Hopp til innhold

Offentlige tannleger er ikke de rimeligste

Prisforskjellene er fortsatt enorme mellom norske tannleger. For en standard undersøkelse er differansen 1250 kroner mellom landets dyreste og billigste. Slik finner du den billigste tannlegen.

Tannlegeundersøkelse

Offentlige tannleger er slett ikke de rimeligste. Men det er hos de privatpraktiserende du finner de virkelig store prisforskjellene.

Foto: colourbox.com

Hvis kostnaden er viktig når du går til tannlegen, bør du sjekke priser før du setter deg i stolen.

Du må for eksempel tro om igjen hvis du går ut fra at de offentlige tannlegetjenestene koster minst. Prismessig ligger de offentlige omtrent midt på treet.

Det er fylkene som bestemmer prisnivået på den offentlige tannhelsetjenesten. Det betyr at prisen skal være den samme for identiske behandlinger hos alle offentlige tannleger i fylket.

Men mellom fylkene varierer de offentlige prisene. I snitt har Finnmark, Hedmark og Troms de laveste offentlige prisene på vanlige typer tannbehandling, mens Sogn og Fjordane, Vest-Agder og Rogaland er dyrest.

LES OGSÅ:

Kraftige prisforskjeller

De virkelig store prisforskjellene er det imidlertid privatpraktiserende som står for. I Oslo tar for eksempel 75 tannleger mindre betalt for en undersøkelse med to røntgenbilder enn hva det offentlige gjør.

Og i Hordaland er nå høyeste pris for tannrens 1200 kroner hos en privatpraktiserende tannlege, mens den rimeligste rensen koster 127.

I Asker kan du få renset tennene for 75 kroner, som akkurat nå er landets billigste hos en privatpraktiserende. Landsgjennomsnittet i både privat og offentlig regi er 372 kroner. Prisene gjelder tannrens i inntil 15 minutter.

En tannlege i Finnmark tar 1500 kroner for en undersøkelse med to røntgenbilder. Det er ikke bare fylkets mens også landets dyreste undersøkelse. Rimeligste alternativ i Finnmark er 460 kroner.

Landets billigste undersøkelser (i Østfold og Oslo) koster 250 kroner. Høyeste pris i Oslo er 1300 kroner.

LES OGSÅ:

Alle priser i én portal

Tallene stammer fra en oversikt Forbrukerrådet har laget for NRK.no, basert på prisene som akkurat nå ligger inne i den sammenlignende prisportalen Hvakostertannlegen.no.

Hilde Uthaug

Det har vært for vanskelig å tolke hva tannlegeprisene faktisk bnetyr, mener Hilde Uthaug i Forbrukerrådet.

Foto: Forbrukerrådet

Det er tannlegene selv som rapporterer prisene sine til nettportalen, som ble lansert for et halvt år siden. Alle norske tannleger og klinikker, både private og offentlige, plikter å sende prisene sine til portalen, som driftes av Forbrukerrådet.

– Etter en litt treg start er de fleste nå blitt flinke til å legge inn prisene sine. De forstår nytteverdien av denne tjenesten. Omtrent 95 prosent av alle privatpraktiserende, og samtlige offentlige tannleger, publiserer nå prisene hos oss, sier Hilde Uthaug til NRK.no. Hun er daglig leder for hvakostertannlegen.no.

Uthaug regner med at alle norske tannleger deltar innen året er omme.

Hensikten med nett-tjenesten er å gjøre det enklere for folk flest å sammenligne priser hos tannlegekontorer og -klinikker.

– Forvirrende prislister

– Tannlegene skal ha prislister hengende synlig på kontorene sine. Men de bestemmer selv hva listene skal omfatte og hvilke betegnelser behandlingene har, forteller Uthaug.

– Da blir det vanskelig for mange pasienter å tolke hva behandlingen faktisk koster. Nettportalen vår skal gjøre det mye enklere å forstå hva dette handler om og ikke minst å sammenligne priser mellom de ulike tannlegene, sier hun.

Omtrent 7000 unike brukere er nå innom portalen hver uke, og statistikken viser at flesteparten av dem sjekker pris både lenge og grundig.

