- Les også:
En ny svensk doktoravhandling viser at foreldre til barn som har skåldet seg på rykende varm mat eller drikke, feilvurderte barnets rekkevidde og hurtighet før ulykken, melder
.Brannskader er dessverre en vanlig skadetype hos småbarn. Doktoravhandlingen viser at særlig barn i ett- til toårsalderen er utsatt, og at gutter er mer utsatt enn jenter.
Foreldre vet ofte ikke hva de skal gjøre ved brannskader, og gjør mange feil når barna brenner seg.
Skåldeskader vanligst
- Skåldeskader er aller vanligst. De inntreffer ofte på kjøkkenet, når barnet klatrer på komfyren eller benkene, velter en kjele over seg eller drar i ledningen på vannkokeren, sier barnesykepleier og forsker Anna Carlsson i en pressemelding.
Carlsson har utført doktorgradsarbeidet ved fakultetet for helse og samfunn ved Malmø Høgskola i Sverige.
En vanlig måte barnet blir skåldet på, er at den lille sitter på fanget når mor eller far tar seg en kaffe eller tekopp. Plutselig får barnet tak i koppen, og da er veien til skålding kort.
- Mange foreldre overvurderer barnets evner til å forstå hva som representerer en fare. Dersom et lite barn er svært nysgjerrig på noe, hjelper det ikke at vi sier at komfyren er ”au, au”. Nysgjerrigheten kommer til å ta overhånd, sier Carlsson videre.
Skader ved besøk
I tillegg til feilvurdering av barnas kapasitet, er det ofte avvik fra daglige rutiner som gjør at uhellet er ute - hvis man har besøk, eller noe på kjøkkenet knuser for eksempel.
Så følg nøye med - ikke minst når uforutsette hendelser oppstår. Da risikerer man at fokus flyttes fra barnet, kanskje lenge nok til at ulykken er ute.
Hvert år kommer rundt 50 barn under fem år inn med brannskader til Barnekirurgisk sengepost på Ullevål universitetsykehus (UUS) i Oslo, som er Norges største. Omfanget av skåldingsskader er så stort at sykehuset har søkt Helsedirektoratet om støtte til et forebyggende prosjekt, skriver Forskning.no.
Lavt utdannede hører mindre på råd
Anna Carlsson mener at individtilpasset informasjon fra helsevesenet til småbarnsforeldre kan redusere ulykkesrisikoen i hjemmet.
Utdanningsnivået ser også ut til å spille en rolle. Foreldre med lav utdanning fulgte råd i mindre grad enn høyt utdannede.
I avhandlingen undersøkes også 148 tilfeller av brannskader i de to årene 1998 og 2002 ved Skånes universitetssjukhus og andre avdelinger av helsetjenesten lokalt.
I 118 av tilfellene (80 prosent) var det snakk om skålding, forårsaket av varm væske (71 prosent) og varm mat (29 prosent).
Les mer om
Har du opplevd å få brannskader? Send oss en