- Nordmenns spisevaner er endret og mange har så sur kost og drikke at tennene rett og slett etser bort, sier professor i kariologi ved Universitetet i Oslo, Morten Rykke.

Vet det ikke selv

Professoren anslår at omkring 40 prosent av de over 20 år kan ha større eller mindre skader på emaljen. Syreangrep kombinert med slitasje er hovedårsaken.

Og et av de største problemene, er at vi ikke vet at tennene våre holder på å slites bort.

Godteri og sukker er ikke det eneste som kan ødelegge tennene dine. For et vanlig, sunt måltid kan være brutalt mot emaljen.

LES OGSÅ: Velg riktig tannbørste

Sunt men surt

tannbørste, tannlege - Velg en myk tannbørste. - Foto: ScanStockPhoto /

Velg en myk tannbørste.

Foto: ScanStockPhoto

Syreholdig mat med lav ph-verdi fører til etsing av tennene, og mat som sitrusfrukter, eple, juice, salatdressing, lettbrus og sportsdrikker har alle disse egenskapene.

Etsingen forårsaker at emaljen mykner, bryter lettere ned og ikke beskytter tannbenet i tannen slik den skal. Og i verste fall sliten emaljen helt bort.

Vanlige tegn på at tennene begynner å bli slitt, er at de blir matte og nærmest gjennomsiktige. Og hvis slitasjen har pågått lenge, kan man få ising og smerte i tennene. Jekslene blir ofte spisse, med store groper.

Motangrep

- Det er mulig å forebygge skader ved å være forsiktig med syrlig mat og drikker, sier tannlege Nina Rygh Thoresen til bladet Puls.

Og med relativt enkle grep kan du gjøre mye for å unngå sterke syreskader på tennene dine.

Appelsin - Appelsinjuice er surt for tennene. - Foto: Monika Adamczyk /

Appelsinjuice er surt for tennene.

Foto: Monika Adamczyk

Hvis du for eksempel drikker noe surt, kan du drikke fort og med sugerør. Dessuten kan du drikke vann eller skylle munnen med vann for å nøytralisere syren.

Tygger du sukkerfri tyggis, setter du fart på spyttproduksjonen, som igjen er med på å beskytte tennene mot bakterie- og syreangrep.

Et annet tips er å vente med å pusse tennene til en time etter at du har spist sur mat. Syren gjør emaljen mer porøs, slik at en tannpuss kan gjøre vondt verre. Bruk også myk tannbørste og tannkrem med lite slipemiddel.

LES OGSÅ: Velg riktig tannbørste

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER!