Hopp til innhold

Øl like «bra» som rødvin

Det sies at ett glass rødvin om dagen er godt for helsen. Men det er alkoholen, ikke rødvinen, som har den påviste positive helseeffekten. Altså er øl like «bra».

Pils

For menn over 40 - 50 år virker et moderat daglig inntak av alkohol positivt inn på risikoen for hjerteinfarkt. Den samme effekten er ikke påvist hos yngre mennesker.

Foto: Colourbox

Jørg Mørland

Jørg Mørland, divisjonsdirektør i Folkehelseinstituttet, sier at man ikke vet hvordan alkoholen virker positivt inn på hjertet. Det kan dreie seg om faktorer som trivsel og / eller livsstil.

Foto: Folkehelseinstituttet

– Påstanden om at rødvin er spesielt sunt for hjertet er fremsatt av flere, og den er feil, sier divisjonsdirektør i Folkehelseinstituttet, Jørg Mørland til NRK.no.

– Enkelte forsøk har vist at rødvin har en positiv helseeffekt på dyr, men disse kan ikke nødvendigvis overføres til mennesker.

NRK.no har tidligere publisert saker av denne typen:

Alkohol, ikke rødvin

Men ifølge Mørland er det alkohol, ikke rødvin, som har påvist positiv helseeffekt.

– Det eneste man egentlig har grunnlag for å si, når man tar i betraktning alle studier på feltet, er at hvis man drikker litt alkohol hver dag, så kan det ha en beskyttende effekt på hjertet, sier han.

– I noen land har man gjort studier som viser at rødvin forebygger hjertesykdom, mens man i andre land finner den samme effekten ved inntak av moderate mengder øl.

Folkehelseinstituttet (FHI) refererte nylig til en norsk studie publisert i det anerkjente tidsskriftet Circulation. Studien viser at et moderat alkoholinntak kan ha en beskyttende effekt på utviklingen av hjerteinfarkt.

Med et moderat alkoholinntak menes daglig inntak mellom én og tre enheter.

Les originalartikkelen i Circulation her.

Fungerer best for menn

I studien fulgte man rundt 150 000 personer gjennom flere år.

– Menn som drikker alkohol en gang i uken eller oftere reduserer sin risiko for å dø av hjerteinfarkt med 45 prosent sammenlignet med menn som ikke drikker.

Det sier divisjonsdirektør ved Folkehelseinstituttet, Per Magnus, i artikkelen på FHI sine nettsider. Magnus er hovedforfatter for artikkelen i Circulation

– For kvinner var det en mindre klar tendens - en reduksjon på 32 prosent, sier han.

Resultatene stemmer overens med mange andre undersøkelser fra andre land, ifølge FHI.

Les artikkelen på Folkehelseinstituttets nettsider her.

...og ikke for yngre personer

Det er vel å merke ingen holdepunkter for at alkohol har gunstige helsevirkninger for yngre personer.

– Funnene gjelder for personer eldre enn 40 - 50 år, sier Jørg Mørland til NRK.no.

– Det kan dessuten være store individuelle forskjeller med tanke på andre risikofaktorer. Det er derfor vanskelig å anbefale jevnlig bruk av et rusgivende og avhengighetsskapende stoff som «medisin», sier han.

Man vet heller ikke hvordan alkoholen virker positivt.

Les også: - Latterlig å slanke seg med vin

Uvisst hvordan alkoholen virker

Studien gir ikke svar på hvorfor litt alkohol kan ha en beskyttende effekt på hjertet.

– Kanskje handler det rett og slett om faktorer som trivsel og / eller livsstil; det må vi forske mer på, sier Mørland.

Artikkelen på FHI sine nettsider understreker at mange nordmenn har et skadelig høyt inntak av alkhol - og at dette øker risikoen for høyt blodtrykk, hjerneslag, enkelte former for kreft og leversykdom.

Risikoen for skader øker dersom man drikker mer enn tre alkoholenheter, for eksempel tre glass vin, hver dag.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)