Hopp til innhold

Overser psykisk syke unge

8 av 10 ungdommer med psykiske lidelser blir ikke fanget opp. Dette til tross for ti år med satsing på psykiatrien. Les svarene fra nettmøtet med psykiater Finn Skårderud

Depresjon
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Finn Skårderud

Finn Skårderud svarte i nettmøte. Se egen lenke for å lese svar.

Foto: Astrid Engen / NRK

13 prosent av ungdomsskoleelevene sliter med betydelige psykiske plager. De færreste av disse kommer i kontakt med hjelpeapparatet, og blir heller ikke fanget opp av lærerne. Det viser ferske tall fra Folkehelseinstituttet .

- Når man først får en depresjon, har den en tendens til å komme tilbake. Det samme gjelder for angst og spiseforstyrrelser. Det gjelder å fange ungdommene opp tidlig og hindre at dette får utvikle seg, sier divisjonsdirektør Arne Holte ved Folkehelseinstituttet.

Han mener det er altfor vanskelig for ungdom å få kontakt med spesialister, og at de må bli lett tilgjengelig på skoler og helsestasjoner.

- Hvis ungdom skal snakke med psykolog i dag, må de henvises. Men 13-åringer går ikke til fastlegen. Vi må ha et tilbud som ungdom oppsøker, fortsetter han.

Video: Psykisk syk ungdom får ikke hjelp.

Video nsps_upload_2009_1_26_11_42_53_237.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Forebygging hjemme hjelper

Ungdommene som får psykiske plager tilhører i liten grad spesielle risikogrupper, men barn av foreldre med psykiske plager, store belastninger og lite nettverk er særlig utsatt.

Det er særlig to faktorer som forebygger psykiske plager hos ungdom. Det ene er et godt nettverk, det andre er mer tid sammen i familien. Familie og venner som gir omsorg og støtte er viktig for livskvaliteten til ungdommene. Det viser seg også at det spiller en rolle for barnas psykiske helse at foreldrene deres har gode støttespillere.

Forebyggende tiltak fra det offentlige bør rettes mot oppvekstvilkårene for ungdom flest, mener Folkehelseinstituttet.

Trenger du noen å snakke med? Mental Helses hjelpetelefon 810 30 030 er alltid åpen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)