Hopp til innhold

Nå blir dette forbudt

Fra 31. oktober må man gå til tannlegen for å bleke tennene på lovlig vis, fordi eksperter i EU mener det er uforsvarlig at vanlige folk putter kjemikaliene i munnen.

Helene Drage

Helene Drage (24) tror ikke hun kommer til å slutte å bleke tennene selv om det blir forbudt for andre enn tannleger å selge blekemidler.

Foto: www.helenedrage.com

– Jeg så meg i speilet og syntes ikke tennene var så hvite som jeg syntes de burde være, sier blogger Helene Drage (24).

hvite tenner

Selv om perleraden kan være et resultat at man har badet tennene i kjemikalier, er hvite tenner er blitt symbol på sunnhet, skjønnhet og et vellykket liv.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Det er ett og et halvt år siden, og hun fant fort ut at det ble for dyrt for henne hos tannlegen hvor det kosta flere tusen kroner. Hun gikk på internett for å se etter andre løsninger.

– Jeg sjekket med forskjellige bloggere som hadde erfaring med det fra før, og fant det merket jeg nå bruker. Det kosta 399 kroner for 20 behandlinger, sier hun.

En fremgangsmåte hun deler med mange, men som tannlegene, mattilsynet, og nå EU fraråder.

– Vet ikke hvor farlig der er

Problemet er at tannblekemidler inneholder hydrogenperoksid.

– Det er det samme som brukes til å bleke hår, og de som har brukt det vet at det svir i hodebunnen, sier tannlege Tine Solheim.

Stoffet kan føre til etseskader og brannsår i tannkjøttet og ising i tennene. I tillegg mener ekspertene at det er skadelig på måter man ennå ikke vet.

Tenner er ikke hvite, de er gule. Når tenner er A4-hvite, da er de bleka.

Tine Solheim, tannlege

– Når man har noe i munnen er det umulig å ikke svelge litt av det, sier hun.

– Det vi ikke vet er hva slags følger det får hvis man bleker veldig mange ganger, over flere år, sier hun.

Tannbleking

Slik ser det ut når tennene blir bleket hos tannlegen. Det kan koste flere tusen kroner.

Foto: Gard Brox Jensen / NRK

Bleker tennene hver uke

Hjemmebehandlinga til Helene startet med to uker intensiv behandling.

– Metoden jeg bruker er veldig enkel. I pakken er det tjue behandlinger med gjennomsiktige strips som jeg fester til tennene, i 30 minutter én eller to ganger om dagen.

Helene Drage

De gjennomsiktige stripsene blir nesten usynlige på tennene. Det står ikke på pakken hva som er i geleen.

Foto: Helene Drage

Etter at hun ble fornøyd med nyansen opprettholder hun resultatet ved å bruke produktet cirka en gang i uka.

Anbefaler maks hvert tredje år

Flere tannleger nekter å bleke tennene til folk, og det sier Solheim at også hun kunne gjort.

– Jeg bleker av prinsipp ikke tennene til folk som er under 25 år, hvis det ikke er noe helt spesielt.

Hvorfor ikke?

– Jeg syns ikke det er noen grunn til det. Man vet ikke hva slags følger det får hvis man bleker veldig mange ganger over flere år.

Når man bleker tennene kommer den naturlige fargen tilbake etter omtrent tre år, hun anbefaler ikke å bleke oftere enn det.

Den loven her skjønner jeg ikke poenget med, for meg virker det bare som en måte å få tannlegene til å tjene mer penger

Helene Drage, blogger

– Hvis man begynner å bleke når man er 15–16 år, som noen av de populære bloggerne er, og fortsetter når man er 19, 22, 25, 28 eller enda oftere vet man ikke hva effekten blir.

Tannlegene kan selge blekemiddel

Folk bleker stort sett tennene fordi de vil se finere ut, og tannlegen ikke greier ikke komme opp med noen helsemessige årsaker til å gjøre gliset hvitere.

– Hvis man har hull, eller dårlige fyllinger er det som en åpen port inn i tanna, og plastfyllinger blir ikke bleka, så hvis man har det i fortennene vil det vises ganske godt, sier Solheim.

Hjemmebleking

Hjemmebleking kan for eksempel foregå med slike strips eller med former med gelé som er mer eller mindre tilpasset tennene.

Foto: Helene Drage

Det nye EU-direktivet innføres 31. oktober. Og det er Mattilsynet som skal passe på at det kun tannleger som kan behandle og selge tannblekeprodukter. Hvis produktet inneholder mer enn 6% hydroperoksin, får heller ikke tannlegene bruke det.

– I EU er det gjort en kartlegging av disse produktene og de har sett på bivirkninger og negative helseeffekter. De har kommet fram til at det ikke er forsvarlig at produktene blir brukt av vanlige forbrukere, sier Julie Håland som er rådgiver hos Mattilsynet

–Vi støtter dette regelverket, sier hun.

– Mer penger til tannlegene

Man kan fortsatt kjøpe hjemmebleking hos tannlegen etter en undersøkelse.

– Jeg forstår at de har lyst til å beskytte folk hvis de virkelig tror det er farlig, men kjenner mange som har brukt det, og har brukt det selv uten å få noen bivirkninger overhodet, sier blogger Helene Drage.

– Den loven her skjønner jeg ikke poenget med, for meg virker det bare som en måte å få tannlegene til å tjene mer penger, sier hun.

Vanskelig å kontrollere

Det fins mange ulike blekemiddel på markedet, og mange kjøper allerede produktene på internett.

– Hvis dette er produker folk kjøper på utenlandske sider, er det lite Mattilsynet kan gjøre, sier Julie Håland hos Mattilsynet.

– Målet er å ha trygge produkter på markedet, og at folk ikke skal få bivirkninger av skadelige produkter, sier hun.

Tannlege Tine Solheim tror ikke det blir slutt på internettsalget men håper regelen fører til at folk er litt mer forsiktige.

– Håper folk skjønner poenget, at man bør få undersøkt tennene hos en tannlege, og at man bør få gjort det på en måte som er tilpasset dine tenner og gjøre det på en måte som gjør minst mulig skade.

Hun kan ikke estimere hva det vil koste med en undersøkelse og hjemmeblekingssett fra tannlegen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)