Hopp til innhold

Når gutten vil ha tiara

40 barn og unge under 16 år utredes for transseksualitet på Rikshospitalet i Oslo. De yngste pasientene er helt nede i 5-årsalderen.

Gutt med barbie

Mange barn og unge utredes for transeksualitet i Norge. Mange av dem kommer antageligvis til å falle fra uten å få noen diagnose, opplyser Riskhospitalet.

Foto: PELAEZ Julio / PHOTOPQR/LE REPUBLICAIN LORRAIN

Ulrik Malt

– Det er viktig å følge opp barn med uklar kjønnsidentitet, mener Ulrik Malt ved Rikshospitalet.

Foto: Petter Sommer / NRK

– Barna som blir henvist til Rikshospitalet oppfører seg gjerne som det andre kjønnet. De fornekter kjønnsorganene sine, det er små gutter som nekter å stå og tisse eller unge jenter som benekter at de vil få bryster, sier Ulrik Malt som er avdelingssjef på Rikshospitalet.

15 år gamle Atle Eftedal Sunde ble som 3-åring rasende da moren ville ta på ham badedrakt. Foreldrene trodde de hadde en liten jente, men Atle har alltid følt seg som gutt. Les historien hans her.

– I første omgang er det snakk om å følge disse barna tett med psykolog, gi råd om mestring og å følge med på om de senere utvikler seg til å bli transseksuelle, sier Malt.

Han understreker at det ikke er snakk om hormonbehandling eller kirurgi for de yngste, men forteller at noen få unge pasienter får pubertetsutsettende medisiner. For en fullstendig kjønnsskifteoperasjon er det 18 års grense.

– Som regel kan man ikke slå fast før i slutten av tenårene om en person faktisk er transseksuell, sier Ulrik Malt.

Gutt med tiara

Helsesøster Ingun Wik

Helsesøster Ingun Wik blir kontakter av skoler og barnehager.

Foto: Privat

– For de fleste barn handler det om lek og utprøving når de for eksempel kler seg ut som det annet kjønn, sier Ingun Wik som er helsesøster ved helsestasjonen for lesbisk, homofil, bifil og transkjønnet ungdom i Oslo.

Hun blir med jevne mellomrom kontaktet av barnehager og skoler som lurer på hva de skal gjøre hvis de for eksempel har en liten gutt som utelukkende vil leke prinsesse.

– Det viktigste er å trygge de voksne på at dette ikke er farlig, og å la barna leke som de vil, sier Wik.

For barna er det viktig å få lov å utfolde seg som man er, og likevel bli likt. Hvis et barn blir latterliggjort eller utstøtt fordi det er annerledes er det Wiks erfaring at mange får problemer med selvbildet senere i ungdomsårene.

Stabilt tall

– Tallet på unge under 16 år som utredes med tanke på transseksualitet har vært stabilt siden 2002. Før dette, fantes det ikke noe offisielt helsetilbud til denne gruppen, sier Ira Haraldsen.

Hun er fagleder ved nasjonalfunksjonen for behandling av transseksuelle ved Rikshospitalet.

Det de likevel ser på sykehuset er at pasientene blir stadig yngre. Haraldsen tror det skyldes at både skoler og leger har blitt mer bevisst på kjønnsidentitetstematikken de senere årene.

Pasientorganisasjonen Harry Benjamin Ressurssenter (HBRS) har opplevd stor pågang fra unge medlemmer. Derfor startet de i februar i år en egen ungdomsgruppe.

Tøffe jenter

Ira Haraldsen

– Langt flere gutter enn jenter utredes mens de er barn, sier fagleder Ira Haraldsen.

Foto: Trine Bråthen / NRK

– Mange av de 40 pasientene våre under 16 år kommer til å falle fra uten å få noen diagnose, sier Ira Haraldsen.

Hun sier at omtrent tre ganger så mange gutter som jenter som blir henvist med uklar kjønnsidentitet til sykehuset.

– Det tyder på at vi oppfatter maskuline jenter som tøffe, mens vi tror at det er noe galt med feminine gutter, sier Haraldsen.

Av de omtrent 20 personene som hvert år går gjennom en kjønnsskifteoperasjon er som regel halvparten av hvert kjønn. Gjennomsnittsalderen er 23 år.

Rikshospitalet er alene om å diagnostisere og operere transseksuelle i Norge.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)