– Dagens datostempling er veldig unøyaktig. Den sier bare hvor gammel matvaren er, men ikke noe om hvordan produktet er oppbevart.
Det sier daglig leder Christian S. Aasland i Keep It Technologies. Selskapet hans har i årevis forsket på en løsning som tar hensyn til hvordan matvarene oppbevares.
Resultatet er holdbarhetsmåleren Keep It, som nå er klar for butikkhyllene. I disse dager er kjøttdeigpakker på vei ut i butikkene med indikatoren påklistret.
– Foreløpig er det kjøttdeig, men på sikt satser vi på en rekke matvarer og håper at dette også vil slå internasjonalt. Vi vet at forbrukere i mange land er opptatt av holdbarheten på matvarer, sier Aasland.
Koster ikke mer
Oppfinnerne mener de har kommet fram til en løsning man kan stole på, og som ikke skal koste forbrukeren noe ekstra. Aasland håper dette kan føre til at man kaster mindre mat.
– De fleste gjør vel som meg. Vi kaster mat som er gått ut på dato. Med vår nye oppfinnelse kan man, dersom varen er oppbevart riktig, se at maten er helt fin også etter datoen som står på stempelet, sier Aasland til NRK.
Han er helt sikker på at vi kaster altfor mye god mat, men at vi også spiser mat som burde vært kastet.
- LES OGSÅ:
300.000 tonn mat går i søpla
25 prosent av all mat vi kjøper her i landet, havner rett i søppelkassa.
Hvert år kaster vi 300.000 tonn mat, som tilsvarer omtrent 60 kilo per nordmann.
Les mer om sløseriet:
- LES OGSÅ: