Lyspære Oslo - Strømregningen som kommer nå i januar blir rekordhøy. Fakturaen vil for mange bli rundt 50 prosent høyere enn i fjor. - Foto: Lars Karelius Noer /

Strømregningen som kommer nå i januar blir rekordhøy. Fakturaen vil for mange bli rundt 50 prosent høyere enn i fjor.

Foto: Lars Karelius Noer

Nå kommer sjokkregningene

Tidenes høyeste strømregninger er i ferd med å bli sendt ut nå. Vær rask dersom du vil dele opp regningen.

Oisann, innholdet som skulle vises her støttes ikke lenger. Vi beklager!

Det kalde været før jul har gjort at nordmenn har brukt mer strøm enn noen gang tidligere , viser tall fra Statnett. Det totale forbruket av strøm i november i år var 12,7 milliarder kilowattimer (12,7 TWh). Det er det høyeste som noensinne er registrert for måneden.

Arne Søiland - Arne Søiland, NVE. - Foto: Privat /

Arne Søiland, NVE.

Foto: Privat

- Foreløpige tall for desember viser at vi brukte 14, 9 milliarder kilowattimer i strøm, altså enda mer enn i november, sier Arne Søiland, kommunikasjonsrådgiver i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), til NRK.no.

Og nå må vi betale for den varme moroa på tampen av 2010. Strømselskapene er i gang med å sende deg de skyhøye strømregningene for fjorårets forbruk.

Les også:

50 prosent høyere enn i fjor

Strømregningen for siste del av 2010 blir tidenes høyeste.

- Strømregningen som kommer i januar blir rekordhøy. Fakturaen vil for mange bli rundt 50 prosent høyere enn i fjor, på grunn av en kombinasjon av høyere forbruk og høyere priser, forteller Arne Søiland i NVE.

- Det er stort sett i Midt-Norge forbrukerne vil få de høyeste strømregningene, fortsetter han.

Betalingsfrist i slutten av januar

NRK.no har spurt et lite knippe strømleverandører om akkurat når de sender deg den fryktede regningen. Hafslund, Norges største innen strømsalg, er godt igang:

Katarina Finneng - Katarina Finneng, Hafslund. - Foto: Hafslund /

Katarina Finneng, Hafslund.

Foto: Hafslund

- Vi begynner å sende ut fakturaer nå, og vi vil sende ut regninger i cirka to uker fremover. Akkurat når vi sender ut fakturaene, er litt avhengig av når kunden har sendt inn måleravlesning. For kundene er det omtrent to uker til forfall fra de mottar regningen, sier informasjonssjef i Hafslund, Katarina Finneng, til NRK.no.

Også kundene til strømleverandøren Fortum vil straks få sjokkregningen i posten.

- Vi sender de første faktuarene i slutten av denne uken, så da er de i posten til kundene i neste uke. Betalingsfristen er mot slutten av januar, opplyser kommunikasjonssjef Niklas Claesson i Fortum.

Janne Tjomsland - Jeanne Tjomsland, Fjordkraft. - Foto: Privat /

Jeanne Tjomsland, Fjordkraft.

Foto: Privat

Kundene til blant annet Fjordkraft får fakturaen noe senere.

- Regningene er ute til kundene i midten av måneden, med forfall i slutten av januar. Dette er faktura for forbruket i november og desember, sier Jeanne Tjomsland, direktør for kommunikasjon i Fjordkraft, til NRK.no.

Be om hjelp tidlig

Dersom du ikke klarer å betale hele strømregningen på en gang, er det gode muligheter for å dele opp beløpet. Men da må du ikke vente for lenge.

- Du kan få dele opp regningen både ved å kontakte oss på nett og telefon. Men pass på å be om å dele opp regningen før forfall, for da er det for sent, informerer Fortums kommunikasjonssjef.

Og hvis du er redd for at regningen skal bli feil, bør du ikke være for sen med å lese av strømmåleren.

- Vi stipulerer strømforbruket til husholdinger som ikke har lest av måleren innen den 15. januar. Det er bra både for kunden og oss med hyppige og regelmessige avlesninger, for å oppnå en så riktig faktura som mulig, uten ubehagelige overraskelser, mener Katarina Finneng i Hafslund.

Livsstil:

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Alkohol gjør noe med stemningen og er en naturlig del av mange sosiale settinger. Men hvor går grensen mellom å like alkohol og å være alkoholiker? Og hvorfor er det så vanskelig å være ærlige når vi synes noen drikker for mye, spør programleder Helene Sandvig. Programleder Truls Pedersen lærer knep for å klatre bedre. Klatrer Tina Johnsen tar han med på bratte utfordringer innendørs og ute i naturen. Hvor ofte trenger man egentlig å vaske håret med shampoo? "No poo" - alternativene til hyppig shampoobruk brer om seg.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)

TV og radio

Kan fire vanlige mennesker lære å bli lykkeligere i løpet av fire måneder? I siste episode får vi svaret. Veileder og lykkeforsker Lisa Vivoll Straume møter Aina, Stål, Kristan og Stine en siste gang for å oppsummere hvordan reisen har vært. Det blir mange sterke tilbakeblikk for deltagerne, som forteller om det de har lært. Norsk livsstilserie. (8:8)
Br. helseserie. Skjeve bryster, en vridd penis, kviser i hodebunnen og en rumpe som verker, står på legenes arbeidsliste i dag. Dawn og Pixie stiller opp til mammografi for å finne ut hvilken metode som fungerer best til å oppdage brystkreft i en tidlig fase. Dessuten får vi høre hvordan det er å leve med narkolepsi. (Embarrassing Bodies) Sesong 4A (8:9)
Samer og norsk nasjonsbygging. Ufør 50 år.