Hopp til innhold

Mus invaderer bilmotorer

Mange har kjørt rundt med mus i motoren i vinter uten å vite om det. - Skadene kan komme opp i 30.000 kroner, forteller ekspert på bilelektronikk.

Museskader i motorrom

Ikke alle gnageskader er like synlige som denne.

Foto: Tor Risberg / NRK

Hvis slanger og ledninger i motoren får underlige slitasjeskader, kan forklaringen være museinvasjon i bilen.

Om vinteren kjører flere rundt med levende mus i motorrommet uten å vite om det. Noen måneder etterpå kan de første problemene dukke opp.

- Mus søker seg til varme steder. Høst og vinter er lune bilmotorer et yndet oppholdssted. Det er ikke uvanlig at gnagerne bygger reir i motorrommet, forteller kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen i NAF.

Trøsten får være at mus i motoren sjelden er opphav til trafikkulykker. Drivstoffledninger er ikke en musefavoritt. De uønskede gjestene liker ikke lukten av bensin og diesel.

- I verste fall kan resultatet bli kortslutning i motorens elektronikk. Det er heller ingen ønskesituasjon hvis dyrene kommer seg inn i kupéen under kjøring, sier Engebretsen til NRK.no.

Rare feilmeldinger

mus

Blindpassasjer i mange biler.

Foto: Colourbox

Simen Huse, som er spesialist på bilelektronikk og daglig leder i firmaet Simco, bekrefter at gnageskader kan gi de underligste feilmeldinger på verkstedet.

- Dette er sjelden trafikkfarlig, men ofte kreves det innviklet feilsøking og dyre verkstedbesøk.

- Det hender at skadene beløper seg til nærmere 30.000 kroner når musene ødelegger deler av ledningsnett og strømkretser i bilen, forteller han.

- Og hvis drivreima blir ødelagt, kan resultatet bli et kostbart motorhavari. Mus har også en forkjærlighet for isolasjonen rundt kabler og ledninger. Det kan medføre overledning, spesielt når vann med veisalt og annen forurensning lager irring som kan lede strøm.

Huse forteller at områdene ved varmeapparatregister og batteri er blant blindpassasjerenes favorittsteder i motorrommet.

- Der er det lunt og behagelig, ofte med god plass til reir og unger. Mitt beste råd er være litt på vakt hvis man finner muselort og synlige gnagespor i motorrommet. Det kan vare opptil ett år før man ellers merker at noe er galt, sier Huse.

Immune mot støy

Problemet ser ut til å være minst i biler som stadig er på farten.

Men selv om daglig kjøring er minst musevennlig, er dyrene overraskende immune mot støyen inne i motorrommet.

Det er også rapportert om musegnaging på alt fra tråkkemaskiner i alpinløypene til gressklippere i uthuset.

- Garasjer er et attraktivt sted for gnaging. Mus liker å trekke innendørs om vinteren, og en varm bilmotor gjør valget enda enklere, sier daglig leder Hans-Petter Nord i saneringsfirmaet Effektiv Skadedyrkontroll.

Han bekrefter at mus i bilen kan være et problem både på landsbygda og i byene.

- Ettersom det er vanskelig å isolere bilens motorrom, bør du sørge for at garasjen er tettest mulig hvis du vil forhindre at mus forsyner seg. Det er også viktig å begrense gnagernes næring og livsgrunnlag. Mye mating av fugl om vinteren tiltrekker seg både mus og rotter.

Musefelle

Musefeller ved bilen kan være en løsning i den kalde årstida.

Foto: Tor Risberg / NRK

- De som er plaget av mus skal være spesielt forsiktige med solsikkefrø på bakken, forteller Nord.

Møllkuler og musefelle

Eksperten mener at en musefelle eller to på bakken ved siden av bilen om vinteren kan være lurt.

Møllkuler i motorrommet kan være en annen måte å unngå problemet på.

- Musene avskyr lukta av møllkuler. Legg kulene i nærheten av batteriet i den kalde årstida, lyder rådet fra Jan Ivar Engebretsen i NAF.

Koser seg, men spiser ikke

Mus spiser ikke godbitene de finner i motoren. De bare gnager dem i stykker.

- Musene er vegetarianere. De lever mest av frø og planter, og som kjent sier de heller ikke nei takk til en ostebit, forteller biologiprofessor Harry Andreassen

- Når musene gnager på isolasjon og ledninger i bilene, gjør de det fordi de liker å tygge. Det er nok klatremusa som er det største problemet for bileiere. Den finnes nesten over hele landet, og gnager på det meste, sier Andreassen til NRK.no.

Skogmus og markmus er de to andre store muserasene i Norge. De er mer interessert i gress og frø enn i motorslanger og gulvtepper. Men alle elsker å gnage.

Skogmus beveger seg mest i Sør-Norge, mens markmus finnes de fleste steder. Skogmusa kjennes spesielt godt igjen på den lange halen, som mange blir skremt av, og fordi den hopper og spretter mye mer enn de to andre rasene.

Når det er lemenår, som i år, er det som regel også museår, forteller professoren.

- I vinter og i vår ble det rapportert om store mengder mus over hele landet. Men mye av bestanden vil kollapse i løpet av sommeren fordi musene blir tatt av fugler og rovdyr. Denne syklusen gjentar seg vanligvis hvert tredje eller fjerde år, sier Andreassen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)