Hopp til innhold

Kan bli neste års store mobilnyhet

2013 kan bli året da det pengeløse samfunnet tar av for alvor. De tre største teleoperatørene går nå sammen om en tjeneste for betaling via mobilen.

Mobilbetaling

Mye tyder på at mobilen snart tar over for kort, sedler og mynter.

Foto: ScanStock

I går ble det kjent at matvarekjeden Coop lanserer en ny app som gjør det mulig for kundene å skanne og betale varer med mobiltelefonen.

Nå kommer nyheten om at Telenor, Netcom og Tele2 samarbeider om et nytt selskap som skal tilby en trygg løsning for mobilbetaling.

I sommer lanserte de samme selskapene en mobil betalingsløsning i Sverige.

Det foreløpig navnløse selskapet er ennå ikke etablert, men målet er å lansere tjenesten neste år, skriver digi.no.

Oppstarten i Norge baserer seg på de svenske erfaringene, selv om det ennå ikke er bestemt hvilken plattform og tekniske løsninger som blir valgt her hjemme.

Meningen er at den nye tjenesten skal kunne brukes uavhengig av hvilken operatør kunden velger.

– Anonymitet blir viktig

Ove Skåra, ny informasjonssjef i Datatilsynet.

– Viktig å regulere det pengeløse samfunnet før utviklingen tar av for alvor, mener Ove Skåra i Datatilsynet.

Foto: Berit Roald / Scanpix

Datatilsynet ønsker utviklingen velkommen, men mener det er viktig at vi kan handle varer og tjenester anonymt også når det skjer digitalt.

– Det meste blir selvsagt mye enklere når man slipper å håndtere sedler, mynter og kort, sier informasjonsdirektør Ove Skåra.

– Men aktørene og industrien som leverer digitale løsninger må finne fram til ordninger som fortsatt gjør det mulig å handle med diskresjon, sier han til NRK.no.

– Dette var for eksempel en utfordring i kollektivtrafikken, der elektroniske billettkort registrerte alle reisene man foretok. Det er nå endret slik at forbrukerne kan velge helt anonyme løsninger, forteller Skåra.

Pølesbod og loppemarked

Når man handler eller overfører store verdier, krever loven at transaksjonen blir registrert.

– Men det er viktig å holde på prinsippet om diskresjon når beløpene ikke er store. Mange kan ha interesse av å vite hva og hvor mye du handler, enten det skjer i Narvesen, i pølseboden eller på loppemarkedet.

– Eller for den saks skyld når to naboer "dunker" noen hundrelapper over fra en mobil til en annen. Dette handler blant annet om målrettet markedsføring, sier Skåra.

Han mener det blir viktig å få på plass ordninger som regulerer sporbarheten i det pengeløse samfunnet før utviklingen tar av for alvor.

– Lovene må henge med

Elisabeth Aarsæther

– Lovgivningen må følge med i utviklingen, mener Elisabeth Aarsæther i Post- og teletilsynet.

Foto: Svein Erik Dahl / Post- og teletilsynet

Også Post -og teletilsynet mener de nye mobiltjenestene høres lovende ut. Informasjonsdirektør Elisabeth Aarsæther tar det for gitt at selskaper som tilbyr betaling via mobilen er svært opptatt av sikre løsninger.

– Og det at man ikke trenger å gå med kontanter i lomma blir jo et sikkerhetsgode i seg selv, sier hun til NRK.no.

Flere norske nettbanker tilbyr nå tjenester der mobiltelefonen erstatter den velkjente brikken med engangskoder.

– Ny teknologi gjør mulighetene stadig større i moderne smartelefoner. Men da blir det viktig at også lovgivningen følger med i denne utviklingen, sier Aarsæther.

– Idag kan det være uklart for forbrukerne om en transaksjon reguleres av finansavtaleloven eller loven om elektronisk kommunikasjon (ekomloven). Noen ganger omfattes en digital handel av begge to.

– Her tror jeg det blir behov for en klargjøring slik at norske forbrukere får et mer oversiktlig lovverk å forholde seg til, sier Elisabeth Aarsæther.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)