Hopp til innhold

Nå forsvinner 60 watt’en

Denne uka forsvinner Norges mest solgte lyspære. Torsdag blir de tradisjonelle 60 watts pærene forbudt. Nå kan det bli mangel på nye sparepærer.

En sparepære (t.v.) og en tradisjonell lyspære.

Sparepærer (t.v.) skal nå erstatte den velkjente 60 watts lyspæren.

Foto: JUSTIN SULLIVAN / AFP

Selv om det blir forbudt å importere og produsere dem fra 1. september, kan du fortsatt kjøpe klare 60 watts lyspærer av den "gammeldagse" typen så lenge butikkene har dem på lager.

Men det varer nok ikke veldig lenge. 60 watt er den desidert mest solgte blant de mer enn 32 millioner lyspærene vi kjøper her i landet hvert år.

Alle matte glødepærer er allerede forbudt i Norge og resten av Europa. Nå står de klare utgavene for tur.

Denne uka er altså turen kommet til glødepæren vi bruker aller mest av, den på 60 watt. Sterkere pærer er allerede faset ut. Og om ett år forsvinner også 40 og 25 watt.

Deretter er det bare halogenpærer, LED-lys og såkalte sparepærer som gjelder. Felles for lavenergipærene er at de skal være mer miljøvennlige og bruke langt mindre energi enn tradisjonelle glødepærer.

LES OGSÅ:

Kamp om råvarene

Petter N. Haug

Direktør Petter N. Haug i Lyskultur med to moderne LED-pærer og en glødelampe slik den så ut tidlig i sin barndom.

Foto: Halvor Gudim, Lyskultur

Mange frykter nå at fabrikkene kan få problemer med å dekke den store etterspørselen etter nye erstatningsprodukter.

- Å få tak i råvarer er i ferd med å bli en stor utfordring for produsentene. Det er en reell fare for at de vanlige glødelampene forsvinner uten at behovet for alternativer kan dekkes, sier administrerende direktør Petter N. Haug i det uavhengige kunnskapssenteret Lyskultur.

Han mener at produksjonen av både sparepærer og LED-lamper kan bli et internasjonalt problem allerede om et halvt år.

- Tilgangen på råvarer er bekymringsfull. Årsaken er først og fremst konkurransen med LED-tv’er og annen forbrukerelektronikk, sier han.

Energisløsing

Tradisjonelle lyspærer er en stor energisløser. De bruker 95 prosent av energien på varme og bare 5 prosent til synlig lys.

Det er bakgrunnen for at EU, og dermed også Norge, nå slukker for de velkjente glødepærene.

EU-kommisjonen mener at utfasingen av glødelampene vil redusere det årlige energiforbruket i Europa med nærmere 80 TWh innen år 2020.

Det tilsvarer strømforbruket i Belgia eller produksjonen fra 20 kraftverk på 500 megawatt. Dessuten vil utslippene av CO2 bli redusert med 32 millioner tonn hvert år.

Med LED-lamper og de nye sparepærene (som er små lysstoffrør) kan du redusere energiforbruket ditt med 80 prosent sammenliknet med gamle pærer. Med halogenpærer sparer du inntil 30 prosent strøm.

- Men undersøkelser blant annet i Danmark viser at besparelsen ofte er langt mindre enn dette. Vi ønsker energisparing velkommen, men er ikke overbevist om at totalregnskapet alltid taler til de nye pærenes fordel, sier Petter N. Haug i Lyskultur.

- Dessuten er produksjonen av sparepærer mer energikrevende og mer belastende for miljøet enn glødelampene. Forbudet mot lyspæren vil ikke automatisk gi en stor miljøgevinst, mener han.

Smarte tips når du skal kjøpe nye pærer

SMARTE TIPS NÅR DU SKAL KJØPE NYE PÆRER:

  • Sjekk alltid levetiden! Les på forpakningen hvor mange timer levetid som er oppgitt.
  • Be om å få se hvordan lyspæren lyser i butikken. Sjekk lysegenskaper, tenntid og evnen til å gjengi farger.
  • Ikke kjøp alle pærer på en gang! Prøv deg fram, og finn ut hva som passer best hjemme hos deg.
  • Velg forskjellige lyspærer. Ulike rom har ulike behov. Lavenergipærer finnes både med hvitt og varmt lys. Valgmulighetene er mange.
  • Undersøk om lavenergipæren er dimmbar. Bare noen av dem kan dimmes. Spør i butikken etter dimmbare lavenergipærer og om hvilke lysdempere pærene passer til.
  • Husk at både nye og gamle lyspærer skal samles inn og ikke kastes i søpla!

Varierende kvalitet

Haug viser også til at enkelte sparepærer av dårlig kvalitet inneholder store mengder kvikksølv og andre miljøfarlige stoffer.

I fjor hevdet han at Norge er blitt et dumpingland for billige sparepærer med så dårlig kvalitet at de blir stanset i resten av Europa.

Dette er pærer som produseres i lavprisland utenfor Europa. - Situasjonen har ikke bedret seg. Det finnes fortsatt mange lavenergipærer med dårlig kvalitet på det norske markedet, hevder Petter N. Haug.

- Hva bør man huske på når man skal kjøpe nye lavenergipærer?

- Noe av det viktigste er å sjekke om de fungerer i eksisterende el-anlegg. Noen sparepærer kan for eksempel ikke dimmes. Er man usikker, bør man be om råd i butikken eller sjekke på nettet. Dette handler om å lære seg å ta i bruk en ny teknologi, sier Haug.

Vil ha myndighetene på banen

Lyskultur etterlyser en mer offensiv holdning fra norske myndigheter når det gjelder informasjon til folk flest.

- Dette er overlatt til bransjen og til organisasjoner som oss. Vi gjør så godt vi kan, men det er et stort informasjonsbehov der ute, sier han.

- En offentlig informasjonskampanje om hvorfor man faser ut glødepærene og hva forbrukerne bør passe på, er enkelt å lage. Nå bør myndighetene komme på banen, mener Petter N. Haug.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)