Hopp til innhold

Rabies funnet i Frankrike

Frankrike mister sin status som smittefri, etter at en smittet kattunge ble funnet nær Paris. Rabies i Spania, Nederland og Frankrike på kort tid.

Kattunge rabies

Franske myndigheter etterlyser personer som kan ha vært i kontakt med denne kattungen i Parisforstaden Argenteuil. Fem personer er så langt blitt behandlet forebyggende.

Foto: Wikipedia/Det franske ministeriet for helse- og sosialtjenester

Den siste måneden er rabies påvist i Spania og Nederland, og i går ble det klart at en fransk kattunge fikk diagnostisert den livsfarlige sykdommen. Kattungen ble funnet i Argenteuil, nær Paris, og det er ikke kjent hvor kattemoren eller de andre ungene i kullet befinner seg.

Franske myndigheter jobber nå aktivt med å finne alle som har hatt kontakt med katten den siste månedene, skriver det franske ministeriet for helse- og sosialtjenester på sine nettsider.

Rabies smitter gjennom dyrenes spytt, og er en sykdom som er 100 prosent dødelig om den ikke blir raskt behandlet. Dyr som får rabies kan lide av vrangforestillinger, og har lett for å bite i frykt.

Slik sprer smitten seg til nye dyr, men også mennesker.

Fem personer behandlet forebyggende

Kattungen ble diagnostisert på Pasteur-instituttet 25. oktober, der den dødetre dager senere. Fem personer har fått forebyggende behandling for rabies, men myndighetene leter nå aktivt for å finne eieren av katten. Franske myndigheter tror kattungen ble smittet av en hund som ble smuglet inn fra Marokko.

Frankrike utryddet rabies i sin revebesetning på begynnelsen av totusentallet, og landet var erklært rabiesfritt fra 2001 til 2008, da to utbrudd førte til at landet mistet sin status i to år.

Det er det tredje vesteuropeiske landet som opplever rabies i løpet av kort tid.

Solfrid Åmdal i Mattilsynet sier til NRK.no at etaten ikke vurderer å innføre strammere importkontroll fra disse landene, men at de nye utbruddene er grunn til bekymring.

– Vi ser alvorlig på det når det dukker opp sånne ting, og vi er bekymra for sykdomssituasjonen i Europa. Vi har sagt mange ganger at vi ønsker at folk skal være obs når de kjøper seg dyr i utlandet, og at de sørger for å kjøpe fra seriøse folk, sier Åmdal til NRK.no.

Vil stoppe uvaksinert import

Utbruddene i de tre vesteuropeiske landene får ikke stor praktisk betydning for Norge, annet enn at en nå i store trekk hvilende forskrift trolig blir lagt helt død.

Norske hundekjøpere har i mange år kunnet importere uvaksinerte valper og kattunger under tre måneder fra land som har status som rabiesfrie. Slik kunne dyrene knytte tettere bånd med norske eiere fra tidlig alder.

Under det gamle regelverket kunne man ikke importere dyr fra EU-området før det var gått seks måneder etter rabiesvaksine, men unntaket ga nordmenn muligheten til å få en ung valp fra friskmeldte land.

Dersom et land mistet denne statusen, var det ikke lenger mulig å hente uvaksinerte valper eller kattunger herfra. 1. januar i fjor ble denne forskriften derimot temmelig uvesentlig, fordi Norge innførte et sett EU-regler som gjorde det enklere å importere dyr.

Nå kan nordmenn ta inn dyr som er rabiesvaksinerte etter tre måneders alder, hvis man har ventet i ytterligere tre uker.

Mattilsynet vurderer nå å kutte ut hele muligheten til å ta inn valper og katter under tre måneder fra alle land.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)