Hopp til innhold

Nanosølv skader forplantningen

Helsemyndighetene er bekymret for den økende bruken av nanosølv. En undersøkelse fra Folkehelseinstituttet viser at de ørsmå sølvpartiklene kan gi testikkelskader som hemmer fruktbarheten.

Gravid

Fruktbarheten kan bli hemmet av den økende bruken av nanosølv i klær og andre produkter.

Foto: ScanStock

Mikroskopiske nanopartikler brukes stadig mer i kosmetikk, klær, medisiner, byggevarer og andre forbruksprodukter.

Mange er bekymret for uønskede bivirkninger, men kunnskapen om den nye nanoteknologien er begrenset.

Folkehelseinstituttet har nå undersøkt hvor farlige nanopartiklene eventuelt er. Og resultatet viser at nanosølv skader testikkelcellene hos mennesker og mus slik at fruktbarheten kan bli påvirket.

Forskerne har funnet ut at "store" sølvpartikler på 200 nanometer (nm, en milliarddels meter) er mer bekymringsfulle enn de minste på 20 nm.

Undersøkelsen viser også at nanosølv er mer skadelig enn nanopartikler av titanoksid, selv om også disse er betenkelige.

Vet for lite

Den nye studien fra Folkehelseinstituttet viser at nanosølv, og til en viss grad nanotitanoksid, fungerer som gift for cellene.

Veksten og fornyingen av cellene stanser opp, og celledød og DNA-skade blir resultatet hvis kroppen utsettes for større mengder i en viss tid.

– Det er gjort alt for lite forskning om helseeffektene av nanoteknologien. Vi vet ikke mye om den utstrakte bruken av nanosølv og andre nanopartikler, sier forsker Christine Instanes i Folkehelseinstituttet til NRK.no.

– Advarer dere folk mot å bruke produkter som inneholder nanopartikler?

– Det er et enkelt spørsmål, men komplisert å besvare. Vi har begrenset kunnskap om mulige helseeffekter, noe som gjør det vanskelig å regulere bruken av produkter, sier Instanes.

Arvematerialet

Folkehelseinstituttet jobber nå med å undersøke effekter av nanopartikler på arvematerialet. Resultatene fra dette arbeidet blir klart i løpet av året.

– Det er dessverre mye arbeid som gjenstår for å tette kunnskapshullene. Skal dette arbeidet være mulig å gjennomføre, må det mer forskningsmidler til, sier Christine Instanes.

Mange produkter

Mikrofiberkluter, sportsklær, sokker og votter er eksempler på produkter som stadig oftere blir tilsatt ørsmå partikler med sølv.

Dette er populære produkter, fordi sølvet hindrer bakterievekst og ubehagelig lukt. Produktene blir gjerne markedsført med ord som antibakteriell og bakteriedrepende. Teknologien brukes også mer og mer i kosmetikk.

Ripefri billakk, bakteriedrepende tannbørster, skjorter som aldri blir våte eller flekkete og vinduer som pusser seg selv er eksempler på andre bruksområder.

LES OGSÅ: Nanoteknologi kan være farlig

Kan gi celledød

Tidligere forskning på mus og rotter har vist at nanopartikler kan krysse barrierene mellom blodet og hjernen, og mellom blod og testikler. På den måten blir nanopartiklene tatt opp i kroppens celler.

– Den potensielle risikoen ved bruk av konstruerte nanopartikler må overvåkes slik at næringen kan utvikle trygge produkter, sier forsker Nana Asare som har ledet den norske undersøkelsen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)