vasker dem lenge før de skal brukes, er det viktig at de også får tørke. Fuktige poteter som ligger tett sammen i kjøleskap råtner ganske raskt, forteller Molteberg.

Danske og franske poteter

I år kjøper vi nesten 100.000 tonn poteter her i landet. Mer enn hver tredje potet kommer fra utlandet, med Danmark og Frankrike som de største eksportørene.

Potetimporten har gått opp med hele 33 prosent på bare ett år, mens den norske produksjonen sank med 15 prosent i fjor. Én viktig årsak er at stadig flere av oss foretrekker polerte poteter som ser pene ut.

Eldrid Lein Molteberg leder et forskningsprosjekt som forsøker å finne fram til nye dyrkingsmetoder, slik at norske poteter kan gjenvinne tapte markedsandeler. I framtida skal «våre» poteter ha et like lekkert utseende som de trendy utenlandske.

Men når det gjelder smaken, kan de norske være like gode som de utenlandske potetene. Og vel så det, ifølge Molteberg.

– Ikke spis "grønne" poteter!

– Men hold dere for all del unna poteter med grønnskjær, lyder ekspertens formaning.

– Altfor mange kjøper «grønne» poteter uten å vite at de inneholder giftstoffer. Grønnfargen er helt ufarlig klorofyll som dannes når potetene ligger i lys, forklarer hun.

– Men lyset danner også glykoalkaloider, et giftstoff som vi helst ikke bør spise mye av. Det skal riktignok store mengder til før giften blir helsefarlig, men slike poteter kan ødelegge måltidet på grunn av bitter smak, sier Molteberg.

Alle typer potet kan bli grønnfarget av lyset, men du oppdager det lettest på hvite sorter som mandelpotet, folva og diverse importslag. Grønnfargen ser du ofte gjennom «vinduet» i potetposen.

– «Grønne» poteter bør alltid kastes. Det beste er å ikke kjøpe poteter som du ser har grønnskjær. Dessverre vet mange norske butikkansatte altfor lite om oppbevaring av poteter. De lagrer dem feil, i for mye lys, og selger altså produkter som ikke burde vært solgt, sier Eldrid Lein Molteberg.

50 sorter å velge mellom

Det mangler ikke på valgmuligheter for dem som liker poteter. Norske bønder dyrker nå omtrent 50 ulike sorter. I tillegg kommer flere typer importerte poteter.

Men hvilken er den optimale julepoteten?

– Det handler selvsagt om smak og behag. Men asterix og mandelpotet er to klare kandidater. Asterix fordi den passer til det meste, og er kokefast. Mandel på grunn av smak og konsistens, men den trenger mer tilsyn når du koker den. Mandelpoteten koker lett i stykker, sier Molteberg.

Ringerikspotet og gulløye fra Nord-Norge er to andre klassiske juledelikatesser.

– Til julemåltidet er det vanlig å skrelle potetene før de kokes. Mange mener det er det lekreste. Men koker du dem med skallet på, får du med litt mer av de mineralene og vitaminene som sitter rett under overflaten, forteller forskningsleder Eldrid Lein Molteberg.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)