Ris, pasta og pizza kan inneholde bakterien bacillus cereus, som kan bli farlig når maten når ti til tolv grader. Det sier professor Per Einar Granum ved Veterinærhøyskolen til NRK Forbrukerinspektørene.
Dersom maten står ute på kjøkkenbenken i lang tid, kan bakteriene formere seg. Enkelte stammer av denne bakterien har evnen til å utvikle et giftstoff som kan gi leversvikt og endret trykk i hjernen.
– Når matvarene er stekt og varmebehandlet tror folk flest at det er trygt, men man må opp i 105 til 110 grader og koke maten under trykk for å ta knekken på disse bakteriene, sier Granum til NRK.no.
I Japan og Kina er giftproblemet kjent som «fried rice syndrome», og på verdensbasis blir svært mange syke, og det er rapportert om mange dødsfall etter inntak av middagsrestene.
Heller ikke i Norge har vi vært forskånet. Granum forteller om et tilfelle i en norsk barnehage, der barna ble servert en gammel risrett, og der flere av barna ble syke. Veterinærhøyskolen fikk restene til testing og påviste høye verdier av bakterien.
- LES OGSÅ:
- LES OGSÅ:
26 utbrudd på seks år i Norge
Det er ikke rapporteringsplikt på enkelttilfeller av denne sykdommen. Likevel ble det rapportert om 26 utbrudd mellom 2006 til 2012, der giftstoffene var mistenkt eller bekreftet, og der flere mennesker ble smittet. Det viser statistikk fra Mattilsynets og Folkehelseinstituttets overvåkningsprogram Vesuv.
Tallene for 2013 er så langt ikke rapportert inn, men Mattilsynet er klar over faren ved denne bakterien.
– Vi har gitt råd om at ris bør kjøles ned så snart som mulig, nettopp med tank på å forhindre oppvekst. Bakterien har lett for å formere seg i ris, og den kan føre til svært alvorlig sykdom, sier rådgiver Ellen C. Sjølie i Mattilsynet til NRK
– Tryggere med ferdigmat
Bakterien er til stede i mange matvarer. Granum har gjort risikovurderinger på mat som er industrielt framstilt, og han mener det er liten fare dersom man bruker halv- eller helfabrikata.
Det er når man lager maten fra bunnen av at faren ved uvettig lagring er størst, selv om man bruker norske råvarer og mat vi anser som trygt. Det betyr at du skal være varsom med hjemmelaget pizza og pasta.
– Det finnes bakteriesporer i mel uansett, det er ikke til å unngå når man lager mat. Selv om vi har forholdsvis få tilfeller av forgiftninger i Norge, kommer det mer og mer, som en følge av nordmenns endrede spisevaner, sier Granum.
– Når begynner maten å bli farlig?
– Det er ikke noe farlig å ha med seg pasta og ris på jobben, det går fire til åtte timer før bakteriene har formert seg nok til at det begynner å bli farlig, sier han.
- LES OGSÅ:
- LES OGSÅ:
Kast mat som har stått ute på kjøkkenbenken over natta
Det viktigste man som forbruker må tenke på, er at mat som har stått ute over natta må kastes. Dersom bakteriene har fått formere seg, er sjansen tilstede for at giftstoffene har utviklet seg. Da går det ikke å varme opp maten for å drepe bakteriene eller uskadeliggjøre giftstoffet.
Selv om du husker å sette maten i kjøleskapet, må du være aktsom. Ikke alle kjøleskap holder temperaturen det skal.
En familie i Belgia opplevde marerittet i august i 2003, og tilfellet er bredt sitert og omtalt i årene som har fulgt.
En fembarnsfamilie tok med en pastasalat til en piknik, og satte restene i kjøleskapet da de kom hjem. Men kjøleskapet holdt 14 grader, og da restene ble servert på mandag, ble barna fort svært syke.
Tre av barna måtte få intensivbehandling for forgiftningen, men for familiens yngste, en sju år gammel jente, var det ikke håp. 13 timer etter at hun hadde spist den forgiftede pastaen døde hun av leversvikt.
- LES OGSÅ: