Hopp til innhold

Ny reisetrend: Organisert haiking

Haiking er nå trendy i store deler av Europa, men ikke på gamlemåten med tommelen. Nå er det carpooling og bensinstasjonshopping som gjelder.

Christian haiker

Christian Strand har prøvd nye måter å haike på. Et par av dem viste seg å være veldig effektive.

Foto: Øyvind Øvergård / NRK

Carpooling, å dele bil og kostnader, har blitt den nye store reisetrenden i Sør-Europa i løpet av de siste årene. Nettsider kobler kontakt mellom bileiere som skal på tur og har plass til flere i bilen, med passasjerer som sitter på mot at de betaler en del av kostnadene.

Dette ønsket FBI-programleder Christian Strand å se nærmere på, og valgte å prøve seg på strekningen fra Nice til Barcelona.

Det har poppet opp mange tjenester, men blablacar.com og carpooling.com er de største. De hevder å ha henholdsvis 10 og seks millioner medlemmer hver, og kobler sammen et par millioner reisende hver måned.

Christian hadde avtalt via nett å sitte på med Jean Marc, en franskmann som skulle sørover mot Barcelona den dagen.

Christian samkjører med franskmann

Christian prøvde trenden carpooling, eller samkjøring på norsk, og fikk skyss med franskmannen Jean Marc.

Foto: Christian Strand / NRK

Har sluttet å ta tog og buss

Christian kom seg en time lenger sør på jomfruturen med Jean Marc, og de utvekslet navn og telefonnummer før han ble sluppet av.

FBI-programlederen oppdaget fort at han ikke var alene om å vente på skyss.

Langs motorveien satt Sandra og ventet på sin blabla-avtalte tur, en ung fyr hun bare hadde snakket med via nettsiden. Sandra, som veldig mange andre i Sør-Europa, har brukt tjenester som blablacar.com aktivt de siste tre-fire årene.

– Jeg har helt sluttet å ta tog og buss. Nå kommer jeg meg dit jeg vil med å dele bil, forteller hun.

Franske Sandra bruker blablacar.com

SE VIDEO: De siste tre-fire årene har Sandra nesten bare brukt organisert samkjøring når hun er på reisefot. Foto/video: Christian Strand / NRK

Christian syntes det var litt rart at hun, som er jente, stadig setter seg i bil med totalt ukjente, gjerne menn.

– Jeg har aldri opplevd noe skummelt og jeg føler at jeg er trygg. Alle som bruker tjenesten må ha en offentlig profil, og alle turene er registrert der åpent sånn at alle kan se, sier Sandra.

Bensinstasjonshopping

En annen haiketrend er bensinstasjonsshopping. På bensinstasjoner i Sør-Europa er det mange haikere som finner sjåfører å sitte på med.

Skal du prøve bensinstasjonsshopping, bør du se denne videoen først. Her forteller haikeekspert Martin Løken blant annet hvor viktig det er å ikke haike langs veien, og hvor du bør bli satt av hvis du skal haike videre:

Martin Løken gir haiketips

SE VIDEO: Haikeekspert Martin Løken gir tips om den mest effektive bensinstasjonshoppingen. Foto/video: Øyvind Øvergård / NRK

Etter å ha prøvd både bensinstasjonsshopping og carpooling fra Nice til Barcelona, vet Christian hva han fortrekker.

– Jeg likte bedre å ordne haikingen på en nettside på forhånd, enn å måtte komme i kontakt med noen på bensinstasjonen og overtale dem til å ta meg med. Jeg føler meg tryggere når jeg ordner det på nett på forhånd, forteller programlederen.

Fra jobbkjøring til ferietur

Redaktør Torild Moland i magasinet Reiselyst tror det er flere grunner til at den nye haike-trenden slår an lenger sør i Europa.

Torild Moland

Reiseredaktør Torild Moland tror at både økonomi, miljø og sikkerhet ligger bak den nye haiketrenden.

Foto: Torild Moland

– Økonomi og finanskrise kan være noe av forklaringen. I mange andre land har unge mennesker dårligere råd enn hos oss. Da blir moderne måter å haike på veldig interessante, sier hun til NRK.no.

Når det gjelder transport, tror hun dessuten at nordmenn ikke er miljøvennlige på samme måte som mange i USA og Sør-Europa.

– Der har carpooling mellom hjem og jobb vært populært i mange år. Det kan virke som disse vanene har flyttet seg fra foreldrene til barna, som bruker det til ferieturer og ikke jobbkjøring, forteller Moland.

Reiseredaktøren har med egne øyne observert mange tilfeller av bensinstasjonshopping blant unge utenlandske turister i Norge.

– De jeg snakket med i sommer, var veldig tydelige på at tommelhaiking er helt ut. Men haiking på bensinstasjonene fungerer som bare det. Dette handler både om effektivitet og sikkerhet. Når du snakker med og ser an sjåføren på forhånd, reduseres risikoen for at noe går galt, sier hun.

– En ny trend

– For dyktige haikere er det også veldig viktig å bli satt av på et sted med bensinstasjon hvis man skal haike videre. Dette er helt klart blitt en ny trend, sier Torild Moland.

Hun viser til at norske ungdommer i større grad enn mange andre har vokst opp med tanken om at «det er farlig å haike».

– Ikke helt uten grunn, selvsagt. Likevel vil jeg hevde at haiking er svært trygt hvis man bruker hodet. Og da kan carpooling og bensinstasjonshopping være to viktige stikkord, avslutter hun.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)