Trenden har vært tydelig de siste åra. Stadig flere matvarer kommer i ”lette” varianter der sukkermengden er redusert eller erstattet med kunstig søtning. Bakgrunnen er det økte fokuset på den negative betydningen høyt inntak av sukker har for folkehelsa.
Samtidig har man sett en stadig mer ”kreativ” merking av produkter som påstås å være av det sunnere slaget. Dette førte til at Mattilsynet og de nordiske søsterorganisasjonene i sommer
av hvordan matvarer faktisk blir merket.Resultatet er nedslående. Mattilsynets hovedkonklusjon er at svært mye av merkingen på de kontrollerte produktene bryter med reglene, og derfor er villende for norske forbrukere.
LES OGSÅ:
- Vi er skuffet men ikke overrasket. Samtidig beroliger det oss at produsentene ser ut til å ta ta våre innvendinger på alvor og rette opp feilene, sier seniorrådgiver Geir Smolan i Mattilsynet.
- Vi har ikke bare gjennomført en kontroll av merking. Dette er også en informasjonskampanje overfor produsenter og importører. Nye regler som snart kommer vil stille mye strengere krav til merking enn i dag, forteller han.
TEST DEG SELV:
Hvor lett er "light"?
Av de 117 produktene som er kontrollert ble det i gjennomsnitt funnet mer enn to avvik for hvert eneste av dem. Verstingene er påstander om ”uten tilsatt sukker” og ”light/lett”, samt mangelfull merking av tilsatte søtstoffer.
Det er også funnet mange feil ved næringsdeklarasjon på emballasjene, og dårlig internkontroll hos produsenter.
Produktene som er testet stammer fra 48 produsenter, og de er kontrollert og vurdert både etter gjeldende norsk regelverk og nye EU-regler som kommer også i Norge neste år.
Her er noen av de mest alvorlige avsløringene:
Undersøkelsen omfatter blant annet pålegg, juice, sauser, frokostblandinger, bakverk, meieriprodukter og sukkerholdige drikkevarer.
- Lurer du på noe om det du spiser?
- LES OGSÅ: