Hopp til innhold

7 av 10 foreldre vet ikke hva de skal gjøre hvis barnet blir mobbet

En ny undersøkelse viser at foreldre er rådville når barna opplever digital mobbing. Nå vil kampanjen «Bruk Hue» få foreldrene på banen.

Digital mobbing

Ifølge en ny undersøkelse sliter foreldre med å vite hva de skal gjøre når deres barn opplever digital mobbing.

Foto: Magne Hansen / NRK

En undersøkelse gjort av Norstat for Telenor viser at 64 prosent av barn og unge mellom 10 og 15 år sier at de selv, eller noen de kjenner, har fått meldinger som de har opplevd som mobbing eller erting på nett eller mobil.

Samtidig sier 7 av 10 foreldre at de er engstelige for at barna skal utsettes for nettsjikane. Like mange føler de vet for lite om hvor de skal henvende seg dersom barna blir ofre for digital mobbing.

«Bruk Hue»

Mandag 30. januar starter kampanjen «Bruk Hue», som har som mål å stoppe den digitale mobbingen. Kampanjen er et samarbeidsprosjekt mellom Telenor, Røde Kors, Barnevakten og Medietilsynet.

Kristine Meek er samfunnsansvarlig i Telenor. Hun mener det handler om å tette et kunnskapshull.

– 7 av 10 er engstelige, og det forstår jeg. Det som er verre er at 7 av 10 ikke vet hvor de skal henvende seg hvis et barn blir mobbet. Det er en kunnskapshull som man må ta tak i, sier Meek til NRK.no.

– Du kan høre en knappenål falle

Kampanjen foregår på ungdomsskoler rundt om i Norge. Det blir vist en film i tre deler, der pausene blir brukt til å snakke om temaer filmen tar opp.

– Vi holder jo denne kampanjen på ungdomsskoler rundt om i landet. Så når vi kommer inn i lokalet er det mye bråk og knuffing. Men når vi slutter kan man høre en knappenål falle. De tar det veldig seriøst, forteller Meek.

Foreldre i fokus

I årets undersøkelse er det foreldrene som blir satt i fokus. Selv om Meek mener kampanjen har vært vellykket, føler hun ikke at det er nok foreldre til stede. Derfor ble foreldrene spurt om deres forhold til digital mobbing.

– I år har vi bevisst rettet undersøkelsen mer mot foreldre. Barn og unge må på skolen uansett, men vi så ikke så mange foreldre som vi ønsket, sier Meek.

Kristin Oudmayer

Kristin Oudmayer har vært offer for mobbing. I ettertid har hun skrevet om fenomenet.

Foto: Nevruz Ebru Aksu / Humanist Forlag

– Å få foreldrene våre på banen er viktig for å komme problemet til livs. Derfor var det viktig å finne ut hvordan foreldrene så på problemet med digital mobbing, mener hun.

– Foreldre får ikke vite om mobbing

Kristin Oudmayer jobber som fagansvarlig for UNICEF-prosjektet "Du kan være Den ene".

Hun har også blogget om sine egne erfaringer som mobbeoffer og skriver for øyeblikket en bok om hvordan man skal håndtere mobbing.

– Mange foreldre vet ikke hva de skal gjøre når det kommer til mobbing på nettet. Jeg opplever også at foreldre i en veldig liten grad får vite om barnet blir utsatt mobbing, sier Oudmayer til NRK.no.

Kunnskapshull

Hun er enig i det Meek sier om at foreldre har et kunnskapshull.

– Det er mange som ikke vet hvor man skal henvende seg for å få hjelp eller hvordan man skal gå frem. Kunnskapsnivået er ganske lavt hos en del foreldre. Noen vet ikke engang hvordan man tar «printscreen» av stygge kommentarer for å ha bevis for mobbing, sier forfatteren.

Oudmayer har sterke meninger rundt hva mobbingen grunner i.

– Barn og ungdom forteller at de er redde for å fortelle om mobbingen til foreldrene. Noen er redde for å bli fratatt mobilen/pc-en eller bli møtt av kommentarer hjemme som at man har lagt litt opp til det selv fordi man utleverer seg selv for mye på nettet, mener Oudmayer.

Kjellaug Tonheim Tønnesen

Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten mener man må snakke mindre og handle mer.

Foto: Barnevakten / NRK

– For andre oppleves det som å tape ansikt. De er redde for å bli hengt ut i enda større grad dersom det kommer ut at de har ”sladret”. Det blir en fæl snøballeffekt ved at mobbingen blir enda verre.

– Engasjer deg!

Spørsmålet er hva som skal gjøres for å stoppe mobbingen. Oudmayer mener hun har noen av svarene.

Streng kontroll kan skremme de unge til å prøve å skjule hva som skjer. Dersom barna føler de at de må være på nettet nærmest i hemmelighet, blir terskelen for å si ifra om noe vanskelig oppstår, enda høyere, sier Oudmayer.

Hun mener det er viktig å ha en åpen dialog om bruk av internett. og voksne mister oversikten.

– Det er svært viktig å bygge opp et åpenhets- og tillitsforhold med barnet sitt. Engasjer deg, still gjerne spørsmål og vis interesse, sier hun.

– Ta fatt i problemet

Kjellaug Tonheim Tønnesen er rådgiver i Barnevakten, en organisasjon som skal gi råd om barn og medier. Tonheim Tønnesen har jobbet mye med «Bruk Hue»-kampanjen.

Hun er glad for at foreldrene blir brakt på banen.

– Vi snakker mye om hvordan man skal oppdage om barnet blir mobbet, men det er minst like viktig at vi som foreldre tar fatt på problemet dersom vi oppdager at barnet vårt selv mobber andre, sier Tonheim Tønnesen til NRK.no.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)