Hopp til innhold

Må være hjemme i 48 timer ekstra

Barn bør ikke i barnehagen før to døgn etter at de har sluttet å ha diaré eller oppkast, mener Folkehelseinstituttet.

Illustrasjonsfoto omgangssyke

Leverer du i barnehagen så snart bøtta er borte?

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Janne Møller-Stray

Håndhygiene er det aller viktigste når noen har omgangssyke, sier Janne Møller-Stray ved Folkehelseinstituttet.

Omgangssyke er ekstremt smittsomt. Har først én blitt syk, blir som regel flere syke, og mange institusjoner sliter med å bli kvitt noroviruset når de først har fått det innenfor dørene.

- Jeg tror ikke foreldre er klar over at barn bør holdes hjemme i 48 timer etter siste symptom, sier lege Janne Møller-Stray ved Folkehelseinstituttet til NRK.no.

For tidlig tilbake

En av årsakene til at omgangssyke fortsetter å spre seg i barnehagene, er nettopp at barn kommer for tidlig tilbake etter at de har vært syke.

- Jeg skjønner jo foreldrene, for det er klart det kan bli mange sykedager. Men dette er altså vår anbefaling, og kanskje unngår man noen sykedager også hvis det blir mindre smitte, fortsetter hun.

I tillegg har barnehagene egne retningslinjer i perioder med omgangssyke. Mer håndvask og hyppigere rengjøring av leker og stellebord er de viktigste tiltakene.

Kan man unngå smitte?

- Men hva gjør man hjemme for å unngå at et sykt barn smitter både foreldre og søsken? Er det i det hele tatt mulig?

- Ja, det er det. Det er veldig viktig å vaske hendene godt med såpe og vann etter dobesøk og bleieskift, og hvis man har kommet i kontakt med oppkast eller avføring, forteller Møller-Stray.

Håndsprit har vist seg å ha mindre effekt på noroviruset i forhold til andre virus, og er derfor ikke noe poeng.

- Skift håndkle ofte, og la den som er syk tørke seg på et eget. Det beste er å unngå å sove i samme seng som den syke, råder hun.

Du blir ikke immun

Uansett hvor mange ganger du har hatt omgangssyke, kan du få det igjen.

- Ja, vi blir i liten grad immune. Det skyldes både at det er så mange ulike norovirus, og at kroppen ikke klarer å bygge opp noe særlig motstand mot dem, forklarer Janne Møller Stray.

Det er varslingsplikt til kommunelegen og Folkehelseinstituttet for utbrudd av norovirus i Norge.

Utbrudd er det hvis man har flere tilfeller enn forventet av sykdommen innefor et område i et gitt tidsrom, eller dersom to eller flere blir syke av antatt samme kilde. Men varslingsplikten blir i liten grad fulgt opp fra andre enn helseinstitusjoner.

Folkehelseinstituttet har mottatt fem meldinger om utbrudd av norovirus i helseinstitusjoner i mars, og fire meldinger om utbrudd som sannsynligvis skyldes norovirus.

- Dette regner vi jo med at bare er toppen av isfjellet, konkluderer Møller-Stray.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)