Hopp til innhold

Populære solkremer versting i ny test

Igjen er det Nivea som kommer dårligst ut på Forbrukerrådets solkremtest. – Testen er ikke basert på objektive resultater, mener hudpleieprodusenten.

Solkrem

Det finnes for lite kunnskap om uønskede stoffer i solkremer, mener Forbrukerrådet.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

35 av årets solkremer er testet for hormonforstyrrende og allergifremkallende stoffer, samt for nanopartikler. Bare elleve av dem består med glans og merkes med tre smilefjes av Forbrukerrådet.

I år som i fjor kommer Niveas Sun Lotion og Sun Kids Swim and Play svært dårlig ut.

– Det er veldig skuffende fordi jeg ville forvente at Nivea ikke ønsket at barn og gravide kom i kontakt med hormonforstyrrende stoffer, sier direktør i Forbrukerrådet Randi Flesland til NRK.

Heller ikke i 2013 var resultatene oppløftende for den store hudpleieprodusenten.

Disse fikk rødt stempel i solkremtesten.

Disse Nivea-produktene ble testtaperne i Forbrukerrådets solkremtest.

Foto: Forbrukerrådet

Nivea: – I henhold til EU-regelverket

– Denne testen er en evaluering av ingrediensene, men det ble ikke utført testing av produktenes virkning, som for eksempel UV-beskyttelse eller måling av vann-bestandighet, sier adm. direktør Mathias Jakobsson i Nieva-produsent Beiersdorf AS i en epost til NRK.

– Hensikten med en solkrem er å beskytte, dermed burde en slik test også omfatte virkningen av UVB og UVA-beskyttelse og vann-bestandigheten.

Beiersdorf mener Forbrukerrådet vurderer solkrem basert på ingredienslisten og ikke basert på objektive resultater som er et krav for å garantere at kremene inneholder den beskyttelsen mot sola som det loves på pakken.

– Alle Nivea-produkter er i henhold til regelverket til EU og er grundig sikkerhetstestet for kundenes sikkerhet, sier Jakobsson.

Tjomlid: – Nivea har et poeng

Forfatter Gunnar Tjomlid bak faktasjekk-bloggen Saksynt gikk nylig ut og kritiserte Forbrukerrådet for å være i overkant konservative.

Forfatter og Saksynt-blogger Gunnar Tjomlid

Gunnar Tjomlid faktasjekker saker på en av Norges mest leste blogger.

Foto: tjomlid.com

– Dette er stoffer som det er forsket på, og i den grad man har funnet hormonforstyrrende effekter i rottestudier, så er det ved svært mye høyere doser enn vi får i oss gjennom huden fra solkrem, sier Tjomlid til NRK.

– Disse stoffene er lovlige i bruk i solkrem nettopp fordi de har vist seg å ikke utgjøre noen helserisiko. At Forbrukerrådet går ut og advarer så kraftig uten at de har konkludert med at de utgjør en helsefare under visse grenseverdier, synes jeg er betenkelig.

Han frykter at Forbrukerrådet med denne testen risikerer å skremme foreldre fra å bruke tilstrekkelig med solkrem på barn.

– Det er dokumentert at UV-stråling fra solen er kreftfremkallende, i motsetning til disse tilsetningsstoffene i solkrem hvor det bare finnes en helt teoretisk risiko for skade. De risikerer å overbevise foreldre om å bytte ut en teoretisk risiko med en høyst reell risiko.

– Vår plikt å si ifra til forbrukerne

Forbrukerrådet er kjent med kritikken fra Tjomlid og svarer at det er vitenskapelig begrunnede bekymringer og «ikke tatt ut av løse luften, slik Tjomlid hevder».

Direktør i Forbrukerrådet, Randi Flesland

Direktør i Forbrukerrådet, Randi Flesland.

Foto: Camilla Veka/NRK

– Vi sier ikke at ingrediensene er ulovlige, men at regelverket er for svakt. EU er for trege til å justere regelverket. Så lenge det er mistanke så mener vi at det er nok til å være føre var- og fjerne disse stoffene fra produktene, sier Randi Flesland i Forbrukerrådet.

Organisasjonen melder på sine egne nettsider at de er enige med Tjomlid i at man ikke må bytte ut et skadelig stoff med et annet som er like ille, men at det finnes mange andre eksempler på vellykket substitusjon.

– Når framstående forskere, leger og fagfolk roper varsko om at stoffer som parabener kan være hormonforstyrrende, er det en bekymring som er riktig å ta på alvor. Det er vår plikt som Forbrukerråd å videreformidle den informasjonen til forbrukerne.

24 solkremer får «rødt og surt ansikt» på ett eller flere av kriteriene til Forbrukerrådet. Ni av dem er kremer for barn. Her er kremene som scoret best på Forbrukerrådets test:

Forbrukerrådets solkremtest 2015
Foto: Forbrukerrådet
Disse solkremene ble testa.

Her er produktene som ble testet.

Foto: Forbrukerrådet

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)