Hopp til innhold

Unngå at julefeiringen ender hos dyrlegen

Julefeiring gjør giftig mat lettere tilgjengelig for dyrene. – Vær ekstra oppmerksom på mørk sjokolade og nøtter, sier veterinær Lars Gundersen.

Farlig for dyr

Rosiner og sjokolade kan by på store problemer for hundeeiere i jula. I verste fall forgiftning og død for en firbeint venn.

Foto: montasje / NRK

Julen er tid for god mat og tid med familien, men det er viktig at man ikke glemmer dyrene i en travel julefeiring. Både godterier og nøtter står fremme på bordet, og for en hund kan dette være fristende. Men det kan få alvorlige konsekvenser.

Lars Gundersen

Ifølge veterinær Lars Gundersen er miniatyrhunder mest de utsatte for forgiftning i jula.

Foto: Privat

– Det største problemet i jula er julematen og andre godsaker. Hunder tåler ikke fremmed mat, og julematen er ofte fet, noe som kan føre til magetrøbbel hos dyret, sier veterinær Lars Gundersen ved Nittedal dyreklinikk og Eksperthjelp til NRK.no.

Mørk sjokolade er verst

For hundene våre kan høytiden være direkte helseskadelig. Gundersen understreker at det er hunder som tar mest skade av julematen og andre godsaker vi koser oss med i julen. I enkelte tilfeller har han sett katter som har forsynt seg fra juleblomstene, noe hunder sjelden gjør. Da er rådet å ringe Giftinformasjonen.

Ribbemiddag på menyen

Juleribben er favoritt for mange, men ikke mat for dyr.

Foto: Kathleen McIntyre / NRK

– Eier er ikke alltid klar over problemstillingen, og gir hunden rester av julematen. Men selv om diaré er ufarlig, er det ubehagelig for hunden, sier han.

Mange diarétilstander lar seg behandle med 12 til 24 timers faste, og deretter skånekost som godt kokt ris og fiskeboller, cottage cheese eller rent, magert kjøtt. Da er det viktig med fri tilgang til vann.

Får hunden derimot i seg sjokolade, kan dette få langt mer alvorlige konsekvenser. Hvor mye sjokolade som er farlig for hunden din kan du for eksempel regne ut med applikasjonen «Choc Tox». Det eneste du trenger gjøre er å skrive inn vekt på hunden og type sjokolade som er spist.

– I jula har vi skåler med godt fremme på bordet, og da kan hunden forspise seg på sjokolade og få en forgiftning. Det er den mørke sjokoladen som er den farligste, sier Gundersen, og legger til:

– Når det gjelder nøtter er det macadamianøtten som er verst. Druer er også giftige for hunden, i tillegg til andre matvarer som kan skape problemer for hundens sarte mage. Andre potensielle farer er fremmedlegemer, tråd fra gaveinnpakningen, og benrester fra julemiddagen.

I tillegg kan store mengder løk og hvitløk være farlig for hunder, mens matvarer eller godteri som inneholder kunstige søtningsstoffer er giftige. Sistnevnte gjelder særlig xylitol, noe som kan være farlig for hunden også i små mengder.

– Ha kull tilgjengelig

Et tips som kan redde mye hvis uhellet først er ute er flytende kulle eller kull i pulverform. Gundersen anbefaler å ha dette tilgjengelig.

– Slikt kull har vist seg å være effektivt mot ulike forgiftninger, og du får kjøpt det på apoteket. Det som er bra er at det suger opp giftstoffene, og gjør at de binder seg i magen, sier han.

Chihuahua

Chihuahuaens lille kroppsvekt gjør den mer utsatt for forgiftninger enn andre hunder fordi den tåler mye mindre.

Foto: kathleen Flynn / AP

Oppfordringen er at dersom du mistenker hunden din for å ha spist noe som kan være farlig, eller ser du at allmenntilstanden er nedsatt, er det viktig å få tak i en veterinærvakt. Ved mistanke om forgiftning kan du også ringe Giftinformasjonen.

– I helt ekstreme tilfeller av kan en sjokoladeforgiftning føre til organsvikt og død, sier Gundersen, og understreker at alvorlig sjokoladeforgiftning er ganske sjelden.

– Dels fordi det skal nokså store mengder melkesjokolade til for å få forgiftning, og dels fordi de fleste vet at sjokolade er giftig for hunder. De henvender seg til veterinær eller Giftinformasjonen for råd, slik at de potensielt alvorlige forgiftningene fanges opp og behandles før hunden får symptomer, sier Gundersen.

  • Se listen over hva du bør holde hunden din unna i julen i faktaboksen øverst til høyre

Han forteller at risikoen for forgiftning øker jo mindre hunden er.

– Det er miniatyrhundene som er mest utsatt. På grunn av liten kroppsvekt tåler de også mindre. Hos en vanlig hund på 30 til 40 kilo er det derimot mye som skal til.

Må operere ut ribbebein

Sigmund Clementz

Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If, forteller at skademeldinger som omhandler veltede juletrær og skade på kjæledyr som følge, hører med til sjeldenhetene.

Foto: Privat

Ifølge Sigmund Clementz, kommunikasjonsrådgiver i If Skadeforsikring, skjer skader på dyr hele året. Skademeldingene de får inn varierer etter årstid og sesong.

– Derfor kan vi ikke si at det er en markant økning i hendelser i juletiden. I den varme delen av året, som vår, sommer og høst, er en del av dyrene kanskje mer ute enn ellers, og får skader knyttet til det. Om vinteren er det andre typer skader vi ser, som for eksempel forfrysninger, sier Clementz til NRK.no.

De typiske skadene som meldes inn i forbindelse med jula er likevel forgiftning, mageproblemer og gjenstander som setter seg fast i svelg hos dyr, ifølge Clementz.

– Vi har sett tilfeller hvor ribbebein har satt seg fast i dyrets spiserør, og må opereres ut.

Men selv om vi koser oss ekstra i julen er det ingen grunn for å ikke inkludere kjæledyrene i julefeiringen.

– Jeg anbefaler å la dyrene være med på julefeiringen, men tenkt over hva de får i seg. Dyr er ikke mennesker, og de har andre behov enn oss, sier Clementz hos forsikringsselskapet If.

– Snakk med barna

Clementz forteller om en rekke innmeldte tilfeller av akutt nyresvikt hos hund etter inntak av druer og rosiner. Så lite som fire til fem druer er ifølge ham nok til å forårsake nyresvikt hos en hund på åtte kilo.

– Man vet ikke helt hva dette skyldes, men noen foreslåtte årsaker er muggsopp, garvestoff som tamminer og tungmetaller som har samlet seg opp i druene. Dette sammen med andre miljøgifter skaper en form for allergisk reaksjon hos dyret, sier han.

Symptomene på rosinforgiftning viser seg innen 24 timer. Det kan være oppkast, diaré, smerte i buken, eller slapphet. Etter hvert blir også hunden veldig tørst. Grunnen til det er at nyrene til hunden svikter. Et annet symptom man kan se etter er at hunden etter en viss tid slutter å tisse.

For å være på den sikre siden anbefaler Clementz å være ekstra oppmerksom på din firbeinte venn. Ofte kan det være lurt å ta en prat med barna om potensielle farer.

– Uansett om dere har kjæledyr eller ikke bør dere snakke litt med barna om juletiden, og om det å gi mat og godbiter til dyrene. Ikke ta kosen fra familien, men ta hensyn til dyrene, og gi riktig kos til dyr og mennesker, sier Clementz.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)