Hopp til innhold

Sivert trente for mye – det fikk konsekvenser

Overtrente barn og unge er et problem. Sivert Laukli (13) trente så mye at kroppen hans sluttet å virke som den skulle.

Sivert

– Jeg tror jeg har trent for mye. Jeg har trent mer og mer, så har det bare gått nedover og nedover, sier Sivert Laukli (13) i NRK-programmet «Vinn eller forsvinn».

Foto: NRK

Enkelte barn trener så mye at det går ut over helsen. Det fikk 13-åringen Sivert Laukli erfare. Sivert er med i NRK-serien «Vinn eller forsvinn», der vi får se at han presser seg litt mer enn det kroppen hans tåler.

Men Sivert er nok langt fra alene om å trene mye. Ifølge en NRK-undersøkelse oppgir mer enn 14 prosent av barn i alderen 11 til 15 år at de trener fem til syv dager i uken.

Tallene er basert på svar NRK har fått, etter å ha send ut spørsmål om trening til barn på skoler rundt i hele landet. 850 unge i alderen 11 til 15 år har svart på vår temperaturmåling. Undersøkelsen er ikke statistisk representativ.

Det er ikke første gangen det ropes varsku om unges treningsvaner. Trener og fysiolog Frank Evertsen fortalte til Dagsavisen tidligere i år, at han ukentlig blir oppsøkt av foreldre med overtrente barn helt ned i 10-11-årsalderen, som ber om hjelp.

Kroppen sluttet å virke

Bjørn Baklid

Bjørn Baklid, tidligere topptrener for norske orienteringsløpere, sier at enkelte idrettsutøvere tenker at grunnen til at de ikke er i form, er at de har trent for lite. Det er ikke nødvendigvis riktig.

Foto: NRK
Faren til Sivert

Faren til Sivert, Hans Laukli, tror sønnen strakk strikken litt for langt, for å bli best mulig.

Foto: NRK

Den treningsglade 13-åringen ble dårlig i vinter, men siden han var vant med å trene mye, klarte han ikke helt å lytte til kroppens signaler. Det førte til at han følte at kroppen rett og slett sluttet å virke som den skulle.

– Jeg tror jeg har trent for mye. Jeg har trent mer og mer, så har det bare gått nedover og nedover, sier Sivert i NRK-programmet.

Tidligere topptrener for norske orienteringsløpere, Bjørn Baklid, tror det er mange idrettsutøvere som tolker signalene fra kroppen feil.

– Noen utøvere tenker at grunnen til at de ikke er i form, er at de har trent for lite. Så trener de mer i stedet for å ta hvile og ta seg igjen, sier toppidrettseksperten.

Baklid er for tiden Siverts langrennstrener i Konnerud IL.

– Siverts problem var at han ble syk og startet treningen igjen litt for tidlig. Antagelig var det en forkjølelse eller influensa, sier Baklid til NRK.no.

Sivert måtte til slutt ta pause fra treningen i noen måneder. Heldigvis ga restitusjonstiden gode resultater.

– Sivert har nå lært å lytte til kroppen. Trening er jo egentlig kjempeenkelt, men slutter du å lytte til kroppen, kommer problemene. Som idrettsutøver må du innimellom tørre å ta det med ro. Støtteapparatet rundt utøveren må følge med, sier Baklid.

Siverts far, Hans Laukli, sier at sønnen nå er blitt flinkere til å tilpasse treningen etter det kroppen tåler.

– Han og vi er mer bevisst på å ta hensyn til sykdom, selv om det fortsatt er en vei å gå. Han har stor glede av å trene og konkurrere sammen med kompiser – men treningsiveren kan innimellom være litt for stor, sier Laukli.

Vanskelig å vite årsaken

Hanne Staff er faglig leder for Olympiatoppens program for utvikling av morgendagens utøvere. Hun synes det er vanskelig å definere overtrening.

– Jeg kjenner ikke til noen undersøkelse, som sier noe om antall barn som faller ut av idretten i kortere eller lengre perioder, på grunn av overtrening eller feiltrening, sier Staff til NRK.no.

Staff

Hanne Staff, faglig leder i Olympiatoppen, sier at for mye eller for ensidig trening kan føre til overtrening.

Foto: NRK

Hun legger til at overtrening er generelt sett en sammensatt situasjon, hvor årsaken til tilstanden kan være for mye eller for ensidig trening.

– Det kan være for lite søvn eller for dårlig ernæring, det kan handle om et negativt stress knyttet til familiesituasjon eller sosiale relasjoner på skolen eller fritiden. Det kan også handle om at summen av belastning, idrettslige eller utenomidrettslige, er blitt for stor over tid, sier Staff.

Anbefalinger

Olympiatoppen har følgende tips til forebygging av overtrening:

– Kompetente trenere

– Mestrings- og utviklingsorientert miljø

– Hensiktsmessig variasjon (ensidighet i treningen øker risikoen for skader og utbrenthet)

– Gradvis progresjon i treningen

– Nok søvn

– God ernæring

– Unngå for stor totalbelastning; planlegg skole, venner, sosiale tiltak, trening, familiebegivenheter og liknende.

– Unngå «barneidrett i voksenklær» (aktiviteter tilpasset barnas alder, preget av glede og felleskap).

– Idretten må være barnets eller utøverens eget prosjekt (ikke foreldrenes, trenerens eller andres prosjekt).

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)