Her er noen andre eksempler på tannlegepriser i Norge akkurat nå:

Liten fylling

Dyreste private tannlege kr. 1600 (Hordaland)
Billigste private kr. 300 (Oppland og Nordland)
Dyreste offentlige tannlege kr. 610 (Nord-Trøndelag og Finnmark)
Billigste offentlige kr. 505 (Hedmark)
Landsgjennomsnitt (både private og offentlige) kr. 646

Rotfylling av vital tann med én rotkanal:

Dyreste private kr. 4500 (Oslo og Finnmark)
Billigste private kr. 425 (Nordland)
Dyreste offentlige kr. 3500 (Rogaland og Sogn og Fjordane)
Billigste offentlige kr. 1980 (Hedmark)
Landsgjennomsnitt kr. 2775

Ukomplisert trekking av tann eller rot:

Dyreste private kr. 4800 (Sør-Trøndelag)
Billigste private kr. 400 (Hedmark)
Dyreste offentlige kr. 855 (Hordaland)
Billigste offentlige kr. 565 (Hedmark)
Landsgjennomsnitt kr. 908

Innholdet i prispakkene har nettportalen laget i samarbeid med tannlegenes og tannpleiernes foreninger, det odontologiske fakultet i Oslo og helsemyndighetene.

At fagmiljøene har kvalitetssikret måten å presentere prisene på, skal gjøre det enkelt for pasientene å sammenligne.

Men noen har ymtet frampå om at de rimeligste tannlegene kan bruke lokkepriser, for så å skru opp prisnivået når det viser seg pasienten trenger ytterligere behandling.

– Stikkprøvene vi har gjort gir ingen grunn til å tro at det er riktig, sier Hilde Uthaug.

– Tannlegene med de laveste prisene kan for eksempel ha det nyeste utstyret men ikke den dyreste husleia. Det er et sunnhetstegn at dette slår ut i lavere pris, mener hun.

– Har nettportalen ført til prisendringer?

– Det er det for tidlig å si noe om. Et par tannleger har fortalt oss at de innser at de var for dyre, og at prisene nå er nedjustert. Men vi kan foreløpig ikke fastslå at dette er en tendens. De fleste justerer prisene sine én gang i året, etter at helsemyndighetene har fastsatt de såkalte refusjonstakstene. Så vi er spente på hva som eventuelt skjer neste år, sier Uthaug.

– Hensikten med Hvakostertannlegen.no er å bevisstgjøre forbrukerne om hva man betaler for, og at det er lov å spørre tannlegen. Et tannlegebesøk handler jo også om å gjøre en slags avtale, legger hun til.

– Umulig å leve av

– Jeg er helt sikker på at tannleger som tar 250 kroner for en undersøkelse, gjør dette for å gi en lav inngangspris til virksomheten sin. Men det er nesten umulig for en tannlege å leve av så lave priser, sier generalsekretær Richard R. Næss i Tannlegeforeningen til NRK.no.

– Mange av dem som ligger lavt i noen kategorier, ligger helt i normalsjiktet på andre behandlinger. I noen grad betyr dette at det prises på en slik måte at pasienter som trenger litt mer omfattende behandling til en viss grad subsidierer dem som ikke har behandlingsbehov, sier han.

Fritt fram

Privatpraktiserende tannleger står fritt til å bestemme prisene sine. Og Næss bekrefter at det er markedet som bestemmer nivået.

– Det er ikke helt slik jeg skulle ønske at det var. Men det er mange faktorer som bestemmer prisnivået. Driftsomkostningene varierer veldig, sier han.

– Er Tannlegeforeningen fornøyd med Forbrukerrådets nettportal etter det første halvåret?

– Både og. Det er selvsagt interessant for pasientene å se på prisleiet, men portalen fokuserer veldig på de aller rimeligste tjenestene. Det er ikke nødvendigvis det aller viktigste.

– Selv om noen tannlegekontor peker seg ut som ekstra dyre eller rimelige, er det et faktum at det store flertallet samler seg i et trangere prisområde på midten. Brukerne av tjenesten bør med andre ord også ta en kikk på gjennomsnittsprisene, mener Richard R. Næss.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)