Ny chip kan teste deg for influensa

Neste gang en fryktet influensa kommer til landet, får du kanskje svar på om du er smittet i løpet av 15 minutter.

Mikrobiologisk laboratorium ved Ullevål Sykehus i Oslo får inn prøver og tester etter virus A (H1N1)

Nye testmetoder kan gjøre tidkrevende laboratorietester overflødige for eksempel ved influensa-utbrudd.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX
Virus-chip

Slik ser den danske chipen ut.

Foto: Danmarks Tekniske Universitet

«Er det svineinfluensa, vanlig influensa eller bare en forkjølelse?»

Det var spørsmålet tusenvis av nordmenn stilte seg i vinter, da pandemifrykten var på sitt verste. Noen få ble testet, men fikk ikke svar før etter 2-3 dager.

Neste gang vi får et tilsvarende utbrudd, blir det kanskje lettere å begrense, takket være forskere ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU), skriver Videnskab.dk .

Mikrochip identifiserer virus

Microchipen som er under utvikling, identifiserer virus i kroppen i løpet av bare 15 minutter.

Ved hjelp av en spytt- eller blodprøve, kan man i løpet av kort tid få rede på om man er smittet og hvor syk man er.

En tilsvarende test tar per i dag minimum seks timer i et spesiallaboratorium. I tillegg kommer tiden det tar å frakte testen til laboratoriet, eventuell ventetid og oversending av prøvesvar.

- En fordel med å bruke chip, er at prosessen blir automatisert, slik at alle med et minimum av opplæring kan utføre undersøkelsene som ellers krever spesialutdannet personale i et laboratorium, sier en av forskerne Claus R. Poulsen til Videnskab.dk.

Kan bli en enkel hiv-test

Forskerne har god tro på at teknologien kan være med på å begrense en ny influensapandemi.

- Med en hurtig analyse, kan man ganske enkelt forhindre at folk tar fly fra London til New York og derfor sprer smitten fra Europa til USA, sier Claus R. Poulsen.

Men chipen kan også brukes til å identifisere andre virus, som for eksempel hiv.

I og med at apparatet kan brukes utenfor sykehus og laboratorier, mener forskerne at det kan gjøre stor nytte i Afrika.

«Virusfisking»

Teknikken forskerne bruker, kalles virus-fisking. Det vil si at man dekker elektroder med antistoffer for det viruset man vil teste for.

Hvis viruspartiklene i prøven fra pasienten binder seg til antistoffet, viser det at man har det aktuelle viruset.

Foreløpig utvikles chippene bare i liten skala på Universitetet, men forskerne ser for seg en masseproduksjon. Ifølge forskerne vil det koste noen få dollar å produsere én test.

Livsstil:

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
For å lykkes som gründer må man kjenne sitt marked. Vi møter den unge mannen bak brillemerket Frank Walton som utfordrer det norske brillemarkedet. Kvinnene bak billeoppdrett-firmaet Myldregaard utvikler spiselige bille-oppskrifter. Programleder Christian Strand tester ut sin gründeridé på Norges største pappa-bloggere. (2:4)
Ultraløpere løper helst konkuranser lenger enn et maraton. Marit, Frode og Leif skal løpe Oslofjorden Rundt, fra Moss til Horten, i opp mot 24 timer. For småbarnsmoren Marit (38) passer det dårlig med en kneskadde rett før løpet. (1:3)