Nye matvaner truer tennene

Tennene våre etser bort, advarer professor.

tenner
Foto: Åserud, Lise, Lise Åserud / SCANPIX

Kilde: NRK Puls

- Nordmenns spisevaner er endret og mange har så sur kost og drikke at tennene rett og slett etser bort, sier professor i kariologi ved Universitetet i Oslo, Morten Rykke.

Vet det ikke selv

Professoren anslår at omkring 40 prosent av de over 20 år kan ha større eller mindre skader på emaljen. Syreangrep kombinert med slitasje er hovedårsaken.

Og et av de største problemene, er at vi ikke vet at tennene våre holder på å slites bort.

Godteri og sukker er ikke det eneste som kan ødelegge tennene dine. For et vanlig, sunt måltid kan være brutalt mot emaljen.

LES OGSÅ: Velg riktig tannbørste

Sunt men surt

tannbørste, tannlege

Velg en myk tannbørste.

Foto: ScanStockPhoto

Syreholdig mat med lav ph-verdi fører til etsing av tennene, og mat som sitrusfrukter, eple, juice, salatdressing, lettbrus og sportsdrikker har alle disse egenskapene.

Etsingen forårsaker at emaljen mykner, bryter lettere ned og ikke beskytter tannbenet i tannen slik den skal. Og i verste fall sliten emaljen helt bort.

Vanlige tegn på at tennene begynner å bli slitt, er at de blir matte og nærmest gjennomsiktige. Og hvis slitasjen har pågått lenge, kan man få ising og smerte i tennene. Jekslene blir ofte spisse, med store groper.

Motangrep

- Det er mulig å forebygge skader ved å være forsiktig med syrlig mat og drikker, sier tannlege Nina Rygh Thoresen til bladet Puls.

Og med relativt enkle grep kan du gjøre mye for å unngå sterke syreskader på tennene dine.

Appelsin

Appelsinjuice er surt for tennene.

Foto: Monika Adamczyk

Hvis du for eksempel drikker noe surt, kan du drikke fort og med sugerør. Dessuten kan du drikke vann eller skylle munnen med vann for å nøytralisere syren.

Tygger du sukkerfri tyggis, setter du fart på spyttproduksjonen, som igjen er med på å beskytte tennene mot bakterie- og syreangrep.

Et annet tips er å vente med å pusse tennene til en time etter at du har spist sur mat. Syren gjør emaljen mer porøs, slik at en tannpuss kan gjøre vondt verre. Bruk også myk tannbørste og tannkrem med lite slipemiddel.

LES OGSÅ: Velg riktig tannbørste

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER!

Livsstil:

TV og radio

For å lykkes som gründer må man kjenne sitt marked. Vi møter den unge mannen bak brillemerket Frank Walton som utfordrer det norske brillemarkedet. Kvinnene bak billeoppdrett-firmaet Myldregaard utvikler spiselige bille-oppskrifter. Programleder Christian Strand tester ut sin gründeridé på Norges største pappa-bloggere. (2:4)
Ultraløpere løper helst konkuranser lenger enn et maraton. Marit, Frode og Leif skal løpe Oslofjorden Rundt, fra Moss til Horten, i opp mot 24 timer. For småbarnsmoren Marit (38) passer det dårlig med en kneskadde rett før løpet. (1:3)
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)