tenner - Foto: Åserud, Lise, Foto: Lise Åserud / SCANPIX
Foto: Åserud, Lise, Lise Åserud / SCANPIX

Nye matvaner truer tennene

Tennene våre etser bort, advarer professor.

- Nordmenns spisevaner er endret og mange har så sur kost og drikke at tennene rett og slett etser bort, sier professor i kariologi ved Universitetet i Oslo, Morten Rykke.

Vet det ikke selv

Professoren anslår at omkring 40 prosent av de over 20 år kan ha større eller mindre skader på emaljen. Syreangrep kombinert med slitasje er hovedårsaken.

Og et av de største problemene, er at vi ikke vet at tennene våre holder på å slites bort.

Godteri og sukker er ikke det eneste som kan ødelegge tennene dine. For et vanlig, sunt måltid kan være brutalt mot emaljen.

LES OGSÅ: Velg riktig tannbørste

Sunt men surt

tannbørste, tannlege - Velg en myk tannbørste. - Foto: ScanStockPhoto /

Velg en myk tannbørste.

Foto: ScanStockPhoto

Syreholdig mat med lav ph-verdi fører til etsing av tennene, og mat som sitrusfrukter, eple, juice, salatdressing, lettbrus og sportsdrikker har alle disse egenskapene.

Etsingen forårsaker at emaljen mykner, bryter lettere ned og ikke beskytter tannbenet i tannen slik den skal. Og i verste fall sliten emaljen helt bort.

Vanlige tegn på at tennene begynner å bli slitt, er at de blir matte og nærmest gjennomsiktige. Og hvis slitasjen har pågått lenge, kan man få ising og smerte i tennene. Jekslene blir ofte spisse, med store groper.

Motangrep

- Det er mulig å forebygge skader ved å være forsiktig med syrlig mat og drikker, sier tannlege Nina Rygh Thoresen til bladet Puls.

Og med relativt enkle grep kan du gjøre mye for å unngå sterke syreskader på tennene dine.

Appelsin - Appelsinjuice er surt for tennene. - Foto: Monika Adamczyk /

Appelsinjuice er surt for tennene.

Foto: Monika Adamczyk

Hvis du for eksempel drikker noe surt, kan du drikke fort og med sugerør. Dessuten kan du drikke vann eller skylle munnen med vann for å nøytralisere syren.

Tygger du sukkerfri tyggis, setter du fart på spyttproduksjonen, som igjen er med på å beskytte tennene mot bakterie- og syreangrep.

Et annet tips er å vente med å pusse tennene til en time etter at du har spist sur mat. Syren gjør emaljen mer porøs, slik at en tannpuss kan gjøre vondt verre. Bruk også myk tannbørste og tannkrem med lite slipemiddel.

LES OGSÅ: Velg riktig tannbørste

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER!

(NRK Puls)

Livsstil:

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Alkohol gjør noe med stemningen og er en naturlig del av mange sosiale settinger. Men hvor går grensen mellom å like alkohol og å være alkoholiker? Og hvorfor er det så vanskelig å være ærlige når vi synes noen drikker for mye, spør programleder Helene Sandvig. Programleder Truls Pedersen lærer knep for å klatre bedre. Klatrer Tina Johnsen tar han med på bratte utfordringer innendørs og ute i naturen. Hvor ofte trenger man egentlig å vaske håret med shampoo? "No poo" - alternativene til hyppig shampoobruk brer om seg.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)

TV og radio

Kan fire vanlige mennesker lære å bli lykkeligere i løpet av fire måneder? I siste episode får vi svaret. Veileder og lykkeforsker Lisa Vivoll Straume møter Aina, Stål, Kristan og Stine en siste gang for å oppsummere hvordan reisen har vært. Det blir mange sterke tilbakeblikk for deltagerne, som forteller om det de har lært. Norsk livsstilserie. (8:8)
Br. helseserie. Skjeve bryster, en vridd penis, kviser i hodebunnen og en rumpe som verker, står på legenes arbeidsliste i dag. Dawn og Pixie stiller opp til mammografi for å finne ut hvilken metode som fungerer best til å oppdage brystkreft i en tidlig fase. Dessuten får vi høre hvordan det er å leve med narkolepsi. (Embarrassing Bodies) Sesong 4A (8:9)
Samer og norsk nasjonsbygging. Ufør 50 år.