Kløe etter dusjing

Han er en ung og aktiv gutt som får store røde flekker på kroppen når han blir varm eller dusjer. Flekkene klør og i blant blir han både uvel og får pusteproblemer. Vår hudekspert vet råd.

Spørsmål

Hei. Jeg er en gutt i starten av 20-åra. Etter at jeg har svettet eller dusjet får jeg store røde flekker på ryggen som klør. I tillegg har jeg i løpet av det siste halvåret opplevd slik kløe over hele kroppen med påfølgende kvalme og pustebesvær.

En gang dro jeg til legevakten, men det eneste svaret jeg fikk var at det var elveblest og at det var vanskelig å forebygge. Hva skal jeg gjøre med dette problemet? Jeg er en fysisk aktiv gutt, og er redd for å få slike anfall igjen.

Elisabeth svarer

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Hei. Det høres absolutt ut som du har en form for elveblest som trigges av varme og svette.

Denne type elveblest (urtikaria) kan gå over av seg selv.

Hvis du er sterkt plaget vil jeg anbefale å prøve dobbel dose antihistaminer som du kan få på resept hos fastlegen din. Antihistaminer forebygger nye utbrudd, og det er derfor viktig at du tar dem hver dag så lenge du har plager.

Dersom dette ikke hjelper og du har store plager, bør du henvises til en hudspesialist.

Hilsen

Elisabeth Søyland

Professor i hudsykdommer

Se også

Lenker

Livsstil:

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Alkohol gjør noe med stemningen og er en naturlig del av mange sosiale settinger. Men hvor går grensen mellom å like alkohol og å være alkoholiker? Og hvorfor er det så vanskelig å være ærlige når vi synes noen drikker for mye, spør programleder Helene Sandvig. Programleder Truls Pedersen lærer knep for å klatre bedre. Klatrer Tina Johnsen tar han med på bratte utfordringer innendørs og ute i naturen. Hvor ofte trenger man egentlig å vaske håret med shampoo? "No poo" - alternativene til hyppig shampoobruk brer om seg.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)

TV og radio

Kan fire vanlige mennesker lære å bli lykkeligere i løpet av fire måneder? I siste episode får vi svaret. Veileder og lykkeforsker Lisa Vivoll Straume møter Aina, Stål, Kristan og Stine en siste gang for å oppsummere hvordan reisen har vært. Det blir mange sterke tilbakeblikk for deltagerne, som forteller om det de har lært. Norsk livsstilserie. (8:8)
Br. helseserie. Skjeve bryster, en vridd penis, kviser i hodebunnen og en rumpe som verker, står på legenes arbeidsliste i dag. Dawn og Pixie stiller opp til mammografi for å finne ut hvilken metode som fungerer best til å oppdage brystkreft i en tidlig fase. Dessuten får vi høre hvordan det er å leve med narkolepsi. (Embarrassing Bodies) Sesong 4A (8:9)
Samer og norsk nasjonsbygging. Ufør 50 år.