Hopp til innhold

Bør du kjøpe nye vinterdekk?

Levetida til vinterdekk kan variere ganske mye. Mange lurer på om mønsterdybden eller alderen er det viktigste. – Er du i tvil, bør du kjøpe nye dekk. Det er bilistens beste livsforsikring, mener NAF-ekspert.

Jan Ivar Engebretsen

Jan Ivar Engebretsen i NAF har gode råd om skifte av dekk.

Foto: NAF

Med kong vinters anmarsj er det nå høysesong for dekkskift landet rundt.

Bildekk er ferskvare. Jo nyere jo bedre, er den gyldne regelen for den som skal kjøpe nytt. Aldringsprosessen gjør dekkene hardere, med dårligere veigrep som resultat.

- Likevel kan to – tre år gamle dekk være fullt brukbare hvis forhandleren har lagret dem riktig, sier dekkekspert Jan Ivar Engebretsen i NAF.

- Hvis nyinnkjøpte dekk ikke er helt nyprodusert, er mitt råd å be om skiftlig garanti fra forhandleren om at dekkene er lagret forskriftsmessig. Slike dekk kan være like gode som helt nyproduserte, mener Engebretsen.

LES OGSÅ:

Sjekk DOT-koden

Du kan enkelt finne ut hvor gamle dekkene dine er. I en oval ramme på én eller begge sidene av dekket står en firesifret kode.

De to første tallene forteller hvilken uke og de to siste tallene hvilket år dekket er produsert. Sifrene 2309 vil for eksempel bety at dekket er laget i uke 23 i året 2009.

Dette kalles DOT-merking, og gjelder dekk produsert fra år 2000. Er dekket eldre enn dette, vil koden bestå av tre sifre. 159 betyr da at dekket er produsert i uke 15 i 1999.

- Dekk uten DOT-merking er billige piratkopier. De bør man holde seg unna, lyder rådet fra NAF-eksperten.

DOT-merking

DOT-merking: Dette dekket er produsert i uke 23 i 2009.

Tørt, mørkt og kjølig

Hvor lenge dekkene er levedyktige, avhenger av mange faktorer. Engebretsen forteller at kjørelengde, kjøreforhold og lagring er det viktigste.

UV-stråling og sollys under lagringen er blant dekkenes verste fiender. Men lagres de tørt, mørkt og kjølig kan det ta flere år før aldringsprosessen starter for alvor.

- Noen vinterdekk varer ganske lenge. Andre bør skiftes etter få sesonger, avhengig av hvordan de er brukt.

- Én måte å teste kvaliteten på er å kjenne etter om dekkets overflate er hard som glass. Er den det, er dekket modent for utskifting. Men dette kan være vanskelig å vurdere for menigmann. Spør fagfolk hvis du er i tvil, sier Engebretsen.

Noen av de største dekkleverandørene har spesielle måleverktøy som kan sjekke dekkets mykhet og forventet levealder. - Man kan også stikke innom et NAF-senter for å få en uavhengig vurdering av dekkvaliteten, forteller Engebretsen.

Husk mønsterdybden

Vinterdekk

3 millimeter er minste lovlige mønsterdybde på vinterdekk.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Mønsterdybden er en annen viktig målestokk. Dette er ofte det mest åpenbare tegnet på dekk som trenger utskiftning.

Det er ulovlig å kjøre på vinterdekk med minstedybde under 3 millimeter. NAF anbefaler minst 4 mm mønsterdybde om vinteren.

Minstekravet til sommerdekk er forøvrig 1,6 millimeter.

Det beste rådet NAF-eksperten kan gi er å kjøpe nye dekk hvis du er i tvil om de gamle fortsatt er brukbare.

- Det er en god livsforsikring, mener han. Og anbefaler at man ikke ser seg blind på lave priser og fristende tilbud.

- De største og mest velkjente produsentene bruker ressurser til forskning og utvikling. Det kommer bileieren til gode, men gjør også at dekkene gjerne koster litt mer, sier Engebretsen.

Om et par år blir det innført en europeisk sertifiseringsordning for vinterdekk. Den skal gi detaljert informasjon om støynivå, drivstofforbruk og veigrep.

For alle dekk som selges i Norge, Sverige og Finland skal varedeklarasjonen også inneholde testresultater på is og snø.

LES OGSÅ:

NAF har vurdert noen av årets nye vinterdekk, i en test som ganske overraskende også viser at slitte piggdekk bremser dårligere på is enn slitte dekk uten pigger.
Se testresultatene her .

denne videoen forteller NAFs Jan Ivar Engebretsen mer om hva som er viktig når du skal velge dekk.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)