Hopp til innhold

Rått kjøtt kan gi fosteret epilepsi

Svekket syn, hjerneskade og epilepsi er noen av bivirkningene fosteret kan få, hvis du som gravid spiser upasteuriserte oster eller rått kjøtt.

Gravid

Årlig fødes om lag 3 av 10.000 norske barn med toxoplasmose, en parasitt som kan gi livsvarige plager.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Seksjonsoverlege Tore Henriksen

Jeg har bare sett listeriose hos barn to ganger på 30 år, men hvis du skulle få det kan det føre til både en alvorlig infeksjon som kan ende i dødsfall både før og etter fødsel, eller for tidlig fødsel, sier Tore Henriksen.

Foto: Heidi Klokk / NRK
Siri von Krogh

Gravide skal ha maks 300 milligram koffein per dag, det gjelder både kaffe, te og cola i samlet dose, sier jordmor Siri von Krogh.

Foto: Privat
Turid Berglund

Pasteurisering gir ingen garanti mot forekomst av listeria i osten, sier Turid Berglund fra Mattilsynet.

Foto: Privat

– Skumle oster og rått kjøtt bør gravide holde seg unna. I tillegg bør de skylde frukt og grønnsaker godt før de spiser dem, særlig i utlandet, sier Tore Hansen ved Oslo universitetssykehus Rikshospitalet til NRK.no.

Han er professor i fødselshjelp og kvinnesykdommer og leder for Fødeseksjonen.

LES OGSÅ: En øl kan gi fosteret langvarig rus

Farlige parasitter

Gravide må unngå rått kjøtt grunnet faren for toxoplasmose.

Toxoplasma gondii er en intracellulær parasitt der katten er hovedvert, men mennesker og andre dyr som ku, sau og gris er mellomverter. Parasitter går over fra tarmen til muskulaturen og gir livsvarig plager, forklarer jordmor Siri von Krogh til NRK.no.

Den kan gå over til morkaken og inn til barnets fostervann.

– Da kan barnet få en kronisk infeksjon, og i verste fall dø. Infeksjonen kan føre til forkalkninger i øynene så han eller hun kan bli blind, eller hjerneskader som igjen kan føre til epilepsi, forklarer Tore Henriksen.

Årlig fødes minst 3 av 10.000 norske barn med toxoplasmose. Det er ønskelig å oppdage parasitten tidlig i svangerskapet. Da kan mor få antibiotika, slik at fosteret ikke smittes.

– Noen kvinner er immune mot toxoplasmose og har antistoffer, fordi de har hatt det i oppveksten. Da får ikke mor noen alvorlig infeksjon, og da vil heller ikke barna det bli smittet, beroliger Henriksen.

– Kok eller stek kjøttet, kok grønnsaker og vask deg på hendene når du har vært borti dyr. Vanlig vann er nok til å få vekk parasitten. Bruk også hansker hvis du graver i hagen, anbefaler jordmoren.

Etter en reise i utlandet bør du teste deg for parasitten når du kommer tilbake til Norge.

– Merk deg at det må gå ti dager fra du kommer hjem til du kan teste deg, opplyser hun.

Ost og melk må være pasteurisert

– Listeria finnes nesten overalt i naturen, men gir som regel bare sykdom når den forekommer i store mengder i maten vår. En infeksjon i svangerskapet gir såpass store og alvorlige konsekvenser at det er viktig å vite hvordan man kan forebygge, sier Turid M. Berglund, veterinær og seniorrådgiver i Mattilsynet til NRK.no.

Listeriabakterien vokser villig i kjøleskapstemperatur, og det er hovedproblemet.

– Den dør ved oppvarming, men overlever frysing, legger hun til.

– Dette er heldigvis ikke så vanlig, men vi har en føre var-holdning i Norge. Jeg har bare sett dette hos barn to ganger på 30 år, men hvis du skulle få det kan det føre til både en alvorlig infeksjon som kan ende i dødsfall både før og etter fødsel, eller for tidlig fødsel, forklarer Tore henriksen.

Blåskimmelost og andre myke muggoster er det også lurt å unngå, grunnet faren for listeriose.

Du behøver ikke ha en infeksjonsreaksjon når du blir smittet, men mange får en influensaliknende reaksjon. Også dette kan kureres med antibiotika.

– Harde oster er greit, til og med parmesan manchego og gauda er ok, opplyser von Krogh.

Sushi er også helt greit, så lenge det serveres på restauranter med god hygiene. Røkelaks skal du spise så fort som mulig, ikke la det gå ut på dato.

– Mat som har gått ut på dato må du holde deg unna. For eksempel ost eller brød som har blitt muggent, eksemplifiserer von Krogh.

Mattilsynet understreker at pasteurisering gir ingen garanti mot forekomst av listeria i osten, fordi listeria er påvist i myke oster av pasteurisert melk, som for eksempel Brie, Camembert og blåmuggoster som Gorgonzola.

– Osten har da blitt forurenset av listeria etter pasteurisering, og bakterien har gode vekstvilkår i disse ostene. Den kan derfor vokse opp og bli mange nok til å gi sykdom, advarer Berglund.

Listeria monocytogenes og Toxoplasma gondii er de eneste to sykdomsfremkallende mikroorganismene myndighetene gir egne råd til gravide om.

Smitte med disse i svangerskapet kan skade fosteret, og det er ikke så veldig mange matvarer det dreier seg om. Mattilsynet har en føre-var-holdning, og ønsker å gi gravide råd om hvordan de best kan beskytte seg mot smitte under svangerskapet, forteller Berglund.

Les mer om svangerskap og fødsel hos Folkehelseinstituttet (FHI)

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)