Hopp til innhold

Løp trygt om vinteren

Er du redd for å løpe på glatt underlag? Her er noen tips for sikker og effektiv vinterjogging.

Truls Pedersen jogger

Truls Pedersen, den nye programlederen i Puls, løper også når det er glatt. Det gjelder bare å ta sine forholdsregler.

Foto: Anita Akselsen / Fabelaktiv

Å skli på joggeturen kan være dramatisk.

– Overtråkk og muskelskade er ikke uvanlig når man faller på glatta. Ofte skjer det fordi man ikke ser ujevnhetene i underlaget, forteller Eystein Enoksen til NRK.no. Han er professor ved seksjon for fysisk prestasjonsevne ved Idrettshøgskolen.

Høyere løpsfrekvens og riktige sko er Enoksens beste råd for tryggere løping om vinteren.

– Det handler ikke om å løpe fortere. Men hvis du kutter stegene i stedet for å strekke dem helt ut, øker du frekvensen slik at løpingen blir mer stabil. På glattisen er det viktig å ha foten godt under seg, og ikke foran seg, når den lander. For balansens skyld bør man lande på hele foten i stedet for på hælen eller forfoten, sier Enoksen.

Gode sko med eller uten pigger

Eystein Enoksen

– Hvis underlaget er speilblank is bør du løpe et annet sted, sier professor Eystein Enoksen.

Foto: NIH

Ifølge professoren er en løpsfrekvens på 170 – 180 steg i minuttet det mest stabile om vinteren. Vel å merke med sko som er velegnet til vinterløping.

– Å løpe utendørs med slitt mønster under skoene kan ikke anbefales. Gripeevnen er viktig, sier han.

– Og det kan være lurt å bruke spesiallagede joggesko med små pigger under. De er ganske effektive når det er glatt. Jeg brukte vinterpiggsko da jeg var aktiv utøver, og hadde stor glede av dem, sier Enoksen.

Men bør man løpe på ren hålke?

– Nei. Mitt råd er å løpe et annet sted hvis underlaget er speilblank is, selv med piggsko. Finn heller en park med fast snø, en gruset vei eller en bane med oppvarmet kunstgress. Alternativet er å løpe innendørs, for eksempel på tredemølle eller i en garasje der man kan løpe intervall.

– Eller ta en skitur i stedet. Når isen gjør det vanskelig å jogge, er skiløypa tryggere. Og du kan holde på mye lengre, sier Enoksen.

Knær og akilles

Enoksen minner også om treningstøyets betydning når man løper utendørs i kulda.

– Spesielt gjelder det akillesområdet og knærne, som er ekstra følsomme for kulde, sier han.

– Hælsenen bør dekkes med en god tennissokk med en ullsokk utenpå. Og knærne beskytter du med ullstillongs under treningsdrakten. Det er et bra utgangspunkt for vinterløping, forteller Eystein Enoksen.

– Store fordeler

Løpetrener Torunn Hammersland og programleder Truls Pedersen

Løpetrener Torunn Hammersland på joggetur med programleder Truls Pedersen.

Foto: Thor Henry Bjor / NRK

I Puls på NRK1 i kveld får programleder Truls Pedersen gode råd fra løpetrener Torunn Hammersland om hvordan han kan løpe bedre.

For mange er det helt riktig med flere treningsaktiviteter om vinteren. Å gå på ski er for eksempel veldig god trening for folk som er vant med løping.

– Men er man glad i løping, har det store fordeler å løpe året rundt, sier Hammersland til NRK.no.

– En god effekt av å løpe gjennom vinteren er at man opprettholder løpsformen. Da stiller man sterkere når våren kommer, og kan kjøre i gang med gode og tøffe økter med en gang, sier hun.

– Hvis man ikke har løpt i løpet av vinteren, vil man måtte bruke litt tid på våren til å venne beina til tøffe løpsøkter igjen. Har man satt seg et mål om å løpe et mosjonsløp tidlig om våren, vil det derfor være lurt å ha bygd opp en god grunnform gjennom vinteren, sier treneren.

Når er det for kaldt?

Hammersland innrømmer at det kan være tungt å jogge eller løpe i løs snø. Men legger til at med riktige sko og riktig teknikk er dette ekstremt god trening.

– Vinterløping gir også flotte naturopplevelser, der man virkelig kan nyte årstiden. Vinteren er jo superfin i Norge, mener hun.

– Men når er det for kaldt å løpe ute?

– Hvis du kjører høyintensive økter, går grensen omtrent ved 10 minusgrader. Hvis det bare er snakk om lett jogging, greier de fleste fint å løpe i enda kaldere vær.

– Men når kulda gjør det ubehagelig å spasere ute, er det definitivt for kaldt å løpe uansett hvor godt kledd du er. Da er det innendørstrening som gjelder, sier Torunn Hammersland.

– Masse kald luft kan provosere luftveiene. Hvis det stikker litt i lungene, har du muligens passert kuldegrensa. Selv pleier jeg aldri å løpe ute i lavere temperatur enn 15 minus, forteller hun.

Få flere løpetips i Puls på NRK1 i kveld klokka 19:45.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)