Hopp til innhold

Hvilken av disse har lengst holdbarhet?

En norsk oppfinnelse skal gi et mer nøyaktig svar på matvarens holdbarhet.

Video Kjøttdeigen får termometer

SE VIDEO: Begge kjøttdeigpakkene har samme datostempling, men ikke samme holdbarhet. Pakken til venstre er blitt oppbevart i kjøledisk og er holdbar i tretten dager til, ifølge Keep It-måleren. Pakken til høyre har ligget varmere, og har kun sju dager igjen til den bør kastes.

– Dagens datostempling er veldig unøyaktig. Den sier bare hvor gammel matvaren er, men ikke noe om hvordan produktet er oppbevart.

Det sier daglig leder Christian S. Aasland i Keep It Technologies. Selskapet hans har i årevis forsket på en løsning som tar hensyn til hvordan matvarene oppbevares.

Resultatet er holdbarhetsmåleren Keep It, som nå er klar for butikkhyllene. I disse dager er kjøttdeigpakker på vei ut i butikkene med indikatoren påklistret.

– Foreløpig er det kjøttdeig, men på sikt satser vi på en rekke matvarer og håper at dette også vil slå internasjonalt. Vi vet at forbrukere i mange land er opptatt av holdbarheten på matvarer, sier Aasland.

Koster ikke mer

Holdbarhetsmåleren Keep-It

Den nye holdbarhetsmåleren er nå tatt i bruk på kjøttdeig fra Nordfjord, på Rema 1000. Skalaen beveger seg gradvis mot høyre. Når den står på null, er ikke matvaren holdbar lenger.

Foto: Martin Giæver / NRK

Oppfinnerne mener de har kommet fram til en løsning man kan stole på, og som ikke skal koste forbrukeren noe ekstra. Aasland håper dette kan føre til at man kaster mindre mat.

– De fleste gjør vel som meg. Vi kaster mat som er gått ut på dato. Med vår nye oppfinnelse kan man, dersom varen er oppbevart riktig, se at maten er helt fin også etter datoen som står på stempelet, sier Aasland til NRK.

Han er helt sikker på at vi kaster altfor mye god mat, men at vi også spiser mat som burde vært kastet.

300.000 tonn mat går i søpla

25 prosent av all mat vi kjøper her i landet, havner rett i søppelkassa.

Hvert år kaster vi 300.000 tonn mat, som tilsvarer omtrent 60 kilo per nordmann.

Les mer om sløseriet: Spis opp maten - spar tusenlapper

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)