Hopp til innhold

Ny rapport: Influensavaksine økte risikoen for narkolepsi

En studie gjennomført i Sverige bekrefter økt risiko for narkolepsi etter vaksinasjon med svineinfluensavaksinen Pandemrix hos barn og unge. I tillegg viser den en risikoøkning hos unge voksne.

Pandemrix

Svineinfluensavaksinen Pandemrix økte risikoen for å utvikle narkolepsi. Det slår legemiddelverket i Sverige fast.

Foto: Ina Fassbender / Scanpix/Reuters

Det har lenge vært spekulert i om svineinfluensavaksinen Pandemrix har en sammenheng med narkolepsi hos barn og unge. Nå slår Legemiddelverket i Sverige fast at Pandemrix økte risikoen for sykdommen.

I tillegg viser studien en risikoøkning blant unge voksne i alderen 21 til 30 år. Det var noe av det som ble lagt frem på en pressekonferanse i dag.

  • Les sammendrag av studien her

Største undersøkelse til nå

Registerstudien ble gjort av legemiddelverket i Sverige i samarbeid med Karolinska institutet, og ved hjelp av registre fra sju av 21 regioner i landet. Antallet regioner som deltok gjør at det fortsatt finnes store mørketall.

Foruten om narkolepsi ble også risikoen for et femtitall nevrologiske og immunrelaterte sykdommer etter vaksinasjon med Pandemrix sjekket. Funnene ble gjort i den største undersøkelsen gjort til nå om koblingen mellom narkolepsi og vaksinen Pandemrix.

I perioden mellom 1. oktober 2009 og 31. desember 2011 har de 3,3 millionene svensker som valgte å vaksinere seg blitt sammenlignet med 2,5 millioner svensker som ikke ble vaksinert mot svineinfluensa.

– Over studieperioden på drøye to år ser vi at 126 av de vaksinerte har fått narkolepsi, mens det kun er 20 uvaksinerte som har fått sykdommen, sier Ingemar Person, professor og hovedansvarlig for studien, på pressekonferansen hvor studien i dag ble presentert.

– Ingen klar øvre aldersgrense

Også andre rapporter har konkludert med det samme. Det finske folkehelseinstituttet publiserte for to år siden en rapport om økningen i antall narkolepsi-tilfeller blant barn i Finland i 2009 og 2010.

For en måned siden ble det kjent at Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) for første gang har gitt tre voksne medhold om erstatning etter å ha fått narkolepsi som kan settes i sammenheng med svineinfluensavaksinen. De har mottatt 292 saker, i 52 av dem er det gitt medhold, men bare tre av disse er voksne.

Steinar Madsen

Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens Legemiddelverk sier at undersøkelsen fra Sverige har interessante funn.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens Legemiddelverk sier til NRK.no at studien fra Sverige bekrefter at det er en økt forekomst av narkolepsi etter vaksineprogrammet, først og fremst blant barn – men også at det ikke er noen klar øvre aldersgrense for dem som har blitt rammet.

– Undersøkelsen fra Sverige har noen interessante funn for aldersgruppen 20 til 30 år, sier Madsen.


Han understreker at alle som har vært med i vaksineprogrammet må melde fra om de har opplevd symptomer som kan være en bivirkning av vaksinen.

– Vil undersøkelsen være med på å påvirke hvem som skal ha erstatning i Norge?

– Det er det NPE som svarer på, og jeg regner med at de følger nøye med i utviklingen på dette feltet, sier Madsen.

Kommunikasjonssjef Øydis Kastberg i NPE sier at de følger grundig med på undersøkelser og resultater fra andre land når de vurderer sakene.

Fortsatt venter en god del søknader på å bli behandlet av NPE, og Kastberg sier at de fortløpende behandler sakene de får inn.

– Det tar tid å hente inn dokumentasjon. Vi får fremdeles inn saker også i år, selv om det er flere år siden vaksineprogrammet ble avsluttet. Det kan fortsatt være folk som har krav på erstatning som ikke har kontaktet oss, sier hun.

Lever i limbo

I Sverige har kun halvparten av dem som har utviklet narkolepsi etter vaksinasjon med Pandemrix fått erstatning. Flere av de rammede har havnet i såkalt limbo, da de enten var over 20 år da de ble vaksinert eller utviklet symptomer åtte måneder etter vaksinasjonen skjedde. Jean-Philippe Menot (9) fikk symptomer på sykdommen senere enn åtte måneder etter vaksinen ble tatt.

– Grunnen til at min sønn regnes å ha fått sykdomssymptomene sent er fordi vi som foreldre har blitt oppdratt til at vi ikke skal løpe til legen for den minste ting, sier Therese Menot, mor til narkolepsirammede Jean-Philippe Menot, til expressen.se.

Nå håper hun at ekspertene og rapporten kan gi hennes sønn en mulighet til et bra liv.

– Rapporten kommer til å ligge til grunn for legemiddelforsikringens vurdering av barn som har fått sene symptomer og de som var over 19 år da de ble vaksinert, så den er svært viktig, sier Per-Åke Olsson, sekretær i Narkolepsiforeningen i Sverige, til expressen.se.

Avtar med alderen

Sett bort fra narkolepsi viste ikke studien risikoøkninger når det gjaldt en eller flere nevrologiske og immunrelaterte sykdommer som multippel sklerose (MS), diabetes, epilepsi eller reumatisk leddsykdom.

ble vurdert i studien viser det seg at risikoen for å rammes av narkolepsi avtar jo eldre du blir. Men det er ikke mulig å presisere en alder hvor det ikke finnes en økt risiko. Barn har derimot tre ganger så stor risiko som uvaksinerte i samme aldersgruppe.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)