Hopp til innhold

200 000 kan ha diabetes uten å vite om det

Bare halvparten av de som har sykdommen antas å ha fått diagnosen.

Tjukk dame på sofaen

Vi spiser på oss livstilssykdommer, som diabetes. Type 2 diabetes kan ha vage sykdommer, og mange går i årevis uten å vite at de har sykdommen.

Foto: Colourbox

I dag markeres verdens diabetesdag.

WHO anslår at mer enn 180 millioner mennesker har diabetes på verdensbasis; sykdommen blir mer og mer vanlig også i rike land. Flere hundre tusen nordmenn er rammet, og mange av disse vet ikke om det selv.

– Vi regner med at dobbelt så mange som de som faktisk er diagnostisert i dag har diabetes, sier lege og forsker Anne Karen Jenum til NRK.no.

– Nye tall viser at i Norge har 210 000 har kjent diabetes - så mange som rundt 400 000 kan altså ha diagnosen, sier hun.

Type 1 diabetes rammer oftest i barndommen og oppdages gjerne med en gang, fordi symptomene er tydelige, mens ved type 2 diabetes er symptomene mer vage, og mange går derfor med sykdommen i flere år uten å vite om det.

Les også: Mange gravide har skjult diabetes

Større fare for hjerteinfarkt

De vanligste symptomene når sykdommen bryter ut er økt tørste, hyppig vannlating, tretthet, vekttap, og at man lettere får infeksjoner i huden, munnen eller skjeden.

Uten behandling kan det oppstå syreforgiftning med dyp, tung pust som lukter aceton, magesmerter, brekninger og bevisstløshet (diabetisk koma).

Hos mange går prosessen langsomt, så symptomene ikke blir så tydelige. Særlig når sykdommen oppstår i godt voksen alder (type 2 diabetes) er det vanlig å ikke registrere symptomene før det er gått mange år. Etter hvert blir man slapp, trøtt og nedstemt.

– Man kan kanskje gå med diagnosen i fem år, før man oppdager symptomene. Da er det naturligvis større fare for alvorlige komplikasjoner, som hjerteinfarkt, sier Jenum til NRK.no.

Les også: – Ekstremdiett kan kurere diabetes

– Helsetjenesten må være oppmerksom

Høyt blodsukker over tid skader blodårer og indre organer. Menn med type 2 diabetes har to til fire ganger økt risiko for hjerteinfarkt, hjerneslag og amputasjon. Kvinner har tre til fem ganger økt risiko, ifølge Folkehelseinstituttet.

– Ved tidlig diagnose og riktig behandling kan overdødeligheten som er knyttet til type 2 diabetes redusereres, sier Jenum.

Hva kan gjøres for at flere tilfeller oppdages tidligere?

– Det aller viktigste er at helsetjenesten er oppmerksom når de møter folk i risikogruppen, sier Anne Karen Jenum.

Artikkel: Anne Karen Jensen om overvekt og diabetes

Risikoen øker med vekten

Risikoen for type 2 diabetes øker særlig etter 50-årsalderen. Overvekt og lite fysisk aktivitet er viktige risikofaktorer, og riktig kosthold og mosjon kan halvere tallene, ifølge Folkehelseinstituttet.

Tidligere var det flest menn som fikk sykdommen, men dette er i ferd med å jevne seg ut.

– Risikoen for type 2 diabetes øker betydelig når midjeomkretsen øker, skriver Jenum i en artikkel i fagbladet Diabetesforum.

Overvekt og fedme øker i Norge som i resten av verden - samtidig får stadig flere diabetes.

– Det er viktig å på samfunnsnivå legge til rette for mer fysisk aktivitet og et sunnere kosthold. Samtidig må de som har et vektproblem følges opp og behandling tilbys de med alvorlig fedme, skriver hun.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)