Hopp til innhold

Lures til å spise sukker

Urovekkende mange norske matvarer er feilmerket når det gjelder sukkerinnhold, viser ny undersøkelse. Mattilsynet er skuffet.

Matvarer
Foto: Martin Kierstein

Trenden har vært tydelig de siste åra. Stadig flere matvarer kommer i ”lette” varianter der sukkermengden er redusert eller erstattet med kunstig søtning. Bakgrunnen er det økte fokuset på den negative betydningen høyt inntak av sukker har for folkehelsa.

Samtidig har man sett en stadig mer ”kreativ” merking av produkter som påstås å være av det sunnere slaget. Dette førte til at Mattilsynet og de nordiske søsterorganisasjonene i sommer gjennomførte en storkontroll av hvordan matvarer faktisk blir merket.

Resultatet er nedslående. Mattilsynets hovedkonklusjon er at svært mye av merkingen på de kontrollerte produktene bryter med reglene, og derfor er villende for norske forbrukere.

LES OGSÅ: Vi spiser for mye sukker

- Vi er skuffet men ikke overrasket. Samtidig beroliger det oss at produsentene ser ut til å ta ta våre innvendinger på alvor og rette opp feilene, sier seniorrådgiver Geir Smolan i Mattilsynet.

- Vi har ikke bare gjennomført en kontroll av merking. Dette er også en informasjonskampanje overfor produsenter og importører. Nye regler som snart kommer vil stille mye strengere krav til merking enn i dag, forteller han.

TEST DEG SELV: Er du avhengig av sukker?

Hvor lett er "light"?

Av de 117 produktene som er kontrollert ble det i gjennomsnitt funnet mer enn to avvik for hvert eneste av dem. Verstingene er påstander om ”uten tilsatt sukker” og ”light/lett”, samt mangelfull merking av tilsatte søtstoffer.

Det er også funnet mange feil ved næringsdeklarasjon på emballasjene, og dårlig internkontroll hos produsenter.

Produktene som er testet stammer fra 48 produsenter, og de er kontrollert og vurdert både etter gjeldende norsk regelverk og nye EU-regler som kommer også i Norge neste år.

Her er noen av de mest alvorlige avsløringene:

Kontroll av sukkermerking

Påstand: "Sukkerfri / uten tilsatt sukker"

  • Tre matvarer er merket "uten tilsatt sukker" selv om det motsatte er tilfelle. Villedende og vesentlige avvik, ifølge Mattilsynet. De tre produktene er Tine 40/60 juice, Capuccinopulver fra Nestlé og Swiss premium melkesjokolade med crisp.
  • Ti produkter er tilsatt honning eller konsentrat av frukt/bær for å gi søt smak. Disse ingrediensene inneholder sukker.
  • 25 prosent av alle kontrollerte varer inneholder sukker i naturlig form uten at det er informert om dette på emballasjen. Slik mangel på merking blir nå forbudt.

 Påstand: "Lett / light"

  • 13 såkalte lettprodukter bryter med kravet om at mengden redusert sukker (minst 30 prosent) skal oppgis.

Påstand: "redusert sukkerinnhold"

  • Produkter som merkes på denne måten skal ha en redusert sukkermengde på inntil 30 prosent. Ingen av de kontrollerte varene bryter med dette kravet, men på mange av dem blir det ikke opplyst om hvor stor reduksjonen er. Dette blir nå påbudt.

Påstand: "x prosent mindre sukker"

  • Mange av de kontrollerte varene har mindre reduksjon i sukkerinnholdet enn 30 prosent (slik forskriftene krever), og mange har ikke entydig sammenlikningsgrunnlag. Kundene vet dermed ikke hva de kjøper.

Næringsdeklarasjon

  • Hvis det framsettes påstander om en matvare på emballasjen (f.eks. at mengden sukker er redusert) må også næringsinnholdet deklareres. Jo mer detaljerte påstandene er, jo mer detaljert skal deklarasjonen være. På dette punktet syndes det aller mest.

 

Kunstige søtstoffer

  • Mange varer er uten obligatoriske opplysninger som kreves ved bruk av kunstige søtningsmidler. Det skal framgå tydelig at produktet inneholder søtstoff. Her svikter det ofte.
  • I flere av de produktene der sukkeralkoholer (for eksempel xylitol) brukes som søtstoff blir det ikke opplyst om at disse kan virke avførende. Sukkeralkoholene inneholder mye energi, og hvis det brukes mye av dem er det villedende å merke varene med lavt eller redusert sukkerinnhold.
  • Brukes det aspartam er det påbudt å merke produktet med at det inneholder fenylalanin (en aminosyre som noen mennesker ikke tåler). Også her syndes det ofte.
  • En håndfull produkter inneholder kunstige søtstoffer som er forbudt. Stoffene kan brukes i andre matvarer, men ikke i disse.

Undersøkelsen omfatter blant annet pålegg, juice, sauser, frokostblandinger, bakverk, meieriprodukter og sukkerholdige drikkevarer.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)