Hopp til innhold

Så mye koster det å lage et barn

For første gang har danske forskere laget en grundig undersøkelse av hva en prøverørsbaby koster staten. – Dette stemmer bra med våre tall, den norske prisen er rundt 88.000 kroner per baby, sier fertilitetsekspert.

Nyfødt

I underkant av 90.000 norske kroner koster det per fødte baby når staten har hjulpet til med unnfangelsen. 3,2 prosent av norske barn blir født ved hjelp av IVF (prøverørsbehandling) i året. Illustrasjonsfoto.

Foto: Maria Elsness / NRK

Peter Fedorcsak

– Mitt regnestykke viser at det koster oss rundt 88.000 kroner per barn som blir født ved hjelp av assistert befruktning, sier Peter Fedorcsak ved Reproduksjonsmedisinsk seksjon.

Foto: Øystein H.Horgmo / UiO

Et barn er verdt så uendelig og ubeskrivelig mye i foreldrenes øyne. Men hva koster det staten å hjelpe til med unnfangelsen? Det har danske eksperter nå regnet ut eksakt.

Hver fødte baby etter assistert befruktning koster det offentlige i snitt 76.413 danske kroner, skriver Videnskab.dk . Omregnet til norsk valuta, blir dette omtrent 85.000 norske kroner.

Og denne prisen er ikke så langt fra hva det offentlige i Norge betaler for å hjelpe barnløse.

– Mine beregninger viser at assistert befruktning på Oslo universitetssykehus koster omtrent 88.000 per fødte barn. Men dette regnestykket er ikke i nærheten av så presist som denne nye og grundige undersøkelsen fra Danmark, sier Peter Fedorcsak til NRK.no. Han er lege og laboratorieleder ved Reproduksjonsmedisinsk seksjon, Oslo universitetssykehus.

– Prisen kommer selvfølgelig også veldig an på hva slags sykdom pasienten har, og hva slags teknologi man bruker, fortsetter fertilitetseksperten.

Inkluderer også strøm og legelønn

Keisersnitt

Veien frem til fødsel er lang for par som prøver assistert befruktning.

Foto: Colourbox

Summen på 88.000 norske kroner per fødte barn har laboratorieleder Fedorcsak regnet ut fra antall fødte barn ved Norges største sykehus i 2011. IVF, bedre kjent som «behandling med prøverør», er den vanligste formen for assistert befruktning i Norge i dag.

Prisen i den danske undersøkelsen dekker alle kostnader i forbindelse med selve fertilitetsbehandlingen – alt fra medisin, til plasthansker og klinikkens utgifter til lønn, vann og varme.

– Vi har også medregnet prisen for alle de fertilitetsbehandlinger som ikke ender med et barn. Så prisen forteller hvor mye samfunnet i gjennomsnitt har betalt hver gang en fertilitetsbehandling lykkes, sier Lone Schmidt, ifølge Videnskap.dk. Hun er lektor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet, og er en av forskerne bak den nye undersøkelsen – som er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica .

Schmidt mener at det er første gang at det er blitt undersøkt så grundig hva det reelt koster samfunnet å sette barn til verden med fertilitetsbehandling.

– Overkommelige kostnader

– Det er veldig informativt at dette nå har blitt gjort innenfor skandinavisk helsevesen. Regnestykket viser at kostnadene ved assistert befruktning er overkommelige, mener den norske eksperten Peter Fedorcsak.

I den nye undersøkelsen har forskerne tatt utgangspunkt i 739 barnløse par, som ble fulgt i fem år etter at de påbegynte fertilitetsbehandling på en offentlig klinikk.

– Man skal også tenke på at de barn som kommer til verden blir skatteytere, som kommer til å bidra økonomisk til samfunnet gjennom et helt liv. Sett i det perspektiv virker 76.000 som en riktig god investering, mener lektor Lone Schmidt.

NOBEL-MEDICINE/ File picture shows the world's first "test-tube baby" Britain's Brown, facing the media as Professor Edwards looks on, in Cambridgeshire

Louise Brown ble født på Oldham General Hospital i England 25. juli 1978, og var verdens første prøverørsbaby. Nå anslår eksperter at fem millioner babyer har blitt unnfanget ved hjelp av prøverørsmetoden.

Foto: STRINGER/UK / Reuters

Gratis i Danmark

Danmark er et av landene med den største forekomsten av fertilitetsbehandlinger. Omkring åtte prosent av alle danske barn kommer til verden med en eller annen form for kunstig befruktning, ifølge Sundhedsstyrelsen.

– I Norge blir 3,2 prosent av alle barn født etter prøverørsbefruktning. Bare ved Oslo universitetssykehus Rikshospitalet blir det født omtrent 450 barn ved hjelp av assistert befruktning i året, forteller laboratorieleder Peter Fedorcsak til NRK.no.

Hos vårt naboland i sør tilbyr det offentlige gratis fertilitetsbehandling inntil kvinnen er 40 år. Behandlingen kan både tilbys enslige kvinner og par, skriver Videnskap.dk.

– I Norge er det bestemt at det skal være pasientbetaling. Hver offentlige behandling koster 1.500 kroner per forsøk, og man får opptil tre forsøk ved offentlige sykehus. Etter dette må pasienten betale selv ved private klinikker, forteller Fedorcsak ved Oslo universitetssykehus.

I tillegg må norske barnløse betale egenandel for medisinutgifter på drøye 15.000 kroner totalt for alle tre forsøkene. Utgifter utover dette refunderes av HELFO etter kvittering.

30.000 norske prøverørsbarn

Rolv Skjærven

– Totalt har vi hatt 30.275 IVF-fødte barn i Norge, forteller professor Rolv Skjærven ved Medisinsk fødselsregister.

Foto: Kristian Hovstad / NRK

– Fertilitetsbehandling er et område som har en stor politisk oppmerksomhet. Nå kan politikerne se hva fertilitetsbehandlingen koster, og hvor mange barn det kommer ut av det, sier professor og økonom Terkel Christiansen til Videnskap.dk.

Norges første prøverørsbarn ble født i Oslo i 1983. Foreldrene hennes hadde fått behandling i utlandet. Det første prøverørsbarnet som ble født etter behandling i Norge, ble født året etter i Trondheim. I dag er befruktning utenfor kroppen et vanlig medisinsk behandlingstilbud i de fleste land, skriver Bioteknologinemnda .

– Vi har for perioden 1984–2013 hatt totalt 30.275 IVF-fødte barn i Norge, forteller professor Rolv Skjærven ved Medisinsk fødselsregister, til NRK.no.

Spesielt de første årene var det mange flerfødsler etter prøverørsbehandling, altså tvillinger eller flere.

– Toppen for fødte IVF-barn ble registrert i 2009, da ble det født 2.134 prøverørsbarn i Norge. Siden da har antallet gått ned, til 1.970 fødte prøverørsbarn i 2013, avslutter Skjærven i Fødselsregisteret.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)