Forbrukerinspektørene (FBI) har hatt besøk av kokk Espen Vesterdal Larsen ved Kulinarisk akademi, hvor han viste tre enkle måter å bruke restene av julematen på. Her fortalte han at alle rettene var laget på rester, bortsett fra en av ingrediensene.
- LES OGSÅ: 15 oppskrifter på julerestemiddag fra NRK Mat
- SE I NETT-TV: Forbrukerinspektørene: Julespesial
I løpet av et år kaster vi over 300.000 tonn spiselig mat. Sitter du igjen med masse rester etter julemiddagene, trenger du ikke kaste dem. Her får du tre oppskrifter på retter du kan lage (se lenger ned i saken):
- Brandade på torsk eller lutefisk
- Peking gris (ribbe)
- Rillettes på pinnekjøtt
– Alle kan klare å lage disse rettene, og du er ikke avhengig av noe spesielt utstyr. De har en veldig klassisk bakgrunnshistorie, og er ikke noe jeg bare har funnet på. Jeg synes de tre rettene smaker kjempegodt. Personlig synes jeg den med ribberester er best, sier Larsen til NRK.no.
– Bruk internett
Ifølge Larsen er det ingen av rettene som smaker jul. De er ikke krydret eller tilberedt som julemat, og minner heller ikke om en typisk julemiddag.
– Dette er retter som jeg også lager ellers i året, for ofte er det slik at jeg har mat liggende igjen etter jula – kanskje har jeg ikke fått dampet opp alt pinnekjøttet. Da kan det for eksempel være fint å lage suppe på, men du har flere muligheter, sier han.
Inspirasjonen til disse oppskriftene har Larsen for det meste fått av erfaring, men han har også sett på andre oppskrifter på nett.
– Jeg ønsket å gjøre noe annerledes, og med en tvist. Når jeg lager rillettes på pinnekjøtt er det med helt ordinært pinnekjøtt som jeg renser for ben og fett. I tillegg lager jeg en ny vri av kålrabistappen med appelsin, sitron og rosmarin, og plutselig smaker det helt annerledes, sier han.
Tips fra kokken
– Ønsker du å være kreativ med restematen bør du se litt på klassiske tilberedninger. Du kan jo sause sammen alt mulig, men tar du utgangspunkt i en klassisk rett er det lettere å få til, sier Larsen, og legger til:
– Det som er bra med disse tre rettene er at du kan ha dem stående i kjøleskap flere dager etter at de er laget. Du må ikke spise maten med en gang.
Rettene passer ifølge kokken kjempefint til tapas. Han bruker det også som snaks enten før middag eller til kvelds. Maten kan også tas med i besøk.
Larsen har et viktig tips til deg som vil prøve deg på peking gris, hans egen favoritt.
– Varm opp ribben først, men den trenger ikke være kjempevarm. Deretter river du den opp i biter i stedet for å skjære den opp med kniv. Da får du en litt annen struktur på kjøttet, muskelfibrene blir til tynne tråder, og det er lettere å få sprøtt.
(Saken fortsetter med oppskrifter og bilder av rettene)
Brandade på torsk eller lutefisk
Ingredienser:
200 gram skrelte mandelpoteter, kuttet i terninger
250 gram melk
1 desiliter olivenolje
250 gram rester av kokt torsk eller lutefisk, renset og plukket fri for bein og skinn
2 fedd hvitløk
Slik gjør du:
- Potetene skrelles og kuttes i biter.
- Kok potetene i melken med hele hvitløkfedd. Når potetene er møre legger du fisken i gryta, og drar den vekk fra varmen.
- Når fisken er varm siler du av væsken, og plukker ut feddene med hvitløk.
- Deretter moses ingrediensene sammen med en rotmoser, eller kjøres i en kjøkkenmaskin med grind på medium hastighet.
- Når massen er knust sper du i olivenoljen litt og litt.
- Smak til med salt, cayennepepper og urter.
Montering:
Bruk 2 spiseskjeer og form små egg som legges på crostinis (sprøstekte skiver av brød). Se nederst i saken for oppskrift og fremgangsmåte. Serveres med sprøstekt bacon og urter.
- Les også: Brandade på torsk eller lutefisk
Peking gris (4 porsjoner)
Dette er en forenklet variant av peking duck. Langt fra originalen, men like fullt fantastisk å spise.
Ingredienser:
800 gram ribberester
2 vårløk, finsnittet
½ stykk agurk i tynne strimler
Til oppvarming av ribba:
15 gram fersk ingefær, finsnittet
1 spiseskje med honning
Slik gjør du:
- Varm opp ribberestene, og riv kjøttet i strimler mens det fortsatt er litt varmt.
- Stek kjøttet i panne før servering, og smak til med eventuelt litt ingefær og honning.
- Pannekakene kan kjøpes ferdig i asiatiske butikker, eller du kan se etter oppskrift på internett og lage dem selv (søk: mandarin pancakes)
Servering:
Kjøtt og grønnsaker rulles inn i pannekakene. Server med hoisin-saus (fås kjøpt i etnisk- eller velassortert dagligvarebutikk), finsnittet vårløk og agurk i strimler.
Tips!
Legg de finsnittede grønnsakene i isvann før servering, de vil da bli sprø!
Her trenger du selvsagt ikke å steke ny ribbe. Har du rester av annet kjøtt er det også godt!
- Les også: Crispy gris
Rillettes på pinnekjøtt
Ingredienser:
300 gram renset kjøtt fra pinnekjøtt
150 gram ribbefett eller andefett
400 gram kålrabistappe
Slik gjør du:
- Varm opp kjøttet, kjør det i mikser og spe med fett.
- Varm kålrabistappen i en kjele med en kvist rosmarin. Når den er varm tas rosmarinen ut.
- Smak til med ferskpresset appelsin og litt finhakket appelsinskall.
- Kjør kålrabistappen glatt i blender. Hvis konsistensen er løs kan den justeres med litt potetmospulver.
- Bruk to spiseskjeer, og form små egg som legges på crostinis (se oppskrift og fremgangsmåte under). Topp det hele med kålrabistappen og sprøstekt svor.
- Les også: Rillettes på pinnekjøtt
Crostinis:
1 stykk bagett eller tørt brød
2 spiseskje olivenolje
Slik gjør du:
- Sett ovnen på 185 grader.
- Skjær bagetten/brødet i skiver på cirka 0,5 centimeter.
- Smør inn stekebrettet med olje, og legg bagettskivene på brettet. Dryss over olivenolje og maldonsalt.
- Stekes i ovnen i åtte minutter. Hold øye med dem mens de steker, tiden går fort! Avkjøl.