Hopp til innhold

Mystisk pustebesvær under trening

Mange får akutt pustebesvær under trening, og blir fryktelig redde. Ventelistene er lange for å få utredet dette.

Jente løper

Problemene forveksles ofte med anstrengelsesastma. Illustrasjonsbilde.

Foto: Colourbox

Pusteproblemene oppstår ofte blant helt friske og aktiv fysiske personer i alle aldere.

Kai-Håkon Carlsen

– En 13 åring som løper 800 meteren, og anstrenger seg ekstra for å slå lagvenninnen, kan oppleve dette, sier Kai-Håkon Carlsen, professor ved Oslo universitetssykehus.

Foto: Privat

Det oppstår når du anstrenger deg kraftig på trening, og kjennetegnes ved en høyfrekvent pustelyd, kortpusthet, og en følelse av at halsen er tett, sier Kai-Håkon Carlsen, professor i barnesykdommer ved Oslo universitetssykehus til NRK.no.

Han er også spesialist innen astma, allergi og lungesykdommer.

– Mange blir så livredde når de får problemer med å puste, og noen kollapser. Det kan oppleves så dramatisk av dem som er i nærheten at mange søker hjelp på sykehus.

Les også: - Hardtrening bra for hjertepasienter

Hva skjer?

Denne tilstanden kalles EILO, og betyr anstrengelsesutløst pustebesvær ved innpust. Det som skjer når disse symptomene oppstår, er at det blir trangt i strupen når du puster inn.

– Vi kan forklare det slik at strupen er inngangsporten til luftveiene og den fungerer som en "flaskehals." Problemet er at "tuten" i flaska blir for trang når du puster inn, og det blir derfor vanskelig å puste.

Det sier Ola Drange Røksund, spesialfysioterapeut på Barneklinikken ved Haukeland sykehus. Han er en av dem som forsker mest på denne formen for pusteproblem i Norge.

Ola Drange Røksund

– Dette er ikke farlig, men svært hemmende for de det gjelder, sier Ola Drange Røksund ved Haukeland universitetssykehus.

Foto: Anne Sidsel Herdlevær

Blir du redd og stresset vil det bli enda tettere, men klarer du å forholde deg rolig og puste ordentlig med magen, vil dette normalt gå over etter to til tre minutter, sier han.

Spesialfysioterapeuten understreker at dette ikke er farlig. Men blir det ikke bedre etter at du gjentatte ganger har prøvd å puste rolig etter slike episode, bør du oppsøke profesjonell hjelp.

Les også: Solemdal skremt av pusteproblemer

Forveksles med anstrengelsesastma

– Denne tilstanden forveksles ofte med anstrengelsesastma. Da oppstår ofte pusteproblemene tre til femten minutter etter at du har presset deg, og du har problemer med å puste ut, sier Ola Drange Røksund ved Haukeland sykehus.

En slik forveksling har gjort at mange er blitt behandlet med astmamedisiner over lang tid uten at det har virket fordi de har fått feil diagnose, forteller han.

Dette kan professor Kai-Håkon Carlsen ved Oslo universitetssykehus også bekrefte.

Les mer om anstrengelsesastma her

Flest jenter

– Personer i alle aldere kan oppleve slike pusteproblemer, men vi ser at det gjelder flest personer i tidlig ungdomsalder. Det kommer nok av at de begynner å trene litt tøffere i den alderen, ifølge Røksund.

Han sier videre at det er flest jenter som rammes, men at de ikke har noen god forklaring på det.

– Det kan være at strupen er litt trangere hos jenter enn gutter, og svenske forskere tror det kan være hormonelt betinget, men dette finnes det altså ingen bekreftelser på ennå, understreker han.

Les også: Trening i ung alder gir deg bedre humør

Lange ventelister

Spesialfysioterapeuten Røksund forteller at det er lett å finne ut om det er akkurat dette pusteproblemet du sliter med.

Du blir plassert på en tredemølle med kamera som filmer hva som skjer i strupen når du anstrenger deg ekstra, forklarer han.

Universitetssykehusene i både Oslo og Bergen har lange ventelister på folk som vil utføre en slik test.

Vi prøver så godt vi kan å ta imot folk, men trykket er blitt så stort at mange må vente i minst et halvt år, sier Ola Drange Røksund ved Haukeland universitetssykehus.

Hos Oslo universitetssykehus kan ventetiden være opptil ett år.

Få behandlingsmetoder

– Det finnes få dokumenterte effektive behandlingsmetoder. For mange hjelper det å få bekreftet diagnosen, som vil ufarliggjøre dette. Det i seg selv hjelper å takle pusteproblemene bedre, sier Ola Drange Røksund.

Han informerer videre at logopedi er den mest vanlig brukte behandlingsformen som kan gi god effekt. Det går ut på trening som skal få strupen til å slappe av og holde seg åpen når du puster inn.

– Et tredje alternativ er et pustemotstandsapparat som skal ha den samme effekten, og gi en mer effektiv åpning i strupen ved innpust, forteller Røksund.

Han legger til at dersom det viser seg at ingen av disse behandlingsformene har noen effekt, kan kirurgi vurderes.

Les også: Mindre astma i trafikkerte strøk

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)