Danske forskere fra Københavns Universitet skal nå prøve å genmodifisere epler og peanøtter for å gjøre de mer allergi-vennlige, melder Politiken.dk.
- I prinsippet kan vi gjøre aller våre matvarer lav-allergene ved å genmodifisere og foredle - både animals og organisk - mat. Den største utfordringen er kompleksiteten, sier professor i planteforedling, Sven Bode Andersen.
Tåler ikke peanøtter
Peanøtter er proppfulle av såkalte allergener, og derfor er det svært mange som er allergiske for denne belgfrukten.
- Det er lagerproteinene som er allergifremkallende. Men peanøtt-plantene trenger disse proteinene for å vokse, så vi kan ikke fjerne de helt. Men vi kan erstatte de med noe litt mindre allergifremkallende, skriver Bode Andersen i tidsskriftet FoodCulture.
Allergi-vennlig eple
Når det gjelder eplene, er professor i sykdomsforebyggende ernæring, Lars O. Dragsted i gang med å lage allergivennlige epler.
- Vi genmodifiserer epleplanten, så den selv hemmer det allergifremkallende proteinet. Man nøytraliserer det allergifremgallende genet ved å bygge et hemmende genetisk speilbilde, forklarer Dragsted.
Disse genmodifiserte epletrærne er nå tre meter høye og forskerne håper at kan høste de første eplene til neste sommer.
Ørliten mengde nok
Matvareallergi og matvareintoleranse kan føre til en rekke symptomber, men de vanligste er eksem, utslett, oppkast, diaré, forstoppelse og magesmerter.
Men ved matallergi er reaksjonen gjerne kraftigere og kommer like etter at matvaren er spist.
Reaksjonen kan komme selv om allergikeren bare har spist ørsmå mengder. I noen tilfeller kan det oppstå livstruende reaksjoner, som i sjeldne tilfeller kan føre til hjertestans.
Flest barn
Omkring seks prosent av norske barn fra null til tre år reagerer på mat, mens bare tre prosent av den voksne befolkningen har matallergi eller matintoleranse.
Rundt to til fem prosent av alle småbarna reagerer på kumelk det første leveåret, men de fleste vokser dette av seg.