Hopp til innhold

- Skrikende mangel etter studentboliger

– Målet om å bygge 1000 nye studentboliger i året har de klart, men mengden studenter har vokst mer enn forutsatt, sier direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet.

Studentboliger i Nydalen

Boligstiftelsen Nydalen (BSN) ligger rett ved BI, men ikke alle BI-studenter får tilbud om å bo her i studietiden.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Forbrukerrådet sendte i dag et brev til kommunalminister Liv Signe Navarsete med et krav om flere studentboliger.

Randi Flesland

Antall studenter vil vokse jevnt frem til 2020, sier Randi Flesland fra Forbrukerrådet.

Foto: Karina Jørgensen / NRK
Bjølsen studentby

Bjølsen studentby ble bygget i 2003, og drives av Studentsamskipnaden i Oslo.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Studentboligmangel presser boligmarkedet

Når studentene ikke får studentboliger, må de ut i det samme leiemarkedet som alle andre.

– Det er en utfordring for alle. Studentene er ofte de yngste med minst penger, påpeker Flesland.

Hun forklarer at studentveksten fører til at det blir enda flere som kjemper om leieboligene, hvilket presser prisene opp for alle.

– Statens utgifter til bostøtte øker også når det blir høyere leiepriser, legger hun til.

Få studentboliger til BI-studentene

Studentforeningen ved Handelshøyskolen BI i Oslo (SBIO) synes absolutt det er behov for flere studentboliger.

Fredrik Morberg, leder i Studentforeningen ved Handelshøyskolen BI i Oslo

Fredrik Morberg, leder i Studentforeningen ved Handelshøyskolen BI i Oslo.

Foto: Studentforeningen ved Handelshøyskolen BI i Oslo

– Hos oss er det mange som søker etter bolig, men som ikke får det. Det er ofte fullt, og da er det flere som presses ut i leiemarkedet og må betale dyre summer for å leie privat, sier SBIO-leder Fredrik Morberg til NRK.no.

Han presiserer at han kjenner best til de studentboligene som er tilknyttet BI-studentene, og der er det vanskelig å komme seg inn.

– Det er helt klart etterspørsel etter studentboliger. Boligmarkedet har bare blitt dyrere og dyrere. Flere studenter har vært nødt til å leie seg bolig, men leieprisene er også høye, og stiger ganske mye hvert år, legger han til.

Han understreker at studentboliger er veldig viktig for studenter.

– Spesielt når vi er i situasjon der stipendet ikke strekker til. Den månedlige basisstøtten fra Lånekassen er for lav hver måned, selv om det øker hvert år. I de store byene strekker ikke stipendet til annet enn til leien, og da tvinger man også studentene til å jobbe deltid, sier han.

Trenger ikke samme krav

Flesland viser til at en student og en familie har forskjellige krav til boligen sin.

Familier vil ofte bo nære marka, barnehage og ha mulighet for å parkere. En student synes trolig det er viktigere å bo rett ved studiestedet og kollektiv transport.

– En student bor i snitt i studentboligen i 1,5 år. Vi behøver ikke ha de samme kravene til studentboliger som familieleiligheter. Vi bør se på enklere boligløsninger som både er raskere og billigere å bygge, foreslår hun.

Det anslås at tallet på studenter vil øke jevnt frem til 2020, for så å stabilisere seg på et høyere nivå enn i dag.

–Jeg oppfordrer Navarsete til å snakke med studentmiljøene og kommunene, for å se hvordan vi kan regulere disse kravene for raskest mulig å komme til målene, avslutter hun.

Har lempet på kravene

– Vi lempet på tilgjengelighetskravene 1. april i år. Nå stiller vi bare krav på at 20 prosent av studentboligene skal følge tilgjengelighetskravene, sier Dag Henrik Sandbakken, statssekretær i kommunal- og regionaldepartementet til NRK.no.

Med tilgjengelighetskrav menes ting som brede nok dører og plass til snusirkel for rullestolbrukere på toalettet.

– Det er en stor endring, nettopp fordi det er å betrakte som midlertidige boliger. Men det må være noen boenheter som tilfredsstiller tilgjengelighetskravene slik at det er mulig for rullestolbrukere å bo der, legger han til.

Når det gjelder penger til å bygger flere studentboliger, viser han til at kunnskapsdepartementet, og Kristin Halvorsen som også fikk kopi av brevet, må svare på dette.

Jobber videre med satsingen

Statssekretær Ragnhild Setsaas i Kunnskapsdepartementet sier i en epost til Nrk.no at de er enige med Forbrukerrådet om at studentboliger er viktig.

– Studentboliger er et viktig virkemiddel for å sikre lik rett til høyere utdanning, og det er derfor også blitt satset stort på studentboligbygging de siste årene, sier Setsaas.

Setsaas viser til regjeringens økte bevilgninger til rundt 1000 studentboliger i året, og at det i 2011 ble ferdigstilt studentboliger tilsvarende 1 222 hybelenheter.

– Vi har over 2000 studentboliger under oppføring. I årets fordeling av tilskuddene ble om lag to tredjedeler av studentboligtilskuddene gitt til pressområdene. Dette fordi det er et særlig behov for studentboliger i de store byene, forteller hun.

– Samtidig er det fortsatt et betydelig behov for flere studentboliger i hele landet, og vi vil jobbe videre med satsingen på utbygging av studentboliger, sier statssekretæren.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)