Nå får du vite hvor kjøttet kommer fra

Nå skal du få vite hvor kjøttet du kjøper kommer fra. Hittil er det bare oksekjøtt som har vært merket med opprinnelsesland.

Kylling og svineknoke

Snart må også kylling og svin merkes med opprinnelsesland.

Foto: Colourbox

Nye EU-regler påbyr at alt ferskt kjøtt fra butikkene skal merkes med opprinnelsesland. Hittil har dette kun vært et obligatorisk krav for oksekjøtt, etter utbruddene av kugalskap på 1980- og 1990-tallet.

Forslaget om ny merkeforordning er nå vedtatt av EU-parlamentet. De europeiske reglene vil også gjelde i Norge når de blir innført etter en overgangsperiode på tre år.

De nye merkekravene gjelder ferskt ubearbeidet kjøtt som selges i dagligvarebutikkene. Når reglene trer i kraft, må også svinekjøtt, fårekjøtt og fjærkre merkes med opprinnelsesland.

EU jobber videre med et forslag om at meieriprodukter og bearbeidet kjøtt skal merkes på tilsvarende måte. Foreløpig er det usikkert om også dette blir vedtatt.

LES OGSÅ:

Dato for nedfrysing

Mange vil også sette pris på en ny regel om at all frossenmat skal merkes med datoen varen ble frosset ned.

Selv om frosne matvarer har lang holdbarhet, er den ikke ubegrenset. De nye reglene gjør det langt enklere å forsikre seg om at man ikke kjøper virkelig gammel mat fra frysedisken.

Samtidig går det mot bedre lesbarhet på all slags matvaremerking. Mange opplever det som et stort problem at informasjonen på pakningene nesten er uleselig.

Matinformasjon

Det skal bli bli lettere å lese deklarasjonen på matvarene.

Foto: Tor Risberg / NRK

Knøttsmå bokstaver, glinsende innpakning og dårlig kontrast mellom tekst og farge gjør at mange forbrukere er misfornøyd med merkingen.

Innen tre år må produsentene bruke bokstaver som er minst 1,2 millimeter høye. På ekstra små pakninger kan størrelsen reduseres til 0,9 millimeter, men kontrasten skal være klar og tydelig uansett bokstavstørrelse.

- At det nå skal stilles krav til bedre lesbarhet, er et stort framsteg. Lesbarhet på emballasjen er åpenbart et problem. For første gang kommer det nå bestemmelser som etter hvert skal bedre dette, sier seniorrådgiver Nina Lødrup i Mattilsynet til NRK.no.

Livsstil:

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Alkohol gjør noe med stemningen og er en naturlig del av mange sosiale settinger. Men hvor går grensen mellom å like alkohol og å være alkoholiker? Og hvorfor er det så vanskelig å være ærlige når vi synes noen drikker for mye, spør programleder Helene Sandvig. Programleder Truls Pedersen lærer knep for å klatre bedre. Klatrer Tina Johnsen tar han med på bratte utfordringer innendørs og ute i naturen. Hvor ofte trenger man egentlig å vaske håret med shampoo? "No poo" - alternativene til hyppig shampoobruk brer om seg.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)