Melder inn barnesete til KLIF

Barnesetet Akta Graco Belogic inneholder så mye skadelige kjemikalier at Forbrukerrådet har meldt det inn til Klima- og forurensingsdirektoratet (KLIF).

Barnesete Akta Graco Belogic

Barnesetet Akta Graco Belogic inneholder skadelige stoffer, og er nå meldt inn til KLIF.

Foto: ICRT og Forbrukerrådet

Forbrukerrådet testet nylig 27 barneseter til bil, og fant flere som kunne være farlige å bruke.

Ett av setene inneholder så mye skadelige kjemikalier at det nå er meldt inn til KLIF.

– Vi har sendt en bekymringsmelding til KLIF. Når vi finner slike resultater i testene våre, ønsker vi å gå videre med det. Nå er det opp til KLIF å vurdere funnene, sier forbrukerpolitisk rådgiver Hanne Brostrøm i Forbrukerrådet.

Farlige stoffer

Testen viste at det var 0,13 prosent av ftalatet DIBP, som kan skade forplantningsevnen, i trekket på setet. Grenseverdien i Danmark er på 0,05 prosent.

Flammehemmeren TCEP, som er på EUs liste over spesielt farlige kjemikalier, ble også funnet i trekket.

I Danmark har også Forbrukerombudets søsterorganisasjon Tænk anmeldt setet til den danske Miljøstiftelsen.

– Vi har i årevis fotfulgt produsentene for å få dem til å lage sikre barneseter. De har nå klart å lykkes med den tekniske biten. Det er derfor beklagelig å se at det fremdeles er mange seter som inneholder for mange skadelige kjemikalier, sier testsjef Niels Ebbe Jacobsen i Tænk.

– Opp til importøren

Om setet blir trukket fra det danske markedet, er foreløpig ikke avgjort. Her i Norge, kommer det ikke til å skje.

– Stoffet som er funnet, er ikke forbudt i Norge. Vi følger EUs regler, mens Danmark har en strengere regulering. De beholdt sin strenge reglulering som de hadde før de ble medlemmer i EU, opplyser sjefingeniør Line Telje Høydal i KLIF.

Hun sier videre at KLIF mener det er uheldig at man bruker skadelige stoffer, og at de ønsker å begrense bruken.

– Men i dette tilfellet mener vi risikoen er lav. Vi stopper ikke produktet. Det blir i så fall opp til importøren å avgjøre, sier Høydal.

Ansvarlig for import av Graco-produkter, Stein Moen, sier produsenten har holdt seg til EU-grensa, og at de kommer til å forholde seg til den også fremover.

– Men hver gang noe slikt kommer opp, så trår de til og sikrer at det ikke skjer en gang til. Dette er et verdensomspennende firma, som gjør alt de kan for å ha sikre produkt, sier han.

Også flere andre seter i barnesetetesten gjorde det så dårlig at de ble karakterisert som farlige. Nå sier Brostrøm i Forbrukerrådet at de vil se nærmere på testresultatene fra disse setene.

Livsstil:

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Alkohol gjør noe med stemningen og er en naturlig del av mange sosiale settinger. Men hvor går grensen mellom å like alkohol og å være alkoholiker? Og hvorfor er det så vanskelig å være ærlige når vi synes noen drikker for mye, spør programleder Helene Sandvig. Programleder Truls Pedersen lærer knep for å klatre bedre. Klatrer Tina Johnsen tar han med på bratte utfordringer innendørs og ute i naturen. Hvor ofte trenger man egentlig å vaske håret med shampoo? "No poo" - alternativene til hyppig shampoobruk brer om seg.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)