Hopp til innhold

Noe av det dummeste du kan gjøre

Har du barn, bør du venne deg til pisslunka kaffe først som sist. 71 prosent av brannskader skyldes varm væske.

Oldemor og dåpsbarn

Å drikke kaffe med barn på fanget hører ikke til foreldres lyseste øyeblikk. En vanlig måte barnet blir skåldet på, er at den lille sitter på fanget når en voksen tar seg en kaffe eller tekopp. Plutselig får barnet tak i koppen, og da er veien til skålding kort.

Foto: Sara Johannessen / Scanpix

Barn skadet etter skålding

Mange foreldre vet ikke hvor alvorlig det kan bli om barn får varm væske over seg. Arkivbilde fra Ullevål sykehus.

Foto: Ullevål Sykehus

En ny svensk doktoravhandling viser at foreldre til barn som har skåldet seg på rykende varm mat eller drikke, feilvurderte barnets rekkevidde og hurtighet før ulykken, melder Forskning.no .

Brannskader er dessverre en vanlig skadetype hos småbarn. Doktoravhandlingen viser at særlig barn i ett- til toårsalderen er utsatt, og at gutter er mer utsatt enn jenter.

Foreldre vet ofte ikke hva de skal gjøre ved brannskader, og gjør mange feil når barna brenner seg. Å gni brannskader med smør, tannkrem og salt er for eksempel helt galt.

Skåldeskader vanligst

kaffe

Pass på - plutselig får barnet tak i koppen, og da er veien til skålding kort.

Foto: Ronny Reierstad / NRK

- Skåldeskader er aller vanligst. De inntreffer ofte på kjøkkenet, når barnet klatrer på komfyren eller benkene, velter en kjele over seg eller drar i ledningen på vannkokeren, sier barnesykepleier og forsker Anna Carlsson i en pressemelding.

Carlsson har utført doktorgradsarbeidet ved fakultetet for helse og samfunn ved Malmø Høgskola i Sverige.

En vanlig måte barnet blir skåldet på, er at den lille sitter på fanget når mor eller far tar seg en kaffe eller tekopp. Plutselig får barnet tak i koppen, og da er veien til skålding kort.

- Mange foreldre overvurderer barnets evner til å forstå hva som representerer en fare. Dersom et lite barn er svært nysgjerrig på noe, hjelper det ikke at vi sier at komfyren er ”au, au”. Nysgjerrigheten kommer til å ta overhånd, sier Carlsson videre.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Skader ved besøk

I tillegg til feilvurdering av barnas kapasitet, er det ofte avvik fra daglige rutiner som gjør at uhellet er ute - hvis man har besøk, eller noe på kjøkkenet knuser for eksempel.

Så følg nøye med - ikke minst når uforutsette hendelser oppstår. Da risikerer man at fokus flyttes fra barnet, kanskje lenge nok til at ulykken er ute.

Hvert år kommer rundt 50 barn under fem år inn med brannskader til Barnekirurgisk sengepost på Ullevål universitetsykehus (UUS) i Oslo, som er Norges største. Omfanget av skåldingsskader er så stort at sykehuset har søkt Helsedirektoratet om støtte til et forebyggende prosjekt, skriver Forskning.no.

Lavt utdannede hører mindre på råd

Barn skadet etter skålding

Dette er et av de mildeste skadene Ullevål sykehus kunne finne bilde av. Arkivbilde.

Foto: Ullevål Sykehus

Anna Carlsson mener at individtilpasset informasjon fra helsevesenet til småbarnsforeldre kan redusere ulykkesrisikoen i hjemmet.

Utdanningsnivået ser også ut til å spille en rolle. Foreldre med lav utdanning fulgte råd i mindre grad enn høyt utdannede.

I avhandlingen undersøkes også 148 tilfeller av brannskader i de to årene 1998 og 2002 ved Skånes universitetssjukhus og andre avdelinger av helsetjenesten lokalt.

I 118 av tilfellene (80 prosent) var det snakk om skålding, forårsaket av varm væske (71 prosent) og varm mat (29 prosent).

Les mer om hvordan du reduserer faren for skålding.

Har du opplevd å få brannskader? Send oss en e-post !

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)