Hopp til innhold

Kan bli kvalt i norske lekeapparater

Lekeapparater i nærmere 150 skoler og barnehager må nå kontrolleres fordi de kan være farlige. I verste fall kan barn bli kvalt mens de leker.

Lekeapparatet 84083

Dette store lekeapparatet må sjekkes for en konstruksjonsfeil som kan være farlig.

Foto: Lek & Sikkerhet

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ett av produktene fra landets største produsent av uteleker og lekehus, det norsk-svenske firmaet Lek & Sikkerhet AS, kan være farlig for barn.

Problemet ble nylig oppdaget under en sikkerhetskontroll, og firmaet har varslet myndighetene på eget initiativ.

Nå går produsenten i gang med å sjekke og eventuelt reparere apparater hos de kundene som er identifisert.

Kvelningsfare

Det viser seg at apparatet er konstruert på en slik måte at fingre eller snorer på klærne kan komme i klem eller henge seg fast.

Ifølge det europeiske meldesystemet for farlige produkter kan dette i verste fall medføre at barn kveles mens de leker. Konstruksjonen oppfyller dermed ikke EU-standarden for utstyr på lekeplasser.

I Norge er det solgt 148 lekeapparater av den aktuelle typen, hovedsakelig til skoler og barnehager.

- I tillegg har vi solgt 110 stykker i Danmark og Sverige, sier administrerende direktør Henning Andersen i Lek & Sikkerhet AS til NRK.no.

LES OGSÅ:

Plikter å varsle

Melding om problemet er også sendt til myndighetene i resten av Europa.

- Det er bra at produsenten varslet oss. Det har de plikt til ifølge regleverket, men ikke alle gjør det i slike saker, forteller senioringeniør Jonny Pedersen i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Han har ikke fått melding om at det har skjedd uhell eller ulykker under lek i disse apparatene.

Det er nå opp til produsenten å utbedre eventuelle feil, og deretter gi tilbakemelding til DSB når problemet er løst. Produsenter og importører har ansvaret for at lekeplassutstyret de tilbyr er sikkert.

LES OGSÅ:

Med bane og bro

Apparatene som nå må kontrolleres tilhører den såkalte 84-serien, som består av mange ulike modeller. Den aktuelle typen som kan utgjøre en potensiell risiko har blant annet rutsjebane og nettingbro, og har modellnummeret 84083.

- Vi vet at det har vært enkelte problemer med noen av de nyeste utgavene av dette apparatet. Men for sikkerhets skyld sjekker vi hele produktserien, sier adm. dir. Henning Andersen i Lek & Sikkerhet AS.

- Hvem eier og bruker disse apparatene?

- I første rekke skoler og barnehager, muligens også noen borettslag og idrettsforeninger. Alle kan i utgangspunktet kjøpe dem, men dette er ikke et produkt som retter seg mot privatmarkedet, sier Andersen.

Firmaet vil i løpet av mars sjekke alle apparater med identifiserte eiere.

- Men av tekniske grunner kan vi først starte når snøen forsvinner. Selve reparasjonen er enkel. Det er snakk om utskifting av noen trebiter og montering av lister, sier Andersen.

LES OGSÅ:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)