Ryanair avviser erstatningskrav

Lavprisselskapet Ryanair nekter å gi erstatning selv om den svenske flyklagenemda har bestemt at de må betale. Ryanair får flest klager i Europa.

Ryanair

Ryanair topper listen over klager i Forbruker Europas årlige rapport.

Foto: PAUL ELLIS / AFP

En uheldig svensk mann ved navn Toni Lerg skulle reise med Ryanair fra Skavsta i Sverige til sin mors begravelse i Frankfurt.

Toni Lerg

Flypassasjer Toni Lerg kom fem timer for sent til morens begravelse.

Foto: SVT

Da han landet var flyet fem timer forsinket. Begravelsen ble utsatt, men Lerg brukte masse penger på leiebil for å rekke frem - og følte seg stresset under seremonien, ifølge SVT.

Den svenske svaret på Flyklagenemnda (Allmänna reklamationsnämnden, ARN) bestemte at Ryanair skulle erstatte leiebilen med 4000 svenske kroner, men Ryanair er ikke så ivrig på å betale pålegg fra svenske - eller for den saks skyld norske - klagenemnder.

Ryanair svarte med standardbrev og avslo pålegget.

  • Se video: Toni Lerg fikk ikke medhold da han klaget til Ryanair.

Les også:

Lar være å betale

Ryanair topper listen over klager i Forbruker Europas årlige rapport; lavprisselskapet er det selskapet som får flest klager fra reisende i hele Europa, ifølge SVT.

«Vanskelig å få erstatning ved forsinkelser», «innstilte fly», «lite informasjon» og «vanskelig å få tak i flyselskapet» er blant de vanligste.

Mellom 2005 og 2010 har svenske ARN gitt reisende helt eller delvis rett i 84 forbrukertvister. Av disse har Ryanair avslått 49 av påleggene om å betale kompensasjon (nesten 60 prosent).

Til sammenlikning ble Norwegian felt 43 ganger samme periode, hvorav ett pålegg ble avslått (2,3 prosent).

Og flyselskapet oppfører seg ikke mindre bøllete i Norge, men toppet listen over å ignorere pålegg fra Flyklagenemnda i fjor.

I de 15 sakene der flyselskap unnlot å betale kompensasjon - sto Ryanair for 10.

Les også: Ryanair for retten i Norge

– Idiotisk å følge ARN

Til SVT sier flyselskapets kommunikasjonssjef at de ikke er interessert i hva svenskene mener.

– Ryanair følger EUs lover om passasjeres rettigheter og er ikke interessert i hva en svensk forbrukergruppe mener, sier Stephen McNamara til SVT.

Journalisten påpeker at ARN er under svenske myndigheter og at andre flyselskap, som for eksempel SAS, følger de anbefalinger de får.

– Det får være opp til dem, men det er idiotisk av SAS, svarer McNamara.

Det er ingen juridisk tvang å følge pålegg fra Flyklagenemnda eller svenske ARN, men avgjørelser kan på forbrukerens initiativ tas inn i rettssystemene dersom de ikke etterfølges og blir dermed rettskraftig.

Les også: Flyselskapene du kan stole på

– Forventningene er styrt lavt

Anne Rygg

Anne Haabeth Rygg er fagdirektør for samferdsel i Forbrukerrådet. Hun mener Ryanair til en viss grad slipper unna fordi de har styrt forventningene til selskapet lavt.

Foto: CF Wesenberg / Kolonihaven

Anne Haabeth Rygg er fagdirektør for samferdsel i Forbrukerrådet. Hun mener Ryanair til en viss grad slipper unna fordi de har styrt forventningene til selskapet lavt.

– Prisene er lave, og Ryanairs image er at folk også skal ha lave forventninger, sier Rygg til NRK.no

– Kundene bør vite at Ryanair er i særklasse på ikke å forholde seg til denne typen klager fra reisende, sier hun.

Rygg understreker dessuten at resiende må huske at pris ikke har noe å si for rettighetene; uansett hvor lite du betaler for billetten, har du de samme rettigheter når du reiser.

Livsstil:

TV og radio

For å lykkes som gründer må man kjenne sitt marked. Vi møter den unge mannen bak brillemerket Frank Walton som utfordrer det norske brillemarkedet. Kvinnene bak billeoppdrett-firmaet Myldregaard utvikler spiselige bille-oppskrifter. Programleder Christian Strand tester ut sin gründeridé på Norges største pappa-bloggere. (2:4)
Ultraløpere løper helst konkuranser lenger enn et maraton. Marit, Frode og Leif skal løpe Oslofjorden Rundt, fra Moss til Horten, i opp mot 24 timer. For småbarnsmoren Marit (38) passer det dårlig med en kneskadde rett før løpet. (1:3)
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)