Kjøttklister er et stoff som får blodet til å størkne, og derfor limer mange små kjøttbiter sammen til en større biff. Stoffet heter trombin, og er et enzym som får blodet i kjøttet til å koagulere og dermed feste bitene sammen.
Frem til nå har dette tilsetningsstoffet ikke vært tillatt i Norge, men i går vedtok EU ved Europakommisjonen at enzymet trombin skulle tillates.
Tidligst i salg til sommeren
Før endringene trer i kraft må det via Europaparlamentet for en granskning.
- De har da tre måneder å komme med innsigelser på, før det går tilbake til Europakommisjonen. Deretter publiseres det i
Norge vil derfor ikke ha sammensatt kjøtt i butikkene før til sommeren.
- Les også:
Norge er negative
Tilsetningsstoffregelverket er harmonisert til EU, og Norge følger derfor EUs regelverk.
- Vi i Mattilsynet er blant de negative til trombin. Det finnes allerede et enzym som heter transglutaminase, med omtrent samme effekt som trombin. Stoffet brukes en del i EU-land, men Norge, Sverige og Danmark anser dette som et ulovlig tilsetningsstoff, sier Rimstad.
- Les også:
Kan gå ut over saftigheten til kjøttet
- Dette har vi veldig lite informasjon om. Men så langt vi kan forstå, vil metoden gå utover saftigheten i kjøttet når man kombinerer små deler for å lage et stort et, sier Oda Christensen, informasjonsleder i Opplysningskontoret for kjøtt.
Mattilsynet forteller at Norden blir sett på som overbeskyttende, men det er også land i Sør-Europa som er skeptiske til dette.
Kun til sluttforbruker
Forslaget som ble sendt til behandling i EU gjelder bare ferdigpakket kjøtt, tilberedet kjøtt og kjøttprodukter.
Det skal kun selges ferdig pakket til sluttforbruker, ikke til catering, flymat, restauranter storhusholdning og sykehus.
- Vi mener det er veldig viktig at forbrukerne blir informert om hva dette er. Det vil komme et obligatorisk merkekrav hvor det skal stå at det er kombinerte kjøttprodukter. Merkingen skal være i tilknytning til produktnavnet. Man skal også opplyse om enzymet er framstilt fra storfe og/eller svin, opplyser Rimstad fra Mattilsynet.
- Vi vet at forbrukerne ønsker god informasjon rundt produkter, og de er generelt opptatt av hva produktene inneholder, sier Christensen fra opplysningskontoret for kjøtt.
- Kjøttet må gjennomstekes
Mattilsynet er også meget skeptiske i forhold til hygieneaspektet ved sammensatt kjøtt.
- Her har du mange små biter med overflatekontaminering (forurensing) som limes sammen. Da får man forurensingen inn i kjernen av kjøttet, sier Rimstad i Mattilsynet.
Hun fraråder ikke forbrukerne å kjøpe denne typen kjøtt, men ønsker å informere forbrukerne om at dersom de kjøper slikt kjøtt, må det gjennomstekes eller kokes for å unngå fare for matforgiftning.
Hva synes du om kjøttklister? Delta i diskusjonen nedenfor.