Hopp til innhold

Pensjonistforbundet: – En super gave til besteforeldre

Hva gir du til besteforeldre som sier de bare ønsker seg snille barn til jul? Her er et godt tips til en kreativ og omsorgsfull gave.

Julekort

Hva med en brannspray, en komfyrvakt eller oppladbare lys i julepresang?

Foto: Kim Jansson / NRK

Lei av å gi Kong Haakon-konfekt i julegave til bestemor for femte året på rad? Det finnes alternativ. Storebrands forsikringsavdeling anbefaler å gi eldre familiemedlemmer en sikkerhetssjekk før jul, der du går gjennom boligen og sjekker at alt er tilrettelagt en trygg hverdag.

Pensjonistforbundet applauderer ideen. De mener at en trygg bolig er en forutsetning for at eldre kan bo hjemme så lenge som mulig.

Tale Jordbakke er kommunikasjonssjef i Pensjonistforbundet.

Tale Jordbakke, kommunikasjonssjef i Pensjonistforbundet.

Foto: Pensjonistforbundet

– En sikkerhetssjekk er en super gave til besteforeldre som ikke ønsker seg noen ting, sier kommunikasjonssjef Tale Jordbakke i Pensjonistforbundet, til NRK.no.

– Pårørendes ansvar

Jordbakke er spesielt opptatt av at familie passer på å sikre eldre familiemedlemmers boliger mot brann.

– Ofte kan enkle forebyggende tiltak forhindre tap av liv i brannulykker. Eldre mennesker kan ha problemer med å reagere og evakuere raskt nok, derfor er skikkelig varslingsutstyr viktig. I tillegg kan for eksempel komfyrvakt og oppladbare lys forhindre at brannen oppstår. Brannsikkerheten til de vi bryr oss om, er også et ansvar for pårørende, sier Jordbakke.

Hun sier også at fall er en problemstilling hos eldre, men enkle grep kan (bokstavelig talt) gjøre at det er lettere å holde seg på beina.

– Ekstra håndtak på vegg og brodder til å bruke ute, kan være til god hjelp og få eldre til å føle seg mer trygge og mer aktive, sier Jordbakke.

20 tips til sikkerhetssjekk

Shazad Rafiq

Shazad Rafiq, skadesjef i Storebrand Forsikring.

Foto: Storebrand

En sikkerhetssjekk kan være så mangt.

– Det er ikke vanskelig å gjennomføre en sikkerhetssjekk. Mye er gjort ved å rydde de mest åpenbare farene av veien og kanskje supplere med nyttig sikkerhetsutstyr, som brannspray eller veggmonterte håndtak, uttaler Shazad Rafiq, skadesjef i Storebrand Forsikring, i en pressemelding.

Her er Rafiqs 20 tips til hva som bør inngå i en slik sjekk:

MOT BRANN:

  1. Sjekk brannvarslerne: Pass på at det er mange nok og at de er riktig plassert. Optiske brannvarslere er anbefalt. Sjekk batteriet. Brannvarsler tilkoblet alarmanlegg og utrykning er et alternativ.
  2. Ha riktig brannslokkingsutstyr. Store brannslukkere kan være tunge for eldre å håndtere. Branntepper og små slukkesprayer er gode å ha som tilleggssikkerhet. Sistnevnte er like enkel å bruke som en hårspray.
  3. Installer komfyrvakt eller tidsur på komfyren. Komfyrvakten plasseres på bakveggen mellom komfyren og viften og har en optisk varmesensor som er rettet ned på koketoppen. Den kobler av strømmen til komfyren hvis den registrerer for høy temperatur.
  4. Bruk selvslukkende eller oppladbare lys i stedet for stearinlys.
  5. Ta en brannøvelse. Da finner du ut om evakuering ved brann kan foregå på en god måte fra alle rom og om det går raskt nok. Vær oppmerksom på at en del eldre vil ha problemer med å komme ut vinduer og ned brannstiger. Sørg for nødvendig praktisk tilrettelegging.
  6. Fjerne hindringer fra rømningsveier.
  7. Bestill befaring fra feiervesenet.

Brannslukker

Brannteppe og slukkespray er godt å ha i tillegg til slokkeapparat. Har boligen et pulverapparat, bør du med jevne mellomrom sjekke at pilen ikke peker på det røde området, slik som på bildet.

Foto: Kim Jansson / NRK

MOT TYVERI:

  1. Kikkhull i inngangsdøren gir mulighet for å se hvem som står utenfor.
  2. Sikkerhetslenke på inngangsdøren gjør det vanskeligere for uvedkommende å trenge inn.
  3. Innbruddsalarm gir sikkerhet både når man er hjemme og bortreist.
  4. Store summer kontanter bør ikke oppbevares hjemme.
Sikkerhetslås ytterdør

Sikkerhetslenken gjør det vanskeligere form uvedkommende å komme seg inn i boligen.

Foto: Scanpix / SCANPIX

MOT FALL:

  1. Montér håndtak på nødvendige steder i boligen, som på badet og ved trapper.
  2. Unngå løse teppekanter og ledninger som man kan snuble i.
  3. Sjekk skotøyet som brukes både inne og ute. Løstsittende eller glatt skotøy kan medvirke til fall.
  4. Sørg for å ha gode brodder på sko vinterstid.
  5. Strø sand eller grus på is og snø.
Sko med mønster

Sko med gummi gir godt grep på glatt føre. Både gamle og unge bør passe ekstra godt på fottøyet på vinterårstiden.

Foto: Petter Nielsen / NRK

MOT NETTSVINDEL:

  1. Sørg for at pc-en som brukes har oppdatert programvare og antivirusprogram.
  2. Vær kritisk til e-poster fra ukjente personer, med rare emnenavn, som har mange skrivefeil eller står på et annet språk.
  3. Pass på at bestefar ikke svarer e-poster om at han har vunnet store pengesummer. Trykk heller ikke på lenker.
  4. Pass på at ingen oppgir personnummer og kontonummer på internett og e-post. Oppgi aldri passordet ditt med mindre du skal logge på en tjeneste du kjenner, og der du vanligvis bruker disse opplysningene ved pålogging.
Svindelmail

Eksempel på svindel per e-post.

Foto: Skjermbilde

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)